Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vadný elektroměr

Dobrý den, prosím o radu. Byl mi vyměněn elektroměr z důvodu odečitání. Montér co ho měnil tvrdil, že byl špatně zapojen a zapojení prováděl ČEZ. Dle montéra budu muset doplatit rozdíl vyčerpané elektriny. Kolik roků zpětně mi to mohou naúčtovat nebo jak se mohu proti tomu bránit? Proč mám platit za chybu někoho jiného? Děkuji.

Předmět Autor Datum
Popravdě, není mi moc jasné jak je možné špatně zapojit elektroměr, aby si toho při plombování někdo…
Ara 05.05.2014 18:13
Ara
Nepodepisoval, ale plomby byly v pořádku a jen mluvil kdo to zapojil pak se podíval na plombu a dál…
Reklamace2014 05.05.2014 20:32
Reklamace2014
Vy jste velkoodběratel ? Protože pokud máte jeden elektroměr, musel by být dvojsystémový. Na běžný e…
Ara 06.05.2014 19:46
Ara
Popravdě, moc prostředků k obraně nemáte, na druhou stranu ale: - Pošlou el.měr do státní zkušebny,…
mirektatra 08.05.2014 08:13
mirektatra
Děkuji za rady. Byl mi poslán dopis od ČEZU, že posílají el. na odzkoušení do ústavu. Potom, že bude…
Reklamace2014 08.05.2014 19:51
Reklamace2014
Pokud ty blomby byly v pořádku a byla porucha na el.měru i chyba zapojení, je to jejich kaše a úspěš…
mirektatra 08.05.2014 22:26
mirektatra
já to dobře nevidím, minimálně se vás nebudou ptát a zvednou zálohy. ČEZáci to je pakáž v tomhle, a…
kamzl 08.05.2014 23:19
kamzl
To je ale jiný případ. Vám el.měr něco naměřil, Vy jsete to reklamoval a zkušebna řekla, že byl O.K.…
mirektatra 09.05.2014 02:38
mirektatra
tak asi jiný případ, jen jsem chtěl naznačit co je to za paakáž, že maj pravdu oni, vždycky, neznám…
kamzl 09.05.2014 21:56
kamzl
No, to je pravda :-(. Jediným, kdo může rozhodnout je ERÚ a pak až soud...
mirektatra 10.05.2014 20:12
mirektatra
Podívejte se na to takhle. Odebral jste nějakou elektřinu, za kterou jste nezaplatil. Pro tento příp…
centsm 10.05.2014 23:23
centsm
je to furt o tom samým, ČEZ má vždycky pravdu... Stači když poslouchám strýce, který dělá celý živo… poslední
kamzl 10.05.2014 23:34
kamzl

Popravdě, není mi moc jasné jak je možné špatně zapojit elektroměr, aby si toho při plombování někdo nevšiml. Pokud by bylo zjevné, že s montáží elektroměru bylo něco špatně, nechal by vám technik podepsat protokol. Podepisoval jste takový dokument ?

Nepodepisoval, ale plomby byly v pořádku a jen mluvil kdo to zapojil pak se podíval na plombu a dál byl ticho. Při přeměřování fázý zjistil, že je špatný sled proto elektroměr při 0 odběru odečítal. Dal tam digitál a řekl, že tomu to nevadí. Dnes mi přišlo vyrozumění, že bude elektroměr poslán na přeměření.

Popravdě, moc prostředků k obraně nemáte, na druhou stranu ale:
- Pošlou el.měr do státní zkušebny, kterou sami provozují, na přezkoušení. Pokud bude v pořádku, je vše O.K., pokud bude vadný, budou muset prokázat, že jste to zavinil, jinak je to jejich problém.
- Základem jsou blomby a pokud nebyla žádná porušena, je to O.K. Pokud porušena byla, ale el.měr je veřejně přístupný, dokážete to zdůvodnit cizím vandalstvím - tam je to 5O/50% a soud.
- Pokud byl elm. chybně zapojen a blomby byly O.K., jak tvrdíte, je to jejich chyba, resp. museli by Vám dokázat manipulaci s ním, a to by v případě nepoškozených blomb nedali.
- Pokud, jak píšete, tvrdili, že bylo chybné pořadí fází, odhaduji možné zhoršení přesnosti měření, ale opět - to zjistí pouze odborník a pouze v "neměřené části zařízení", která je zablombována - tedy pokud byly blomby O.K., tak mají zase smůlu.
- Jinak - prohlášení montéra el.měrů o "odečítání čísel na el.měru v nule", bych nebral až tak vážně, protože i dynamické elektroměry jsou zpravidla vybaveny "brzdou proti zpětnému chodu" a je to uvedeno i na jejich štítku.
Každopádně bude prospěšné, pokud zde budete informovat o dalších krocích...

Děkuji za rady. Byl mi poslán dopis od ČEZU, že posílají el. na odzkoušení do ústavu. Potom, že bude provedena platba a vypočítání nových záloh. Plomby byly v pořádku a o té brzdě mluvil, že asi nefungovala neboť se opravdu sám točil zpět což mi ukazoval při mšření nějakým přístrojem. Tak jsem zvědavý co z toho ústavu příjde a jestli mám právo dostat protokol o měření. Protože jinak si mohou vymyslet vše možné a budu platit.

Pokud ty blomby byly v pořádku a byla porucha na el.měru i chyba zapojení, je to jejich kaše a úspěšnost vidím pro Vás dobrou. Nejste odborník, nemáte možnost kontrolovat jejich zařízení pod blombou... Pozorně čtěte poučení o opravném prostředku, případně se obraťte se stížností na ERÚ, kde Vám i poradí.

já to dobře nevidím, minimálně se vás nebudou ptát a zvednou zálohy. ČEZáci to je pakáž v tomhle, a to nechci strašit.

Měli jsme tohle na chalupě, kde jsme se ukázali tak 3x do roka, bohužel jsme neshazovali hlavní jistič a když bylo vyúčtování dopláceli jsme nějakých 80000,-. Taky byl elektroměr ve zkušebně, taky jsme se s nima hádali, psali stížnosti -marně.

Jak jsem psal, nevěděli jsme proč ale jednou za čas nám zvedli zálohy -z původních 700,- až na konečných 2400,- a stějně jsme museli doplatit takovou dardu.

je zase pravda že nám tam nedávno dali novej digitální a zálohy snížili po dlouhým jednání na 1800,- -ale stejně:-(

OPRAVA:ne 80000,- ale o nulu míň, bylo to jen 8000,-(slovy osm tisíc)

Podívejte se na to takhle. Odebral jste nějakou elektřinu, za kterou jste nezaplatil. Pro tento případ je jedno, na čí straně je chyba. Pokud můžete dokázat, kolik jste skutečně odebral, doplatíte do této skutečné výše. Pro případ, že nemůžete dokázat skutečný odběr (jako, že asi nemůžete), má ČEZ pomůcky pro stanovení množství, na základě dřívějších odběrů, popřípadě spotřebičů v domácnosti.
Měl jsem před lety podobný problém, ale mě se elektroměr točil, ikdyž byl vypnut jistič před ním. Neříkejte nikdo, že to není možné, dokázala to i zkušebna. ČEZ mě naúčtoval nějaký průměr, nikoliv to, co ukazoval elektroměr. Ukazovali mě i nějaké tabulky z vyhlášky podle kterých to počítají.

je to furt o tom samým, ČEZ má vždycky pravdu...

Stači když poslouchám strýce, který dělá celý život revizního technika, co je tohle za byznys, tak na to nechci radši už myslet.

Jen než se k Vám a dalším x set tisícům odběratelům dostane jediná "čistá" ampéra tak se jich po tý cestě ztratí 10x tolik.

Co chalup, chat, bytů, domů je na černo napojených na někoho někam před hodinama i za nima ani nemluvím....

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru