Avatar uživatele
Martin Liska

Co nejhoršího se mi může podle práva stát, když se odmítnu ztotožnit např. s vyjádřením policisty a budu mlčet?

Náhodně mě zastaví policista a bude chtít OP. Řeknu, že nemám (a nebudu ho u sebe opravdu mít) a dál už neřeknu ani slovo. Bez odporu pojedu na služebnu a tam budu jenom mlčet. Co se mi může stát a kolik to může stát?

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Cenobita před 2770 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
klumprt

Přijde na to, co je důvodem ztotožňování. Pokud půjde jenom o namátkovou kontrolu, kdy je důvodem např. podoba s pohřešovanou nebo hledanou osobou, tak tě předvedou na služebnu a tam porovnají s dostupnými pátrankami. V případě, že seznají, že nejsi v pátrání, tě propustí.
Pokud bys byl ztotožňován pro podezření z trestného činu, tak neznámá totožnost není překážkou pro odsouzení a výkon trestu. Byl bys ovšem stíhán vazebně, takže to zadržení by se ti protáhlo.To jsou ovšem velice vzácné případy. A v takových případech se pátrání po totožnosti dělá velmi důkladně, včetně odběru a porovnání DNA, zubní karty, znaleckých posudků o věku atd.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

„Co nejhoršího“
Ako viete, že vás policista zastaví náhodou? Zablúdil a pýta sa na cestu? Môžte byť, podľa identiktu, fotografie, svedkov hľadaný políciou 27 štátmi EU…, alebo ste prešli cez cestu mimo prechodu a zapríčinili tým dopravnú nehodu vo vedľajšej ulici… alebo … ste len náhodný svedok
Môžte byť podozrivý z nelegálnej činnosti, z krádeže rolky toaletného papiera, vraždy, alebo aj terorizmu…
Zavrú vás v cele predbežného zadržania na dobu zákonom povolenú bez súhlasu prokurátora, kým si zistia vašu totožnosť. Vašim mlčaním si to len zhoršujete.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Cenobita

Pokud jde o náhodnou kontrolu:

Mají právo tě zadržet na 24 hodin a zjišťovat tvoji totožnost, pokud ji zjistí, poneseš následky toho že jsi nespolupracoval, tvoji povinností je mít u sebe doklad totožnosti, můžeš být pokutován. Pokud se jim nepodaří tě ztotožnit do 24 hodin, musí tě propustit.

V případě podezření ze spáchání trestných činů, nejde o zadržení, ale může na tebe soud dát vazbu, zde jsou lhůty jiné zpravidla delší.

Upravil/a: Cenobita

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Zadržení, možná kurtování k ústřednímu topení, ověření totožnosti, lékařské vyšetření, případně převoz do psychiatrické léčebny, stát to nebude možná nic, ale budou krásné vzpomínky

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
klumprt

Pročpak annas upravila otázku tak, že změnila její smysl?

před 2770 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek