Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vrzání NOVÝCH (ještě nebroušených) parket na podlaze

Tak vám řeknu, že s tím nepočítal nikdo. Po 30ti letech bukových parket položených na asfalt, kdy byly spáry téměř půl cenťáku, po x opravách, broušení epoxidového hnusného laku apod. jsme si chtěli udělat radost a koupili jsme si v Kopidlně u Jičína jasanové parkety (I. třída).

Vymlátila jsem 30m stávajících bukových parket, manžel osekal ty části, které nebyly nejrovnější. Podlahář poté vyrovnal plochu samonivelačkou, po pár dnech položil (přilepil) parkety. Ve dvou dělali (30m čtverečních) místo odhadovaného 1 dne, cca 4 hodiny. Po dvou dnech jsme zjistili, že začíná vrzat jedno místo (ještě nebroušených parket), podlahář přijel, vyměnil. Po týdnu jsme objevili další, takže následovalo totéž - vyměnil, nově přilepil, zatížil. Nyní (po cca 3 týdnech od pokládky jsme šlápli na parketu (naštěstí stále ještě nezbroušené a nenalakované podlahy), která vrže taky jako blázen. Zatím to vypadá, že ostatní plocha je ok, ale máme pocit, že se to objevuje takhle postupně. Na doporučení podlahářů necháváme parkety položené v místnosti cca 4 týdny do samotného broušení a lakování a zjišťujeme tyhle nepříjemnosti. Teoreticky se plánovalo brousit a lakovat v těchto dnech, realita je ale taková, že díky novým opravám se toto stále posouvá.:-((

Jsem opravdu překvapená, že se tohle děje, domnívala jsem se, že díky současným lepidlům se tomu už dá zabránit. Podlahářem nám řečeno, že některé ze zakoupených parket měly drážku a pero v jiné výšce (cca 1 mm), takže při zasunutí do sebe vystupovaly některé víc nahoru a vytvořilo to jakýsi "schůdek". Parkety jsme s manželem zakoupili v dřevařském závodě v Kopidlně, ptala jsem se ve dvou firmách z Prahy 6 (která v této oblasti působí řady let) a bylo nám řečeno, že od nich také nakupují, proto jsem neměla pochybnosti.

Tak se ptám. Setkal jste se s tímhle problémem někdo? Je chyba výrobce parket, podlaháře (který je měl vyřazovat a nelepit, nebo dávat více lepidla, protože evidentně opravenou pokládkou a zatížením místa nyní parkety nevrženou)? Ale chápu, že zatěžovat jaksi celou plochu je totální nesmysl. Domnívala jsem se, že samonivelačka připraví povrch o moc líp a když nám dřívější bukové parkety lepené na asfaltu nevrzaly, nenapadlo by mě, že se s tímto budeme potýkat teď u parket nových, kdy se snažíme je nechat v místnosti co možná nejdéle - aby lepidlo pořádně zaschlo.

Jsem z toho smutná a roztrpčená, snažili jsme se, aby se dodrželo vše co se má, ale někde se asi stala chyba a já bohužel zatím nevím kde největší.:-((((

Předmět Autor Datum
Pokud mají některé parkety drážku o 1mm jinak vysoko, neměly být použity vůbec, nebo postupně odklád… poslední
mirektatra 29.07.2012 13:26
mirektatra

Pokud mají některé parkety drážku o 1mm jinak vysoko, neměly být použity vůbec, nebo postupně odkládány a reklamovány, nebo použity v jednom místě s větší vrstvou lepidla. To, že staré nevrzaly, je možná právě tím, že asfalt předchozí nerovnosti vyrovnal, protože si nemyslím, že by ty staré parkety byly přesnější.
Shrnuto: Chyba je na straně pokládky, kdy se buď mělo postupovat jinak, použít jiné lepidlo, nebo vyselektovat vadné výrobky k reklamaci u výrobce.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru