Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vadne CYKY kabely?

Zdravim, nejsem elektrikar, takze se predem omlouvam za blby dotaz. Predelavam byt a natahl jsem nove kabely CYKY-J 3x2,5. Kabely jsou v husich krcich v sadrove omitce a potreboval jsem zjistit u rozvodne skrine ktery je ktery. Napojil jsem tedy jeden vodic v kabelu na kabel pod proudem v rozvodne skrini a zkouseckou jsem zkousel o ktery kabel se jedna. Kabel jsem nasel, ale zkousecka detekuje napeti na vsech vodicich, ne jen na tom ktery je pripojeny v rozvodne skrini. U vodice ktery je pripojeny sviti jasne, u zbyvajicich dvou jen trochu, zkousecka je z BAUHAUSu a stala par korun. Napadlo me, ze je poskozeny kabel, vyzkousel jsem to same na metrovem kabelu a vysledek je uplne stejny. Kabel jsem rozrezal a vse je OK, vodice v kabelu poskozene nejsou. Nejake vysvetleni? Diky. O.

Předmět Autor Datum
Zapoj ostatne dva draty na N (alebo PE), a uvidis ze nic nevidis. Tie mikroampery co indikuje skusac…
MM.. 24.09.2013 22:15
MM..
:-) Dobrej dotaz :-): Nejsem elektrikář, ale pustil jsem se do toho bez základních znalostí. Koupil…
mirektatra 25.09.2013 07:19
mirektatra
Ano, nejsem elektrikar, jsem stavar a taky jsem krome jednoho dratu nic nezapojoval. Pouze jsem zase…
Ondra-Elektrika 25.09.2013 20:02
Ondra-Elektrika
Takové pojmy jako střídavý proud, kapacita, idukčnost, kmitočet ti zřejmě nic neříkají. Takže to co…
jirka44 25.09.2013 07:43
jirka44
Proc tu ma porad nekdo potrebu delat z lidi debily? Samozrejme, ze mi jsou uvedene pojmy zname, ale…
Ondra-Elektrika 25.09.2013 20:05
Ondra-Elektrika
Jasne, kapacitna a induktivna vazba. ALe to je vlastne jedno. Ked chces zistit ktory kabel je ktory,…
Matfej 25.09.2013 08:21
Matfej
Samozrejme, ze si muzu koupit jine, lepsi vybaveni, ale pro tento ucela zkousecka bohate staci. Jedn… poslední
Ondra-Elektrika 25.09.2013 20:09
Ondra-Elektrika

:-) Dobrej dotaz :-): Nejsem elektrikář, ale pustil jsem se do toho bez základních znalostí. Koupil jsem si tedy k tomu v krámu bez prodavačů ten nejjednodušší měřák, zvaný zkoušečka a nevím, k čemu je určená. Můžete mi poradit, co se mi na něm vlastně ukázalo?

Jo: Tenhle "měřák" je určenej jen k tomu, abych zjistil před prací, jestli mám zařízení fakt vypnutý. Nic jinýho se s ním fakticky zjistit nedá. Pokud chcete spolehlivě identifikovat kabel, použijte nejdřív tu "zkoušečku a ujistěte se tím, že je elektřina vypnuta, potom připojte baterii a žárovku - na jednom konci baterii, na druhém žárovku... Před "zkoušením" prověřte správnou funkci baterie a žárovky, jejím rozsvícením "v ruce".
Poznámka: Věřte, že i zkušení elektrikáři a revizáci používají obdobná, leč možná více profesionální zařízení, než aby si přivodili úraz elektřinou, popálením, nebo i jen vypadnutí jističů a ostudně ohořelé izolace vodičů i nářadí ]:)

Ano, nejsem elektrikar, jsem stavar a taky jsem krome jednoho dratu nic nezapojoval. Pouze jsem zasekaval kabely a vsiml jsem si tohoto efektu. Zakladni znalosti samozrejme mam, ale znovu, elektrikar nejsem a s timto jsem se jeste nesetkal, proto se ptam. Taky jsem kvuli tomu nic nekupoval, zkousecku mam jiz roky a pro tento ucel jsem ji vyuzil. Zase z toho nedelejte kovbojku. Zkousecka k ucelu poslouzila dobre, kabel jsem identifikoval. Ale diky aspon za snahu ;-)

Takové pojmy jako střídavý proud, kapacita, idukčnost, kmitočet ti zřejmě nic neříkají. Takže to co pozoruješ je naprosto normální jev. Zkoušečka (stejně jako třeba multimetr) na nezapojených vodičích indikuje přítomnost napětí, které se do vodiče indukuje ze sousedního, paralelně vedeného vodiče. Takovéto pokusy je potřeba dělat se žárovkovou zkoušečkou.

Proc tu ma porad nekdo potrebu delat z lidi debily? Samozrejme, ze mi jsou uvedene pojmy zname, ale na to jsem se neptal, ptal jsem se na efekt ktery jsem pozoroval a se kterym jsem se jeste nesetkal.
Kazdopadne i presto diky za odpoved.

Jasne, kapacitna a induktivna vazba. ALe to je vlastne jedno.
Ked chces zistit ktory kabel je ktory, tak mozes zohnat taky ten lacny multimeter za par euro co ma funkciu piskania pri spojeni hrotov. No a staci ked si na konci kabla spojis niektore 2 vodice a na druhom to budes merat.Samozrejme vsetko tak, aby nebolo mozne sposobit skrat sietoveho napatia. Teda hlavny privod do rozvadzaca najprv vobec nezapajat, to nechat uplne na koniec. A az po overeni vsetkeho, po zapojeni kazdej zasuvky atd. az vtedy to napajat na siet.
Nebudem ani pisat, ze na taketo zasahy v podstate vobec nemas opravnenie a robit to skutocne na vlastne riziko. Nie je to sranda, nejde len o uraz priamym dotkom, ale pri zlej instalacii sa kludne moze stat, ze niektore vodice zacnu horiet a podobne. Cize dodrzat spravne prierezy v rozvadzaci je samozrejme tiez velmi dolezite. Takze fakt pozor.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru