Avatar uživatele
zvídavá

Co obnáší práce knihovníka?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? barnajka, fablen před 4678 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
barnajka

Měla jsem původně sepsanou vlastní odpověď, ale líp to shrnuje následující článek. Myslím, že tam najdete všechno, co vás jako správně zvídavou může zajímat :)

knihovník:

Kdo to je a co dělá? Úkolem knihovníka je zajišťovat služby, provoz a informační systém v knihovnách a informačních střediscích.

Co je náplní jeho práce? Pracovními činnostmi jsou – průzkum zájmu čtenářů, výběr knih, časopisů a dalších publikací pro knihovnu – nákup publikací, navazování kontaktů s nakladatelstvími – vedení katalogů publikací knihovny – počítačové zpracovávání dokumentačních záznamů o jednotlivých publikacích, či jejich statích, budování informačního systému knihovny – poskytování poradenských služeb na základě požadavku či problému (ne vždy jasně vysloveného) čtenáře – poskytování výpůjčních služeb – vykonávání odborných bibliografických prací a rešerší – vedení odborných knihoven specializovaných na určitou odbornou tematiku.

V jakém pracuje prostředí? Povolání je vykonáváno v prostorách knihoven a informačních středisek, v některých případech je nutno počítat s těžko přístupnými objekty práce.

S čím pracuje? Nejpoužívanějšími pracovními prostředky jsou výpočetní technika, katalogy, kopírky, mluvené slovo.

Jaký by měl být a co by měl znát? Vhodným předpokladem pro výkon povolání je úplné střední vzdělání s maturitou, schopnost systematické práce, rychlost úsudku, schopnost učit se, dobrá paměť, kultivovaný zjev a vystupování, umění jednat s lidmi. Nevhodné pro občany s těžšími vadami zrakové ostrosti, zvláště do blízka, s poruchami řeči.

Zdroj: http://www.oc­cupationsguide­.cz/cz/povol/po­volani.aspx?Par=258­.htm

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Rocker

To ví nejlépe Flyn Carsen:-)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
baghira

Oook?

Taky je dobré mít zásobu banánů :)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek