Avatar uživatele
mosoj

Co objevili nového? Mám dojem, že podobná výstraha zde již kdysi byla, a to v době, kdy se ještě něco dalo dělat.

"NASA předpovídá zánik civilizace.
Uvádí pět rizikových faktorů. Populace, energie, klima, zemědělství a voda.
Z těchto faktorů pak vyplyne:

  1. nedostatek přírodních zdrojů.
  2. rozdělení společnosti na elity a masy

Nevidím nic nového, mimo nastávající nedostatek přírodních zdrojů! a úbytek vody! v kapalném stavu. Z toho to vyčerpání přírodních zdrojů je zřejmě to nové. To tu ještě nikdy nebylo. Je to to novum.
Technologické změny sice zvyšují efektivitu naší techniky, ale to vede jen k větší spotřebě energie a vytěžených zdrojů.
Dle NASA udržitelná cesta funguje velmi dlouho, ale nakonec společnost stejně zkolabuje kvůli počtu elit, které začnou spotřebovávat víc, než planeta umožňuje. To bude mít dopad na masy, které podlehnou hladomoru a nemocem. V tomto scénáři se nejprve vyčerpá populace těch, kdo pracují a vytvářejí většinu hodnot, nezkolabuje příroda.
Pokud se budou vyčerpávat přírodní zdroje stejně jako v současnosti, masy zkolabují velmi rychle, ale elity je budou následovat. Elity bez mas nemohou existovat a tak jako tak zaniknou. Vědci tvrdí, že závěry pro dnešní dobu jsou jednoznačné. Elity s tím totiž nedokážou nic udělat, budou totiž pracovat a pracují se scénářem udržitelnosti a tím pádem k žádným změnám nedojde. Navíc masy toto slyšet nechtějí."
Toto je citace z článku, který nedávno zveřejnila NASA. Podobné scénáře zde již kdysi byly předpovídány, ale kapitalismus a cesta udržitelnosti to pohřbily.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? ten který je, Agneta, orwell před 3022 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Kapitalismus je zhouba lidstva je je to denně vidět.Za komunistů nám televize, pračka, lednička apod. vydržely 25 a více let.Čili za 50 let manželství jsme POTŘEBOVALI jen 2 – 3 z těchto věcí.Dneska jich potřebujete x krát víc (protože vydrží tak v průměru 5 – 6 let), takže v důsledku je to VÍCE ENERGIÍ na výrobu těchto spotřebičů.
Plně se ztotožňuji z touto větou..„Techno­logické změny sice zvyšují efektivitu naší techniky, ale to vede jen k větší spotřebě energie a vytěžených zdrojů“
a jen hlupák toto nevidí.
Dnes není trend UŠETŘIT energii, ale každý rok vyrobit co nejvíce spotřebičů, ALE NE KVALITNÍCH, aby si lidi za několik let MUSELI KOUPIT NOVÉ.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ten který je

Před pár lety jsem si koupil knihu kterou napsal Jared Diamond s názvem Kolaps.Autor se zabývá kolapsem různých civilizací.Od Mayů,polynéské kultury na Velikonočním ostrově,přes vikingské kolonie v Gronsku až nakonec k modernímu světu.Autor popisuje varovné signály které nám dává životní prostředí,populační růst,nestabilní obchodní partneři a tlak nepřátel.
Kniha se dotýká Vámi popsaného tématu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
lexx

NASA lže jako když tiskne v zoufalé snaze vytřískat z Kongresu fondy, dotace, granty…na své beznadějné nikomu nepotřebné výzkumy projekty (Orion, Altair, Ares…) a záchranu koryt, pracovních míst…helejte, nejsem (nikdy nebyl) komanč ale tohle je soumrak světového kapitalismu, opatruj nás Všemohoucí…

Upravil/a: lexx

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Dnes už pomůže jedině Zorro a jiní mstitelé, ostatní je marnost! Proto hrdinové na hrad! Zeman tímpádem z hradu dolů!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Lahny: proč by někdo vyráběl přístroje s dlouhou životností, když si je pořídíš z jednoho platu? Jak dlouho jsi na televizi vydělával za milovaných komančů? Nehledě na to, že to je i ekologičtější, i když se ti to nezdá. Dnešní spotřebiče mají proti starým krámům daleko menší spotřebu všeho a ve finále se to projeví, věř tomu.

A když se ti rozbije, máš dva roky záruku.

http://sport.tn­.nova.cz/bin/mo­bile/index.php?ar­ticle_id=46867­1&comments_pa­ge=15

před 3020 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Já se bavím, taková snůška plků, to je jako v Parlamentu :D

před 3022 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

lexx : a co tento člověk :

http://www.ces­katelevize.cz/ct24/ar­chiv/1100768-egyptolog-barta-nase-civilizace-je-na-pokraji-kolapsu

Já vím mowlovi se nevyrovná.

před 3022 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

To já vím, nelže jenom gecco a mowla. Jenže on se v NASA nevyskytuje, navíc si myslím že to je pravda.

před 3022 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek