Avatar uživatele
Karelcz

Co ovlivňuje výkon při zapojení více GPU?

Hlavně proč více karter nepřidá větší výkon (často 2 karty přidají ani ne 50%) a proč 3 karty a více nepřidají často nic?

Záleží pouze na ovladačích? Poté na to kašlou výrobci anebo na čem? Vím, že je potřeba CPU a deska větším počtem PCI linek ale i tak by to by mělo teoreticky přinést velký nárůst, když máme plnohodnotné karty.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3257 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Odpoveď byla označena jako užitečná

Ono to bude složitější. Pokud byste bral výpočetní výkon, tak ten by se mohl zvyšovat skoro lineárně (pro vhodné paralelizovatelné úlohy). Pokud vás zajímá ale grafický výkon pro hry, pak narazíte na to, že úlohu není možné rozdělit na X částí a řešit třeba jako 3 úlohy o 1/3 složitosti.
Hooodně zjednodušený příklad: Jak správně vypočítat odlesk štítu jedné postavy v brýlích druhéh postavy, když každá z nich je vykreslována jinou grafickou kartou? – zvyšuje se náročnost toho jak různé stroje donutit spolupracovat na jednom ůkolu.....

Pokud by šlo zařídit aby každá karta vykreslila jeden snímek, bylo by to asi bez problémů. Ale při hrách by se zvyšoval lag (zpoždění obrazu za dějem). Tento způsob zpracování by byl třeba použitelný při kódování videa – ideálně každé GK předhodit kousek videa – třeba 1s a ať se snaží… poskládat dohromady to pak může CPU.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Karelcz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Quimby

Teoreticky se výkon opravdu zdvojnásobí, ale ona celá hra nejede na grafice. Je pravda, že se toho na nic teď hodně přendavá, ale pořád jede nezanedbatelná část na procesoru a ten máš jen jeden.

Propustnost PCI je dostatečná, jen si holt nezdvojnásobil i výkon procesoru.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
arygnoc

čo tak aj pretaktovať procesor?

;-Q

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Počítače a internet