Avatar uživatele
dudu

Co odvětíte na dotaz ohledně kvality připojení internetu?

Můžete mně prosím coby laikovi srozumitelně popsat – vyhodnotit úroveň připojení poskytovaného našim předním operátorem s těmito parametry:

  • PING 12 ms
  • DOWNLOAD 105 Mbps
  • UPLOAD 10 Mbps

Je mi za nemalý peníz poskytována kvalitní služba a o čem vlastně uvedená data vypovídají?

Upravil/a: dudu

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Alesh před 2515 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Alesh

Ping musí být co nejmenší, jednotka je v milisekundách, 12 ms je slušná hodnota.
Pokud jde o ty dvě další čísla, tak čím víc, tím líp, důležitá je jednotka pokud to jsou Mb/s, pak je to pěkný, pokud je to kb/s, pak je to slimák. Pokud převážně stahuješ, pak je postačující mít i o dost pomalejší upload, pokud ale sdílíš data, tj. potřebuješ i odesílat rychle, pak je dobré mít i ten upload v hodnotě bližší tomu downloadu. Nezbytně nutné to ale samozřejmě není, pouze vhodné.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

To nejdůležitější se raději neuvádí a to je „stabilita“. Při těchto parametrech by mělo být připojení kvalitní, nicméně ta stabilita to může pokazit. Také se nezmiňuješ o agregaci!
Údaje ale nebývají garantované, garantovaná je zcela určitě cena, kterou zaplatíš!

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cochee

Ping je odezva. Na vzdálený server se pošle malý balíček dat a měří se doba, za kterou ten server pošle odpověď. Typicky se pošle těch balíčků série a výsledky se můžou třeba zprůměrovat. Pokud se u vás nehrajou onlajnové hry, není to pro běžného uživatele moc důležité. Když ale ten ping hodně skáče, net je nestabilní (viz mosoj) a může to vadit třeba při sledování online videa (online = data se stahují a hned se to „pouští na obrazovku,“ jako na youtube, na rozdíl od offline = stáhne se celé video a uloží na disk pro pozdější shlédnutí, tam je to samozřejmě jedno).

Rychlost příchozí = download, rychlost k tobě tekoucích dat, maximální stahovací rychlost. Většinou se stejně nevyužije, protože máloco má zdroj bez omezení odchozí rychlosti. Rychlost odchozí = upload, rychlost dat odcházejících ze tvého PC/domácí sítě. Většinou nedůležitá, proto velcí ISP mají poměr uploadu a downloadu třeba i desetinásobný v neprospěch uploadu a většině lidí to stačí. Může to dělat problémy třeba při videohovorech apod., kdy protějšku se bude trhat tvé video.

A k té agregaci (ad mosoj): udává se poměrem, třeba 1:20 a znamená to, že když máš definovanou rychlost třeba tu tvou 105/10 Mbps, tak v nejhorším případě ta rychlost může spadnout až na dvacetinu té nominální, protože se o tu rychlost dělíš s dalšími devatenácti odběrateli. To by nastalo v případě, že všech dvacet těchto odběratelů se například chtějí dívat online na film. V praxi samozřejmě to téměř nenastane, protože tuhle není nikdo doma nebo nesedí na netu, tamhle někdo jen čte maily a další zase má otevřený třeba seznam.cz, nebo odpovedi, takže na rychlosti se to málokdy pozná, ale u některých ISP může být ta agregace třeba 1:50 a tím se samozřejmě možný „kritický scénář“ zhoršuje.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

105 MB/s je považováno za velmi rychlé připojení (rychlost stahování), upload přesně nevím, ale považuju ho za nedůležitý. Ping je velmi rychlá odezva vhodná i na náročné PC hry. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Ping

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek