Avatar uživatele
JájsemRaibek

Viděl bych něco, pokud bych se díval z černé díry?

Pokud bych se dostal za horizont událostí a přitom neberu v potaz to, že bych byl roztrhán na atomy, co bych viděl?
Viděl bych tedy z černé díry vnější okolí ze kterého jsem přišel?

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, briketka10, Kepler, kodl67, Pejevek před 2234 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Možná, že ano. Z černé díry sice neunikne ani světlo, ale nikde není řečeno že tam nevnikne.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Podle mně ano. Ale geometrické vnímání by bylo asi dost zkreslené.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

světlo do černé díry vstupuje, ale ve značně deformované podobě, rozhodně bys neviděl okolní vesmír takový jaký je (to ostatně nevidímě ani tady ze země, i náš pohled je značně deformován), pohledem z černé díry by však deformace vstupujícího světla vytvářely nejspíš jenom světelný chaos.

Je to však zřejmě zbytečná úvaha, nejen tělesnou schránku ale ani funkční oční bulvu bys do černé díry (ani do její blízkosti) nebyl schopen dostat. Ať už je odtud vidět cokoliv, my to neuvidíme zřejmě nikdy.

přízpěvek g.trakovicky pobavil. Věří zřejmě i na to že Země je placatá a kulatá země je jen vědecká konspirace. Obří černá díra byla pozorována a prokazatelně existuje minimálně ve středu každé galaxie. Nejde díru ale o superhmotné těleso které svou gravitací pohlcuje světlo. Ostatně kdyby tam takto hmotné těleso nebylo ani by galaxie nedržela pohromadě, když opomineme ještě významný vliv temné hmoty, která podle g.trakovicky jistě také neexistuje a galaxie drží pohromadě zřejmě jen silou vůle …

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Tomas006

Záleželo by odkud z černé díry by jsi se díval. Pokud byste dokázal balancovat na horizontu událostí (a tím odolat neodolatelnému gravitačnímu vlivu černé díry) viděl byste vše, tejně jako kdyby jste se do vesmíru dívaly z jakéhokoliv jiného míst (samozdřejmě kdybyste byl v jiném místě ve vesmíru viděl byste samozdřejmě jiné věci ale to nechme stranou) Zajímavějši je že pokud byste tomuto neodolazelnému působení dokázal odoloat tak by toto působení tak zkroutilo časoprostor že byste viděl jak vám vesmír stárne před očima došlo by k tzv. Dilataci času. Pokud myslíte pohled z vnitra černé díry tak byste teoreticky mohl vidět to samé jako na horizontu událostí. Jelikož ale černá díry svým gravitačním působením ovlivňuje objekty v ní (neboli že se z ní nedostají) nedá se vyloučit že byste nic neviděl. Další tvrzení proti tomu že byste něco viděl je fakt že černá díra nevyzařuje žádné záření (kromě hawkingova ale to vzniká na horizontu událostí!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
g.trakovicky

Videl by ste tak ako teraz.Vzhľadom k tomu,že čierne diery niesu.Je to len výplod a domnienka vedcom na základe prázdnej bubliny.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

trako: ale ano, černé díry existují a jsou dokázány. Nemůžeme je sice pozorovat přímo, ale svou gigantickou gravitací ovlivňuje pohyb těles široko daleko, ohýbají světlo a tvoří gravitační čočky. Omlouvá tě neznalost materiálního světa, ale drž se raději své Bible.

před 2234 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
independent

Já teda nevím, ale Bible černé díry nezpochybňuje, není to příručka astrologa

před 2234 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jistě že nezpochybňuje, ani nemůže. Tenhle fakt nebyl znám ani před stoletím. Ale jinak máš pravdu, Bůh vše připouští a nic nedokazuje.

před 2234 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
independent

Jinak by to nebyla víra, že jo

před 2234 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek