Avatar uživatele
marci1

Vládne v našem přelidněném světě samota lidí?

Člověk si nemá pomalu už ani s kým pořádně promluvit. Pokladní v obchodě nemá čas se s vámi bavit, automat vykupuje láhve, průvodčí v tramvajích už nejsou, lidé místo komunikace mezi sebou hledí neustále do mobilu. A doma je to ještě horší. Členové rodiny osaměle buď „čučí“ do mobilu, notebooku či na TV. Dokonce u těch vymožeností techniky jí každý zvlášť a drobí si třeba do klávesnice. Mám obavy, že časem pomalu přestaneme mluvit a vnímat lidi kolem sebe. Nebuďme tak závislí na strojích a pojďme si život užít v okuhu svých příbuzných, známých, kamarádů. Dokud můžeme. 🙂

Zajímavá 9Pro koho je otázka zajímavá? quentos, GM, Manfred05, ivzez, zjentek, Kepler, Kulpix, eleonnore, df před 2736 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

Ano, je to paradox poslední doby. Mě se naštěstí netýká, s rodinou komunikujeme normálně ústně, s kolegou chodíme na pivo, na scrabble a na šipky a na mobil při tom s výjimkou urgentních záležitostí ani nešáhnem :{)>

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Ale má. Proč bych se měl bavit s nějakou pokladní? Proč bych se měl bavit s průvodčím? Do mobilu nehledím místo komunikace, pokud se zrovna nechci vyhýbat komunikace s někým, koho nemám rád. S těmi, které rád mám, komunikuji bez, a někdy i s mobilem v ruce, co je na tom špatného?

Každý si užívá jinak, proč do toho někomu mluvit? To, že tebe očividně asi baví komunikovat s kýmkoli, koho vidíš, neznamená, že to baví i ostatní.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Krásná otázka. Určitě vládne. A lidé jsou z toho zmatení. Třeba mě u nas ve Slezsku zastavují na ulici různý babky a furt si chtějí o něčem povídat. Jako by jim něco chybělo. Alespoň z nich mám ten pocit. Taková nějaká absence lidskosti z nich čiší, řekl bych. Přitom, v celkovým pojetí času to není ani zas tak dávno, kdy mě vůbec žádný babky nikde na ulici sakra neoslovovaly a všem bylo fajn!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Je to tak, jak píšeš. Kupodivu mi to ani moc nevadí, jsem singl, takže jsem si zvyknul. Rozhodně mi to přijde lepší, než když má někdo hubu jako kulomet a chrlí na tebe bezobsažné nesmysly. Když mám chuť si pokecat, zajdu s kamárady na pivo – tam se vedou řeči vždy na té nejvyšší úrovni! Ne jako v parlamentu 🙂

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
df

Mozna je to zcela prirozena vec. Az se toho lide nabazi a zacne jim chybet zivy kontakt, urcite k nemu cestu najdou.

Upravil/a: df

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hoven 1069

No to je holt dnešní svět. Plno introvertu a jen pár extrovertu tu bylo vzdycky. Nezměníš to, tak to ignoruj :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tobby

Ano, osamělost jistě existuje. Vím to z vlastní zkušenosti. Kdosi moudrý řekl, že slepota odděluje lidi od věcí a hluchota od lidí. To se týká především lidí později ohluchlých. Hluchoněmí od narození se naučí používat znakovou řeč, která jim umožňuje celkem běžný styk se svojí komunitou a lidmi, kteří ji ovládají. Čím později ale člověk ohluchne, tím hůř nebo vůbec se znakovou řeč naučí. To je právě můj případ. Jsem tedy vděčný třeba i televizím, pokud své pořady mají opatřené skrytými titulky. Dnes už lze titulky vysílat i on line. S domluvou s lidmi jsem odkázán jen na nejbližší rodinu a například při nákupu vždycky říkám předem, že neslyším. Díky mailům a SMSkám nejsem úplně osamělý, ale jistý druh osamění pociťuji.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Miloslav

Mně osobně v tomto „světě“, nikoliv přelidněném, samota nevládne, přestože žiju, a jsem dlouhodobě sám a připadám si jako cizozemštan, protože se se mnou nikdo nechce bavit, nikdo mi úplně nerozumí! Samotu nepociťuji a netrpím depresí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Annabellee

Ano. S rostoucí intenzitou. Moderní technologie a přirozená lidská lenivost a sociální vyčerpání z důvodu přelidnění a ztráty soukromí nás vede k fyzické separaci. Nelítostná konkurenční politika a záměrně vyvolávaný strach má za důsledek odstup, nedůvěru, animozitu a zvyšující se agresivitu. Nezměníme-li své myšlení,stanou se bohužel naše životy bojem každého s každým o vlastní přežití. Bez přehánění.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek