Avatar uživatele
Smode

Ve kterém případě dorazí světlo z bodu A do bodu B rychleji?

Vzdálenost z bodu A do bodu B je vždy stejná.

Případ 1)
Stojíme v bodě A a zasvítíme z něj do bodu B.

Případ 2)
Jedeme rychlostí 100 km/h přes bod A do bodu B a přesně v okamžiku míjení bodu A opět do bodu B zasvítíme.

Otázka výše.

Zajímavá 0 před 2676 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Dorazí stejně rychle. U rychlostí blížících se rychlosti světla převládá relativistická fyzika nad tou klasickou a ta vliv nějaké počáteční rychlosti eliminuje. Pokud budeš střílet z kulometu, bude to něco jiného. Tam se k úsťová rychlosti střely přidá rychlost kulometu a v případě B by střela dorazila dříve.

Doplňuji odpověď:
Pokud budeme uvažovat světlo ve vakuu (ve vzduchu už je to o malý chloupek jinak), pak dorazí stejně rychle, ale v druhém případě dorazí paprsek s jistým posunem spektra. (hledej rudý/modrý posun)

Upravil/a: Dochy

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Podle platné Einsteinovy teorie je rychlost světla ve vakuu vždy stejná. Z toho podle mého úsudku vyplývá, že by měla být vždy stejná i v jiném prostředí, pokud se nezmění. Rychlost světla je vždy stejná a nezávisí ani na tom, jestli se body navzájem pohybují, tedy neplatí, že by se rychlosti např. sčítaly.

Taky doplním: rychlost světla je stejná dokonce i v jiném prostředí než ve vakuu, tedy oněch známých cca 300 000 km/s. Pohybuje-li se ale foton v opticky hustším prostředí (např. ve vodě) je šíření světla pomalejší díky ohybům a dalším jevům, kvůli kterým se nemůže pohybovat zcela přímou cestou.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Keplere, mám chuť Ti zrušit ten palec. „rychlost světla je stejná dokonce i v jiném prostředí než ve vakuu“ – ale no tak… Ty ohyby světla ve vodě, skle apod. mi prosím objasni.

před 2676 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek