Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vliv funkce rychloposuvu vpřed-vzad,krokování,pauzy na životnost DVD mechaniky

Rád bych se zeptal na životnost DVD mechaniky a na zařazené funkce,které ji zkracují. Které funkce nejvíce DVD mechaniku zatěžují ( např.rychloposuv vpřed nebo vzad, krokování po snímcích, pauza......). Pokud bych mohl použít analogii např. s VHS videomagnetofony a kazetami,tak jejich životnost nejvíce trpěla při zastaveném obrazu-pauze(kdy buben s hlavami rotoval kolem zastaveného pásku) anebo při převíjení vzad.Normální přehrávání videomagnetofonu nevadilo,ale předešlé funkce byl vždy prubířský kámen. Na internetu jsem se dočetl, že než přehrávat celý dvouhodinový film přímo z mechaniky, tak je lépe jej zkopírovat do HDD a přehrávat z něj. O mechaniku v PC mi nejde, stojí pár Kč, ale jedná se mi o stolní rekordér, kde výměna není levnou záležitostí ve značkovém servisu.Jde mi o to,jestli některé výše uvedené činnosti(rychlo posuv 2x,4x,16x,32x vpřed nebo vzad,pauza,krokování po snímcích.....)mechaniku výrazně více neopotřebovávají než pouhé přehrávání.Pokud by mohl někdo dát odkaz,kde by bylo podrobně vše popsáno,budu rád.Díky za odpověď.

Předmět Autor Datum
IMHO máš zbytečné starosti. Po DVD se nic nešoupe jako buben hlav po pásce. Každý mechanický pohyb s…
Rce 15.05.2008 12:40
Rce
Duvod prekopirovani celeho DVD na disk pred prehravanim je hluk, ktery je radove vetsi u mechaniky n…
JR_Ewing 15.05.2008 12:56
JR_Ewing
mechaniku si spomal (cdbremse, nero drive speed, apod) a nebude ti nic hucat. Rychlost 1x alebo 2x j…
MM.. 15.05.2008 13:03
MM..
Ja nic spomalovat nechci ;-)
JR_Ewing 15.05.2008 13:08
JR_Ewing
Si pisal ze jediny dovod je ze ti vadi hluk. Ked spustis cdbremse (jeden dvojklik mysou) tak nebudes…
MM.. 15.05.2008 13:11
MM..
To jsem psal jako reakci na uvodni prispevek, ze se uzivatel nekde doslech, ze je lepsi pred prehrav…
JR_Ewing 15.05.2008 14:09
JR_Ewing
... tu mechaniku nespomalis naveky, ale len kym bezi program cdbremse.
MM.. 15.05.2008 13:40
MM..
U slusneho prehravaca/rekorderu, funkcie ktore popisujes nemaju na zivotnost mechaniky ziaden vplyv.…
MM.. 15.05.2008 13:09
MM..
Díky za odpověď.Srovnání s VHS bylo použito proto,abych dotazovanému názorně přiblížil smysl otázky.…
Pavel Dvořák 15.05.2008 17:51
Pavel Dvořák
S mechanikou se nedeje nic, stale cte jednicky a nuly z disku jako predtim. Cip umisteny v zarizeni…
JR_Ewing 15.05.2008 18:08
JR_Ewing
Mechanika je tam len na to aby precitala data z DVD, a precita ich len raz, a preda ich elektronike.… poslední
MM.. 15.05.2008 19:30
MM..

U slusneho prehravaca/rekorderu, funkcie ktore popisujes nemaju na zivotnost mechaniky ziaden vplyv. U PC tak isto (napr. ak das pauzu tak sa predsa mechanika (po chvili) zastavi).

Co moze mat vplyv je to, ze pri prehravani sa to toci a je zapnuty laser 2hodiny, a u kopirovania na HDD len napr. 10minut, je ale podla mna nezmysel sa s tym zaoberat, slusna mechanika nema problem to prezit skor nez zastara "moralne" (kym bude bluray apod), a nahouby mechanika sa pokazi tak ci tak :-)

P.S. nemozes to porovnavat s VHS. DVD je uplne nieco ine, zabudni na VHS.

Díky za odpověď.Srovnání s VHS bylo použito proto,abych dotazovanému názorně přiblížil smysl otázky.Z principu DVD je jasné,že se jedná o naprosto něco jiného. Přečetl jsem si i několik knih (Vypalujeme DVD,Velká kniha o vypalování atd...),ale na svou otázku jsem odpověď nenašel.Princip DVD snímání i zápisu je tam popsán detailně,ale co se děje s mechanikou při zařazení výše zmíněných funkcí nikoliv.
Když bys běděl nějaké stránky na webu nebo knihu,kde by to bylo popsané,dej vědět.Díky

Mechanika je tam len na to aby precitala data z DVD, a precita ich len raz, a preda ich elektronike. Tym praca mechaniky konci. Vsetky funkcie ktore si vymenoval robi potom elektronika.
zaujimave mozu byt fcie zrychlenia, vtedy musi mechanika bud a) citat data rychlejsie, alebo b) citat len kratke useky a dalsie useky "preskakovat", prip. chod vzad (vtedy musi preskakovat smerom vzad) ale ani jedno z toho nie je pre mechaniku ziaden problem, neopotrebovava sa pri tom o moc viac ako pri beznom citani normalnou rychlostou. CD/DVD mechanika je na "preskakovanie" robena, nema s tym problem. //doplnenie: a preskakovat zo stopy na stopu musi aj pri normalnom citani DVD, kedze stopy u DVD ak sa nemylim su sustredne kruznice (nie spirala ako u AudioCD), takze by som v pouzivani uvedenych funkcii DVD playera nevidel ziaden problem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru