Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Voda ve sklepě

Dobrý den,
prosím o radu, popřípadě zkušenosti, kontakty na odborníky. Objevila se nám spodní voda ve sklepě a nemůžeme se jí zbavit, odčerpáváme ze sklepa i ze studně, ale voda se do sklepa stále stahuje. Díky za diskuzi.

Předmět Autor Datum
odčerpáváme ze sklepa i ze studně, ale voda se do sklepa stále stahuje. Když jí děláte místo, tak s…
čumil_old 19.06.2013 13:19
čumil_old
Můžeme vést diskuzi, ale ta bude k ničemu. Jediné řešení je pozvat hydrologa, který pozná a stanoví,…
milan.cukrar 19.06.2013 14:45
milan.cukrar
Mohl bych poprosit o nějaký kontakt na hydrologa?
Lukáš M 19.06.2013 15:10
Lukáš M
např.: hydrogeolog
Kurt 19.06.2013 15:42
Kurt
Díky za kontakt. Ještě by mi zajímalo, jaký výstup mám od hydrologa čekat. Z těch www stránek se mi… poslední
Lukáš M 20.06.2013 08:18
Lukáš M
Myslím si,že je to způsobeno zvýšenou hladinou spodní vody. Čerpání nemá smysl,nenatekla-li tam voda…
reifik 19.06.2013 14:58
reifik
V některých sklepech je voda nejen při jarním tání, ale i při větších deštích běžně. Záleží i na hla…
náhodný 19.06.2013 16:21
náhodný

odčerpáváme ze sklepa i ze studně, ale voda se do sklepa stále stahuje.

Když jí děláte místo, tak se bude stahovat. Princip spojitých nádob. Jestli je to po těch minulých lijácích, tak čekat až se sníží hladina spodní vody. Nebo tam někde někdo přerušil drenáž či zatarasil strouhu a voda si hledá cestu. Vždycky si jí najde.

Můžeme vést diskuzi, ale ta bude k ničemu. Jediné řešení je pozvat hydrologa, který pozná a stanoví, kudy a jak hodně voda přitéká. Dále pak sdělí jak vyřešit problém.

Zde se mužeme předhánět ve variantách, jak to dělali jiní, ale nikdo nevíme jak je to u Vás.

Díky za kontakt. Ještě by mi zajímalo, jaký výstup mám od hydrologa čekat. Z těch www stránek se mi zdá, že udělá rešerži na základě různých hydrologických map. Řekne mi něco o stavu (výšce) podzemní vody, udělá nějaký vrt apod.

V některých sklepech je voda nejen při jarním tání, ale i při větších deštích běžně. Záleží i na hladině spodní vody, propustnosti země a hloubce sklepa. Někde se to řeší tak, že se staví domy nepodsklepené, někde mají na cihlách položené fošny jako lávky po kterých se chodí pro kompoty nebo jablka a čerpadlo nebo kotel také na zvýšeném fundamentu.
Tam, kde se voda do sklepa stahuje častěji mnozí lidé mají malou jímku, například 50x40 cm do hloubky 50 cm z betonových dlaždic do které se voda stahuje a nerozlévá se po podlaze a kde se nechá přirozeně vsakovat nebo se do jímky vloží ssací potrubí a plovákový spínač a při každém stoupnutí vody se čerpadlo spustí a samo odčerpává vodu.
Mnohdy je marné snažit se sklep nějak vyizolovat a vybetonovat. Když přijde tlak vody zespodu, roztrhá beton i s izolací jako nic. To je lepší položit podlahu nasucho z betonových dlaždic a brát vodu ve sklepě jako fakt.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru