Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vlhkost v rozich a castecne misty na stene od spodu.

Dobry den. Mam docela problem,vim ze se to tu toci neustale do kola a le zatim jsem neprisel na nejlepsi reseni. S pritelkyni jsme poridily obchod byvale jednoty(rekonstrukce na rodinny dum). Uvnitr domu kde byly puvodne stare mapy jsme natahly sanacni omitky a doufali ze bude vse v poradku. Problem je v tom ze v jedne mistnosti jse nam neustale v rozich vytvari vlhkost,tu nasledne vysusim a po 2-3 dnech je tam znovu.Z venku v v urovni vhkosti jsem odkopal betonovy sokl u ktereho jsem si myslel ze brani vysuseni zdiva,nic jineho tam neni nez hola cihlova zed.Je to dobre ci spatne,muze jit vlhko ted prez ni kdyz je zbavena betonoveho soklu? Ze severni strany je uz dum obkopany s drenazni trubkou(puvodni majitel) a myslim si ze to domu prospelo.Pokud bych se na jare pustil do obkopani domu ze dvou zbyvajicich stran a naslednou nopkovou izolaci s drenazemi timto vas prosim o radu jak ma okop delat hluboko,po zacatek zakladove desky nebo jeste az pod ni?Dale drenazni trubku mam obalovat geotextilii ci ne? Jeste nechapu ze kdyz drenaz ma byt vyspadovana smerem k odtoku vody tak jak voda muze odtekat kdyz je dren.potrubi derovane?Pokud tuto izolaci provedu dobre nemuze me dum nasavat od zakladu prez cihly smerem na horu do zdiva?(dum neni podsklepeny )Dum byl nekolikrat prezstaven v minulosti,stari cirka 80-90 let.Asi nema vodorovnou izolaci.Dekuji za odpoved.

Předmět Autor Datum
Obkopání je taková pomůcka, která nenahradí vodorovnou izolaci. Fleky od země bude asi vzlínající vo… poslední
kejki 29.12.2011 13:12
kejki

Obkopání je taková pomůcka, která nenahradí vodorovnou izolaci. Fleky od země bude asi vzlínající voda, ale roh je typický příznak tepelného mostu - prochladlá zeď na teplotu rosného bodu se chová jako sklenice piva vytaženého z lednice. Buď tam budete víc topit, odvlhčovat, nebo zateplovat(zvenku). Drenážní trubky jsou děravé třeba jen z půlky průřezu, nebo jinak, podle účelu. Zeď mnohem více chrání od vlhkosti nopková folie, ale stále zbývá část základů, která vlhkost táhne. pokud byl dům neobývaný, bude jednu topnou sezonu vysychat, zvlášť pokud jste prováděli rekonstrukci mokrou cestou (omítky, betony to je kvanta vody).
Nepostupujte podle rad lidí z hospody, buď najděte místního odborníka, nebo po 3.1. se vrátí Milan Cukrář, který by vám mohl poradit na základě místních podmínek.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru