Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem VYsoké teploty procesoru a Chipsetu. AMD FX 8320

Dobrý den.
Chtěl bych poradit ohledně teplot v PC.Včera jsem vkládal do PC novou grafickou kartu MSI GTX 760 OC a procesor AMD FX 8320. Dal jsem nový chladič Artic Freezer 2 do 150W odpadní tepla. Myslím si, že ale na tento procesor je to i tak málo... Problém nástává při hraní nebo dělání nějakých zátěžových testů. Pc se přibližně po 10-15 minutách vypne. Když jsem si při hraní nechal na pozadí spuštěny HWMonitor, tak pak jsem zkontroloval teploty. CPU 83 stupňů a Chipset TMPIN0 kolem 87, TMPIN01 o 2 stupně menší a TMPIN02 přes 50. Case mám dobře větraný vepředu dva větráky, která tahají vzduch dovniř a vzadu jeden který vybírá ven. Mohlo by to být, že procesor je špatně chlazen a ohřívá tak své okolí? Základni deska je MSI 990FXA-GD65. Předtím když jsem měl procesor AMD Phenom II X4 840 a GTX 560 grafiku problém nebyl. Jediné co mě napadá, že prostě je něco špatně s procesorem a jeho chlazením...? Co myslíte pokud potřebujete něco vědět odpovím a doplním. Přidávám screen z práce ve windows (Internet spuštěný)
Mockrát děkuji... Josef

Předmět Autor Datum
TMPIN neni ziaden chipset. Ten chladic na CPU si asi blbo nasadil. Otestuj prstom ci ma aj ten chla…
MM.. 08.10.2013 19:44
MM..
Zkontroluj, jestli máš pořádně nasazený chladič procesoru a jstli je teplý nebo studený=chladič nese…
heliot 08.10.2013 19:46
heliot
Chladič je Arctic freezer rev 2 stoji okolo 500KČ. Pasivní část chladiče je horká, stejně jak pasivn…
Cultov 08.10.2013 20:02
Cultov
Mrkni do správce úloh na vytížení cpu.
heliot 08.10.2013 20:09
heliot
Nic moc chladič a navíc u AMD výfuk nejde orientovat dozadu ven ze skříně, nýbrž jen nahoru do zdroj…
M-Pol 08.10.2013 20:10
M-Pol
M-Pol, ale i tak by to s tím chladičem nemělo mít takové teploty.Nebo ano, 80C je dost.Co teprv s BO…
heliot 08.10.2013 20:15
heliot
Jistě že ne, ovšem za předpokladu správné montáže a nastavení BIOSu do základních hodnot + správné r…
M-Pol 08.10.2013 20:19
M-Pol
1. CPU pochopitelně ohřívá okolí, proto má být ventilátor umístěn tak, aby foukal skrze chladič na C…
ms 08.10.2013 20:16
ms
Vytížení procesoru cca do deseti procent ve správci. PC skřín je Cooler master Silencio 550 https://…
Cultov 08.10.2013 20:36
Cultov
Je jasné, že problém je v proudění vzduchu ve skříni a odvod tepla. - máte žravé komponenty, ty tepl…
ms 08.10.2013 21:03
ms
3x cooler master 120mm. Dvá jsou původní, které byly ke skříni od základu a dneska jsem pořídil dalš…
Cultov 08.10.2013 21:19
Cultov
Tak včera jsem pořídil chladič na CPU http://www.arctic.ac/en/p/cooling/cpu/473/freezer- a30.html. C…
Cultov 10.10.2013 08:08
Cultov
Co sis pořídil, to sis pořídil, ovšem na doporučení si ohled nebral. Viz - http://extrahardware.cnew…
M-Pol 10.10.2013 08:22
M-Pol
Ale bral. Objednal jsem ten, který mi vyhovuje do skříně, a jak budu stavět další PC. Tak si to příp…
Cultov 10.10.2013 08:35
Cultov
To nebolo spatnym nasmerovanim, proste si tam ten freezer blbo namontoval (naopak a zavadzal vybezok…
MM.. 10.10.2013 15:02
MM..
Byl namontovaný dobře a pasty bylo akorát (tenký rovnoměrný film). Ten freezer mel jen dve polohy a… poslední
Cultov 10.10.2013 15:11
Cultov

Chladič je Arctic freezer rev 2 stoji okolo 500KČ. Pasivní část chladiče je horká, stejně jak pasivní chladiče na základní desce v okolí procesoru. Dnes jsem nově nanesl tenkou vrstvu chladící pasty. Je to lehce lepší než včera, ale i tak velmi vysoké teploty. Zkoušel jsem i chladič arctic cooling rev 2. To samé...

1. CPU pochopitelně ohřívá okolí, proto má být ventilátor umístěn tak, aby foukal skrze chladič na CPU přímo do odsávacího ventilátoru skříně.
2. Máte příliš vysoké teploty disků, pokud na ně tedy nefoukáte vzduch od radiátorů topení.
3. Nevím, jakou máte skříň a jak uspořádané chlazení - fotky.

AC v jakékoliv revizi rozhodně ne, mám špatný dojem, že pro socket AM(x) obvykle je natočen tak "šikovně", že to "pere" rovnou do stropu skříně - pokud je nahoře umístěn zdroj, pak do toho chudáka.
Pokud máte patřičnou skříň, tj. dostatečně širokou, pak: Thermalright, XIGMATEK Gaia II, do užší XIGMATEK Loki II

Vytížení procesoru cca do deseti procent ve správci. PC skřín je Cooler master Silencio 550 https://www.google.cz/search?q=cooler+master+silen cio+550&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=sE9UUsvyHePy4 QTFvYH4Cw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=950&bih=934&dp r=1. Vepředu mám dva nasávací větráky, vzadu nahoře jeden, který tahá ven. Kabely jsou vedeny ve svazku a jsou sepnuty, takže průtok vzduchu i po tom, co jsem zkoušel rukou je výborný... Disky jsou umístěné přímo za jedním větrákem vepředu. Ano, je pravda že artic freezer má velmi blbě vymyšlené pozice pouze 2, buď nahoru do skříně nebo přímo na grafiku jde teplý vzuch. Ten jsem dam pryč a je tam ten artic cooling ten fouká kolmo na procesor. Zdroj je ve spodní části - ten má svůj airflow a je bez problému, grafika je nad zdrojem, tá má také své vlastní a není problém... Ale horní část tam se to hřeje, průchod vzduchu z přední do zadní části přes procesor, jak jsem již psal je bezproblému...Skřín má šířku okolo 20 cm.

Je jasné, že problém je v proudění vzduchu ve skříni a odvod tepla.
- máte žravé komponenty, ty teplo pochopitelně vyzařují hlavně do prostoru skříně (i GK karta částečně přispívá).
- i ty tři disky a jejich teploty signalizují něco špatného. Pokud má nějaký dokonce nad 40°C, pak to je na kontrolu ventilátorů.
- odsávací ventilátor nestačí odsávat teplý vzduch a pravděpodobně se tam ještě "mlátí" místo pravidelného proudění od spodu přední části skříně až po odsávací ventilátor na zadní stěně a ven ze skříně.
Jaké tam vůbec máte ventilátory.

3x cooler master 120mm. Dvá jsou původní, které byly ke skříni od základu a dneska jsem pořídil další... Ventilátory mají pořád stejnou pozici a jsou vlatně doplněny o ten jeden nový. včera. jak tam byl vložen ještě starý procesor problémy nebyly.. Je ovšem pravda, že měl menší množství odpadního tepla asi o 50W nižžší. teď jsem zkoušel jaký vzduch jde ven, dole u zdroje chladný, u graficke karty mírně teplejší a nahoře nejteplejší, ale ne takový jako je v okolí chladičů...

Tak včera jsem pořídil chladič na CPU http://www.arctic.ac/en/p/cooling/cpu/473/freezer- a30.html.
Chladič je polohovatelný na všechny 4 strany takže jsem ho vložil, tak aby přes paměti sál vzduch a vypouštěl rovnou do zadního větráku, který žene horký ven. Na internetu jsem našel benchmark (stressteest), kde mi to předtím po 10-15 minutách spadlo s teplotami okolo 80-86 stupni. Nyní ten samý test. Procesor jel na 43 stupnů. Takže to nejspíše zatím vypadalá, že freezer který jsem měl předtím opravdu tím svým špatným nasměrováním kupil horký vzuch a ten malý 90W prostě na to neměl. Budu testovat dál, ale je to poznat, že se hodně změnilo dobře nasměrovaým větrákem, který neporušil airflow celé bedny.

Ale bral. Objednal jsem ten, který mi vyhovuje do skříně, a jak budu stavět další PC. Tak si to případně vyměním. Ale už asi za nějaký NOCTUA. Ono je to těžko takhle si vybírat, každý má jiné zkušenosti. A hlavně jsem ho chtěl koupit, tak aby jak příjdu do obchodu byl na místě. Protže jsem to musel otestovat co nejdříve, abych mohl případně řešit jiný problém dokud mám 14 dní na vrácení..

To nebolo spatnym nasmerovanim, proste si tam ten freezer blbo namontoval (naopak a zavadzal vybezok patice, alebo si tam nakydal kilo pasty, alebo mal urvaty uchyt). Keby to malo 86 stupnov tak by si po dotyku prstom nenapisal ze "je to horky" ale napisal by si "kur** popalil som si prst tak ze mam pluzgiere". TO je 86°C. A ne "horky" :) To je tak 45

Byl namontovaný dobře a pasty bylo akorát (tenký rovnoměrný film). Ten freezer mel jen dve polohy a obě velmi špatně vymyšlené pro AMD (také záleží na case), u Intelu je to Ok, tam jsou všechny 4 polohy. Vím jistě, že to byla moje chyba že jsem ho koupil a nepomyslel na to, jak vlastně vede. Jinak je pravda, že to bylo K*** horké...nedalo se to udržet v ruce:) Uvidím ještě jak to bude.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru