Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Voda ve sklepě a vlhkost v domě

Dobrý den,chtěla bych poprosit o radu.Máme RD z roku 1980 a velkým problém je voda ve sklepě.Sklep je 1,5 metru pod terénem.Neustále se v něm drží voda,která dosahuje výšky 30cm.Dům je postaven na místě,na kterém byly původně bažiny.Je to řadový dům,ale s tím rozdílem,že ostatní domy tyto sklepy logicky nemají.I když vodu odčerpáme za pár dní je zpátky.S tímto problémem souvisí i vlhkost zdí v přízemí.Nejraději bych ten sklep zrušila úplně, protože není využíván,ale nevím jak a koho oslovit.Prosím pomozte.Děkuji Dáša

Předmět Autor Datum
Poradím Vám, abyste na místo pozvala odborníka na spodní vody. Hydrologa. Je potřeba zjistit, kdese…
milan.cukrar 06.04.2012 18:46
milan.cukrar
Niekdo v minulosti, na samém počiatku stavby, dostal príšerný nápad a vybudoval Vám v podpivničení z…
Joseph 07.04.2012 09:27
Joseph
Mám nedobrý dojem že zbývá opravdu jen zřízení jedné či dvou studánek - čerpacích jímek někde v kout…
sHpy00n 07.04.2012 18:07
sHpy00n
Firmu která se bude na odvodnění vyloženě specializovat budete nejspíš těžko hledat. Je to běžná sta…
sHpy00n 16.04.2012 14:25
sHpy00n
n ejsem odborník ale myslím si, že chyba vznikla na počátku samotného založení základů. V takových l…
paul 16.04.2012 14:49
paul
Vodotesná betonová konstrukce neexistuje. Nedarí sa to dosiahnuť pri výstavbe priehrad, ani pri použ… poslední
Joseph 16.04.2012 16:50
Joseph

Niekdo v minulosti, na samém počiatku stavby, dostal príšerný nápad a vybudoval Vám v podpivničení zbernú jímku spodních vod.

Odhadujem, z náznaku popisu : " na místě ... byly původně bažiny ", že ste na rovine alebo údolí a že možnosť jednoduchých úprav toku spodných vod nemáte.

Riešením by snad bolo trvalé svedení priesaku do kanalizácie, co ale nie je dobré riešenie, vode si vytvorí cestu/riečište kade presakuje a bude jej zrejme časom prúdiť viac a viac.
Dalšie nie najlacnejšie riešenie bude zrejme, vyplnit oných zaplavovaných 30-40 cm kamenivom + beton. Priestor následne, ak to výškove pomery dovolia, užívat prípadne ako uložište zeleniny a ovocia.

Toto všetko je odhad, naozaj bude potreba osloviť profesionálov a vykonať miestne šetrenie pomerov.

Mám nedobrý dojem že zbývá opravdu jen zřízení jedné či dvou studánek - čerpacích jímek někde v koutě alespoň 60 cm pod úroveň podlahy sklepa a vodu průběžně odčerpávat plovákovým čerpadlem. do kanalizace. Voda přestane stoupat nad podlahu a dostávat se do zdiva. Nevěřím že by tam byla kanalizace s možností jen gravitačního přepadu. Je to řadovka.. Vysušení sklepa, potažmo zdiva je pak dlouhodobým procesem vyžadujícím nepřetržité a hlavně účinné větrání.
Částečný zásyp kamenivem a přebetonování se mi nelíbí. V kamenivu se bude trvale držet voda takže by se muselo řešit následné přerušení vstupu vody do zdiva.
Vůbec nejlepší by samozřejmě bylo odklonění spodních vod ještě dříve než se dostanou k objektu jak prezentuje milan.cukrar ale vzhledem k právě řadové zástavě a lokalitě původní bažiny se obávám že je nerealizovatelné.

Firmu která se bude na odvodnění vyloženě specializovat budete nejspíš těžko hledat. Je to běžná stavařina, takže tyto práce musí zvládnout každá slušná stavební firma. Pohledejte stavební firmy s dobrými referencemi v okolí. Neuzavírejte ale smlouvu bezhlavě. Udělejte si své výběrové řízení. Oslovte několik firem najednou, ať se přijedou podívat a zpracují rozpočet s technologickým postupem. Podle toho se pak rozhodnete u koho práci objednáte.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru