Avatar uživatele
anonym

Vladimír Remek je prvním a jediným československým kosmonautem. Jakému povolání se věnoval po sametové revoluci?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? panenka, Miroslavst před 4864 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Byl členem KSČ, v roce 1990 musel jako voják členství ve straně podle zákona ukončit. V letech 1990–1995 byl ředitelem Vojenského muzea letectví a kosmonautiky v Praze-Kbelích. V červnu 1995 odešel do zálohy v hodnosti plukovníka.
ostatné: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Vla­dim%C3%ADr_Re­mek

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
panenka

Po návratu do vlasti působil v letech 1978 – 1985 Vladimír Remek jako vedoucí pracovník ve výzkumném vojenském pracovišti v Praze-Kbelích. Absolvoval Vojenskou akademii Generálního štábu SSSR v Moskvě v letech 1985 – 1988. Do roku 1990 byl zaměstnán jako vojenský pilot a brzy až zástupcem velitele divize. Byl členem KSČ, v roce 1990 musel jako voják členství ve straně podle zákona ukončit. V letech 1990–1995 byl ředitelem Vojenského muzea letectví a kosmonautiky v Praze-Kbelích. V červnu 1995 odešel do zálohy v hodnosti plukovníka.

Poté působil jako obchodní zástupce ČZ Strakonice, a.s. v Ruské federaci, kde využíval své staré kontakty. Byl mimo jiné generálním ředitelem společného podniku CZ-Turbo-GAZ v Nižném Novgorodu a v Moskvě, kde působil od roku 2001 jako ředitel zastoupení. V letech 2002 až 2004 byl obchodním radou a vedoucím obchodně ekonomického úseku Velvyslanectví ČR v Moskvě.

Evropským poslancem
V červnu 2004 byl zvolen do Evropského parlamentu na kandidátce KSČM jako nestraník. Působil ve frakci Evropská spojená levice a Severská zelená levice (EUL/NGL), v parlamentním výboru pro průmysl, výzkum a energetiku a v parlamentní delegace EU-Rusko. V roce 2009 svůj mandát obhájil na dalších 5 let[2] a stal se členem Rozpočtového výboru Kanceláře má mj. v Bruselu a Štrasburku

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Vla­dim%C3%ADr_Re­mek

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
myšpulín

Byl pilotem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

byl poslancem Evropského parlamentu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Miroslavst

Finančnictví.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Tanelia

nevíte kdy v kterém roce byl na měsíci

před 4495 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek