Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Virtualizace - ktery hypervisor pouzit?

Uvazuju o tom, ze bych par neprilis zatizenych masin spojil do jedne, ale nevim, ktery hypervisor nainstalovat. Pred casem jsem zkousel cosi na Linuxu, a bylo to takovy... divny. Dalsi moznost je asi VMWare ESXi.

Mate nejake doporuceni? Pobezi na tom dva neprilis zatizene servery (jeden Linux, ktery v podstate funguje jako router, a jedny Windows XP).
Potrebuju mit moznost priradit hardware urcitemu serveru (USB 3G routeru, jine USB periferie k WinXP), a to je asi tak vsechno.

Dik!

Předmět Autor Datum
Tvé požadavky by asi splnil jen XEN pro Linux... Virtualbox nebo VMWare používají jen simulovaný har…
Rce 16.05.2014 14:42
Rce
ESX umí předávat "HOST usb" jednotlivým virtálům. Nic neemuluje, je to pass-trough, stejně jako u vi…
JR_Ewing 16.05.2014 14:57
JR_Ewing
Zkusil jsem ESXi, pekna vecicka, vicemene splnovala moje pozadavky, akorat ze dvou USB zarizeni mi n… poslední
kubik 21.05.2014 13:52
kubik

Tvé požadavky by asi splnil jen XEN pro Linux... Virtualbox nebo VMWare používají jen simulovaný hardware a propojení třeba s USB není na hardwarové úrovni ale je předáváno hostitelskému systému, tudíž některé speciální operace nefungují. XEN sebere určitá zařízení jen pro daný systém. VirtualBox je stále zdokonalován a umí simulovat i hodně specialit na USB, leč narazil jsem na speciality zařízení USB (obvykle složená zařízení například USB GSM moduly), která se přes Virtualbox neprocedí.

Poznámka: XEN je však dle mých zkoušek dosti pomalý o proti VirtualBoxu.
Poznámka 2: Prakticky jediný skutečný hypervisor je XEN.

ESX umí předávat "HOST usb" jednotlivým virtálům. Nic neemuluje, je to pass-trough, stejně jako u virtualboxu. Virtualbox je ovšem desktop virtualizace, ESXi ma mnohem nenší overhead. Také má proti XEN výrazně jednodušší administraci. Třetí do sbírky je HyperV 2012, ale tam si s USB nejsem jist. I Microsoft dává svůj hypervisor k dispozici zdarma, nevýhodou je ovšem ovládání buď přes power-shell, nebo vzdálenou konzolí z Win8 Enterprise.

Zkusil jsem ESXi, pekna vecicka, vicemene splnovala moje pozadavky, akorat ze dvou USB zarizeni mi nabidlo na prideleni k VM jen jedno - asi jsou na to potreba nejake ovladace nebo co. Ale neva, jinak jsem si ESXi oblibil a asi ho zacnu na jine veci pouzivat, dik!

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru