Avatar uživatele
RyuzakiKate

Co obnáší beztuková dieta?

Právě jsem prodělala (a částečně ještě prodělávám) mononukleózu společně se dvěma angínami najednou, a doktor mi nařídil beztukovou dietu. Mám ale takovej pocit, že tím pádem snad nesmím skoro nic… Přitom je důležité tuky denně přijímat, takže nějak extra dlouho se to taky vydržet nedá, ne? Co tedy vyloženě nesmím, a co smím?
Je mi jasný, že určitě ne smažený, uzený a tak, na to ani nejsem zvyklá…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? annas, iceT, Drap, suaeda, briketka10, anonym, marci1 před 3899 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Při a po mononuklóze je třeba vyloučit potraviny s vyšším procentem tuku. Např. tučná masa, tučné mléko, tučné sýry, tučné jogurty apod. Vyloučit jídla smažená, fritovaná. Jíst maso : drůbeží, ryby, telecí a nejlépe vařené. Ne tučné a ne třeba kachny, husy. Vyloučit žloutek z vejce. Jíšku jen opraženou na sucho a jídla nepřipravovat na tuku. Do hotového jídla přidat trošku čerstvého másla.

Zdroj: http://mononu­kleoza.ajgl.cz/di­eta_old.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

tady je příkladná dieta:

Zdroj: http://www.di­etologie.cz/di­eta/specialni-dieta/dieta-s-prisnym-omezenim-tuku/dieta-s-omezenim-zivocisnych-tuku-dieta-c-4s.html

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
huxa

Ještě bych mohl doporučit kuře s rýží, divila by ses, jak lze všechno krásně ochutit a nemusí to mít ani moc tuku… :)
Pár měsíců jsem měl bezlepkovou dietu, to byl pech, prej sem si měl vařit vlastní jídlo ze speciální strouhánky, strouhánky, apod. :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Žádné máslo, vůbec ne sádlo, zapomeň na tučné vepřové, uzené ryby…
Můžeš zeleninu, ovoce, z tuku trošinku olivového oleje. Maso vařené, připravované maximálně dušením nebo v páře. Dobré jsou surimi tyčinky opečené na pánvi na sucho.
U sýrů si hlídej obsah tuku. Můžeš jen občas tak maximálně s obsahem tuku 20%, z mléka jenom netučné 0,5%. Žádná smetana (ani zakysaná). Častěji si připrav pohanku, dá se udělat na slano, ale také na sladko.
Sama za sebe ti mohu doporučit pořídit si semínka ostropestřce mariánského a buď ho drtit a dělat si z něj čaj, nebo to řešit stejně barbarsky jako já a třikrát denně si dát necelou polovinu lžičky, pokousat je a rozžvýkat (samozřejmě polknout).
Jako čaj je dobrý akát bílý, chrpa, zeměžluč, echinacea, pelyněk. Sladit medem. Výborná je směs ze 2 dílů zeměžluči, ostatní po jednom díle a pelyňku jenom malou špetku.
Npo, užiješ si teď jídla vařeného a na první pohled bez fantazie, protože se musíš držet zpátky i s kořerněním a solením. Na druhou stranu má tohle období pro Tebe vynikající příležitost zjistit skutečnou chuť potravin.
Doplňuji:
Jo a ještě je perfektní, že se doporučuje červená řepa (a tu já miluji dušenou, vařenou i pečenou), čekanka, pórek, rajčata a jakékoliv ovoce.
Neboj se toho, ono to zní sice hrozně, ale v podstatě ten výběr nijak malý není. Hlídej si, jak která potravina ovlivňuje Tvé trávení. Takový první signál, co můžeš, je, zda máš na určité jídlo opravdu chuť. Trocha trápení Ti může nastat proto, že bys neměla jíst nic přihřívaného, ale vařit si všechno tak akorát na snězení. Zvykneš si, neboj se toho.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
BEAUTIK.cz

Pokud si nevíš rady a nechceš se trápit vařením a nakupováním v rámci své diagnózy, tady najdeš dietu, která je už takhle uvařena a připravena http://www.di­etnicek.cz/di­etnicek/eshop/1-1-On-line-objednavka/0/5/3-Krabickova-dieta-KLASIK-mesic-4-tydny

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
briketka10

můžeš hodně potravin vařit na páře :)

před 3899 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Můj současný manžel také prodělal mononukleózu (to ti tedy nezávidím) ale je vegan, takže s tím neměl problém. On je určitý „tuk“ i v zelenině, ale to je právě ten přijatelný. Chce to pomoci játrům. Hodně mu pomohla očistná kůra z ostropestřce mariánského. Když budeš jíst jen libové kuřecí a rybí na vodě a podobně upravenou zeleninu, občas trochu olivového oleje, hodně ovoice a syrové zeleniny, určitě nic nezkazíš.
Tvůj lékař ti ale měl všechno pořádně vysvětlit a doporučit co a jak!
Držím palce a přeji brzké uzdravení!

před 3899 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Ještě jsem chtěla poznamenat, že bez živočišného tuku se tělo určitě nějaký čas nebo navždy klidně obejde!

před 3899 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek