Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Velice Vás prosím o vyjádření k dotazu - zneužití soukromého dopisu

Vážení neznámí a obětaví dobrovolní rádci!

Po určitých předchozích neshodách s manželskou dvojicí ze sousedství - kvůli tomu, že pes jen štěkal a motal se kolem toho pána - tento zavolal policii a já byla pokutována. Faktem je, že pes nebyl na vodítku, což jsem uznala a pokutu okamžitě zaplatila. Ihned po incidentu mne spontánně kontaktovali 2 občané, které neznám jmény, a poskytli mi téměř shodné informace o nesnášenlivosti a zlostném chování dvojice. Chtěla jsem jako protipól k vulgárnímu a sudičskému chování předložit slušnou variantu jednání mezi sousedy, a tak jsem napsala omluvný, vstřícný, pomoc nabízející a k lepším sousedským vztahům vyzyvající dopis, ryze soukromý, nikde nezveřejněný. Bohužel jsem použila informací ze soukromí manželů, protože i oni si podobným způsobem o mně informace opatřili a falešně informovali policii. Já však byla přesvědčena o pravdivosti údajů od lidí ze sídliště a vůbec jsem neměla v úmyslu dvojici urazit. To ani nebylo možné, protože jsem obsah dopisu nikde nezveřejnila a držela v tajnosti, takže čest sousedů nebyla na veřejnosti poškozena. Čekala jsem adekvátní písemnou nebo osobní odpověď, místo toho mne manželé udali na policii a byla jsem obviněna podle par.49, odst. 1, písmeno a. Několikrát jsem se v dopise zmínila o tom, že údaje z jejich soukromí nutno brát s reservou, že nemusí být na sto procent pravdivé, že to dělám nerada, ale i oni si opatřili nepravdivé údaje o mně. Manželé ale považují můj smírný dopis za urážlivý jako celek, o smír nestojí - a moje soukromá korespondence je kriminalizována. Cítím se poškozena na svých lidských právech, které mi zaručuje Listina práv a Ústava, zvláště když dopis není vulgární, ani výhružný, jen obsahuje údajně nepravdivé údaje. Dnes jsem byla u přestupkové komise a je mi jasné, že bude dáno za pravdu stěžovatelům. Je mi 77 let a jednám možná staromódně, ale jsem doslova šokována, že soukromý dopis může sloužit k veřejnoprávnímu projednávání. To bylo možné za Hitlera a totality, ale v demokratické společnosti? Jaktože policie a správní orgán MěÚ se vůbec zabývá takovými prkotinami jako je soukromý dopis? Jaké jsou sankce, prohraji-li spor (to je jisté) a jaká mám práva do budoucna - II. instance, soud? Mám totiž pocit, že manželé vsadili na mé tvrzení, že jsem důchodce se slušným zabezpečením a že je tedy žene touha získat satisfakci v penězích. Omlouvám se, že Vás zatěžuji, podle mne je to okrajový problém, z kterého byla uměle vyrobena kausa. Předem děkuji za poradu a jsem ochotna přispět na provoz poradny. Děkuju moc a moc.

Předmět Autor Datum
Dobrý den, ač zřejmě nebudu erudovaným odborníkem v této oblasti, obávám se, že máme poněkud málo in… poslední
Roker 10.02.2014 20:01
Roker

Dobrý den, ač zřejmě nebudu erudovaným odborníkem v této oblasti, obávám se, že máme poněkud málo informací a to sice (hlavně) obsah dopisu... Předpokládám, koneckonců jak sama píšete dle paragrafu, že jde o přestupek proti obč. soužití. A zde je alfa omega obsah dopisu. Nezdá se mi ale, že by mohl úřad řešit osobní dopis pokud by v něm nebyly silná invektiva, což je samozřejmě přestupek i pokud je to v soukromé rovině. Je ale jasné, že obsah dopisu sem zveřejňovat nebudete, to by Vám spíše uškodilo... Pak by také bylo dobré přesně vědět, co Vám řekli na přestupkové komisi. Většinou se totiž takové prkotiny vyřeší "z jedný vody na čisto", jak se říká.

Já osobně bych postupoval následovně: Z Vašeho popisu je jasné, že smír není v dohlednu (a sám vím, že určití lidé - pijavice, ani o smír nestojí a veškeré spory jsou kořením jejich života), proto bych minimalizoval škody. Vzal bych dopis, zašel k právníkovi na poradu, pokud jak píšete nejste sociální případ a za svůj život máte jistě dost známých, kteří Vám nějakého solidního právníka doporučí (možná i zde se nějaký přihlásí), bude to asi nejlepší řešení, jelikož advokátovi dopis můžete ukázat bez problémů, narozdíl od poradny. Za obdobnou poradu, i když v úplně jiné věci jiného charakteru, jsem já osobně zaplatil láhví dobrého vína, takže myslím, že finančně nějak nevykrvácíte.

Co se postihu týče, přestupková komise uděluje postih/sankci za přestupek. Dotyčným pijavicím z toho zatím nic nekouká do kapsy, o satisfakci za případnou "újmu" by se museli dožadovat občansko-právní cestou, čili soudem. Ten by až rozhodl o její výši, oprávněnosti atd. Komise určí, zda se přestupek stal a pakliže usoudí, že ano, dávají sankci. Proti té lze podat stížnost. Nedovedu si představit soud (i když v ČR je možné všechno ]:( ), který by určil více než omluvu za nějaký osobní, byť invektivní, dopis. A lidé, jaké zde popisujete, do takovýchto sporů nechodí...

To je nyní asi všechno, co jsem já schopen ze své pozice poradit... Dejte pak vědět, jak jste dopadla.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru