Avatar uživatele
zjentek

Co nám vlastně po požití kapsaicinu zůstane v ústech?

Asi nic. Když oficiálně neexistuje ostrá či pálivá chuť, tak co mně zůstává v ústech po pozření pálivý papriky? Je to tedy pálivá bolest či jak nazvat to něco, co mi v puse dělá tak dobře? Když to pálí, tak to co? A je to vůbec legální?
A ještě by mě zajímalo, jestli feferony či chilli jsou teda bez chuti!
Nikdo mě nepřesvědčí, že jsou slané, sladké, hořké (no, možná některé), nebo kyselé anebo UMAMI! Tak jsou bez chuti?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Cenobita před 2782 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

Kapsaicin nedráždí chuťové receptory, ale receptory pro bolest.
Detaily v odkazu

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Kapsaicin

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Lamalam

Zůstane ti v ústech pocit nevýslovného blaha a slasti. Ten se postupně přesouvá na opačný konec trávicího traktu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Když ti gemba horí, nejlépe to popisuje slovo „bolest“. Skutečně se nejedná o chuť. Ostrost či pálivost, např. u některých paprik, je sice pociťována jako chuťový vjem, ve skutečnosti se jedná o nervový signál bolesti, vyvolaný alkaloidem kapsanthinem.
(wiki)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Nejedná se o chuť. Cítíme pálení. 🙂
„U obratlovců, a tedy i u člověka, dráždí kapsaicin a další podobné látky především nervová zakončení, kde jsou tyto receptory přirozeně přítomny. Většina těchto nervových vláken, vybavených TRPV1, vede do mozkových oblastí, vnímajících především teplo, pálení, štiplavost a bolest. Proto je základním pocitem po kapsaicinu pálení, a to jak v ústech, kde je to mnoha labužníkům velmi příjemné (ale není to chuť), tak na jiných sliznicích (oko, nos a urogenitál) nebo na kůži.“

Zdroj: http://casopis­.vesmir.cz/cla­nek/kapsaicin-a-jeho-vliv-na-lidsky-organismus

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Spálené chuťové pohárky… 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Podle některých ostrá či pálivá chuť existuje.
Podle článku v odkazu lidský jazyk rozliší sedm chutí.

Zdroj: http://caspre­zeny.azet.sk/cla­nok/97249/zabud­nite-na-4-zakladne-chute-jazyk-ich-pozna-az-sedem

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

Příroda to tak zařídila, aby jsme ústy rozpoznali co je dobré a co není. Příroda praví: pálí to, nejez to, kdo neposlechne, může si poškodit zdravím nebo přivodit i smrt. Na druhou stranu je používání malého množství koření v potravě přijatelné, protože to vybudí smysly, nejen chuť (více se sliní), ale i čich, a někdy i ten smysl co máme na kůži (asi nazýváno hmat, ale spíš vnímání pálení a s tím spojeného tepla – ochrna proti spálení) a zvláště se to projevuje v na konci – rektu.

Tyto dráždivé látky hned na vstupu do těla varují, že je něco špatně, proto by se neměly konzumovat ve velkém množství, uvnitř zažívacího traktu už totiž nepálí tak intenzivně, ale mohou poměrně intenzivně dráždit žaludek a střeva, podráždění je spojené s prokrvováním tkání, myslím že málo kdo chce žaludeční vředy a perforace střev a komplikace s hemoroidy.

Chtěl bych se podělit o novou informaci varující před zahráváním si s pálivými jídly:

Muž při soutěži pozřel pálivou papričku. Skončil s dírou v jícnu

https://www.no­vinky.cz/muzi/417870-muz-pri-soutezi-pozrel-palivou-papricku-skoncil-s-dirou-v-jicnu.html

Upravil/a: Cenobita

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Takže když to pálí, tak to bolí. To chápu. Takže je to legální. Ale co druhá polovina otázky? Jsou chilli bez chuti?

před 2782 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

To nejsou, kdybys je zbavil pálivosti, tak by ti zbyla obyčejná sladká paprika chuti sladkokyselé.

před 2782 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek