Avatar uživatele
Kryšpín

Vojevůdce Jan Žižka z Trocnova byl vlastenec, nebo loupežník?

Režisér Petr Jákl hledá pro natáčení filmu vhodného herce dokonce v USA. Jak jsem nahlédl do historie, jinak má názor na Žižku církev, jinačí byla při budování komunismu a rovněž je jiný v kapitalismu.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2288 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Otázka na bandity
https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/proc-se-rika-banda-a-bandita-jak-tato-slova-vznikla-a-co-maji-spolecneho-krome-podobnosti

"U nás k takovým bandám jsem nucen bohužel přiřadit i husity, i přes protesty a orodování Aloise Jiráska. A byla to pořádná banda. V 15. století husité pod vedením Jana Žižky z Trocnova drancovali, zabíjeli, znásilňovali obyvatelstvo po celé zemi české. Kam se na ně v pozdějších stoletích hrabali ti různí Grázlové, Babinští, Jánošíkové.

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/je-tvrzeni-ze-jan-zizka-z-trocnova-byl-gay-blabol

Jan Žižka homosexuál

Je to kontroverzní postava, která vzhledem k tomu, že je spojována s reformací už v 15. století byla zařazena v kronice mezi lidové hrdiny.. Stejně tak ho hodnotil A. Jirásek a Z. Nejedlý.

Jeho vojenský řád, český válečník a vojevůdce, stmelil chudý lid v boji proti katolíkům, – Nepřátel se nelekejme … považoval své vojsko za Boží bojovníky – – vynikající válečník – statečný bojovní k – měl smysl pro disciplínu. – jeho předností..

Taklže zálelží na úhlu pohledu, co převažuje u historiků., co víc hodnotí. . boj proti nepřátelům zastiňmuje zřejmě jeho drancování a loupeže atd.

Takž e je hridina i lapka.

Pro zajímavost – moje otázka – „O naší historii se píší pravdy, legendy, polopravdy, lži. Které události považujete za pravdivé a které za mýtické?“

https://www.od­povedi.cz/otaz­ky/o-nasi-historii-se-pisi-pravdy-legendy-polopravdy-lzi-ktere-udalosti-povazujete-za-pravdive-a-ktere-za-myticke#discussion

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Je to přesně tak jak píšeš. Byl jednak trochu revolucionář (náboženský), druhak byl i loupežník (tzv. „lapka“), což dosvědčují písemnosti. Dokonce svého času musel kvůli tomu opustit Čechy (navzdory královské milosti – páni z Rožmberka byli dost pomstychtiví) a protloukal se světem jako žoldnéř. Získané zkušenosti jak je dobře známo později bohatě zúročil. Termín vlastenectví ve středověku neznali navzdory tomu, že národnostní třenice byly už tehdy běžné (především ve městech). Tenkrát se lidé především rozdělovali dle stavu šlechta-církev-měšťané-poddaní.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mc Merkurion

… no, podle toho, co nám o něm říkali ve škole, to byl první budovatel komunismu >>> splňoval všechny kritéria: ničil kostely, bral bohatým, atd … ale vojenský stratég to byl dokonalý …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
kelley

To se vždycky upraví podle toho, jak se to momentální vládnoucí garnituře hodí 🙂 Výklad historie určují vítězové…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek