Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vybíravá USB tiskárna

Ave. Uvedu do problematiky:

HP LaserJet 1022 mé kamarádky v průběhu zpracovávání úlohy prohlásila "USB zařízení nelze rozpoznat" (resp. to prozradil OS Win7 Pro 64-bit, legální, plně aktualizovaný). Tiskačka putovala do autorizovaného servisu, po návratu stejná chyba. Odstranil jsem ovladač, přeinstaloval, tiskárna neviditelná. Jal jsem se tedy provést totéž na mém servisním notesu (W7 HP 64-bit, legální, plně aktualizovaný) - vůbec se to se mnou nebavilo. Reklamace opravy, servisák přijel osobně a zjistil toto: printer funguje pouze na přítelčiném NTB s WXP Pro, navíc pouze s metr a půl dlouhým kabelem, k tomu jen s některým.

Dotaz: jak tohle řešit? Oprava by zřejmě stála víc než nová tiskárna, je ovšem třeba používat i levný tisk (poloprofi Epson R3000 není na faktury to pravé ořechové ]:)). Nasdílet to z onoho notesu (stejně je furt zapnutý) na pracovní PC? Nebo rovnou vyhodit? PS: s tím Stylusem zřejmě ještě budu otravovat - nemám zkušenosti s konfigurací wifi tiskaček, což je v tomto případě požadováno, ale to bude až další dotaz...

Předmět Autor Datum
Ta vybíravost na kabel je podivná. Zkusil bych jakoukoliv Live linuxovou distribuci, co to bude děla…
ms 26.02.2013 20:52
ms
Pravda, Linux jsem nezkoušel. Ale i kdyby se to v něm rozchodilo - co sakra s těmi čtyřiašedesátkami…
mif 26.02.2013 21:09
mif
Příliš jsem nešátral, ale není ještě USB 1? Pak by to mohl být problém příliš "staré" datové rozhran…
ms 26.02.2013 22:12
ms
Chodilo to rok bez problémů. Tudíž katovinu USB1/2 vylučuju.
mif 26.02.2013 22:24
mif
hp nenávidí ovladače a snaží se je co nejvíc zkazit. můžeš zkusit jiný disk, na něj hodit: - 32bit w…
lední brtník 26.02.2013 22:08
lední brtník
Ej, sokole, to není kanclkrám, alébrž grafická stanice :-p (tu konfiguraci bych sám chtěl mít). Můžu…
mif 26.02.2013 22:15
mif
To zazivam bezne, mnoho usb tiskaren funguje jen s kratkymi kably do 1,5 m a kvalitnima tlustyma - p…
lk1 26.02.2013 22:24
lk1
vyčistil bych USB konektor tiskárny isopropylem a napružil jeho kontakty. Je taky možné, že uhnila R…
touchwood 26.02.2013 22:29
touchwood
Konečně slovo do pranice. Sice mě napadlo, že by mohl být štekr poněkud indisponován (zoxidovaný), n…
mif 26.02.2013 22:36
mif
odinstaluj ovladac, vycisti, hlavne to co se spousti se systemem (ruzne detekce pripojeni) a pouzij…
ms-fiala 27.02.2013 06:41
ms-fiala
Jakožto bývalý majitel LJ1020 potvrzuji, že HP by za tento pekelný stroj a jeho odvozeniny zasloužil…
Moas 27.02.2013 06:38
Moas
ježíši, tohle nemůže být tiskačka, tohle je za trest.
kmochna 27.02.2013 07:18
kmochna
Pokud je nutno dát hodně krátký USB kablík, pak do tohohle tp-link-tl-ps310u-d308681.htm a na síť. T…
lk1 27.02.2013 14:26
lk1
Všem díky, je to HW vada. Po cílené palpaci poblíž portu se zrůda pokusí o připojení, ihnel ovšem zd… poslední
mif 27.02.2013 18:23
mif

Pravda, Linux jsem nezkoušel. Ale i kdyby se to v něm rozchodilo - co sakra s těmi čtyřiašedesátkami W7? A proč to nežere můj prověřený servisní stíněný kabel? Možná nejsem oupně blbý, ale tohle jsem ještě neviděl. edit: Napadla mě šílenost, že to "rozhodila" nějaká aktualizace W7_64 - to zas ale vylučuje ten kabel. Enigma...

Příliš jsem nešátral, ale není ještě USB 1? Pak by to mohl být problém příliš "staré" datové rozhraní tiskárny a příliš "mladé" na desce/sestavě. Další možností je "unavený" konektor (nepruží kontakty), nebo, hůře, "napálený" port v tiskárně (přepětí)... Je tu i možnost "nechuti" sedmiček ke staré tiskárně, to by mohlo rozhodnout spuštění Live distribuce.
A spousta dalších možností.

Ej, sokole, to není kanclkrám, alébrž grafická stanice :-p (tu konfiguraci bych sám chtěl mít). Můžu zkusit "čistotu" na šuplíkový disk, 32-bit ale nepadá v úvahu - nějakých 28GB RAM by leželo ladem. XP Mode zkusit můžu, ale to je zas kontraproduktivní. Jak vysvětlíš ale ten kabel a můj notes, na kterém (kterých) rozjíždím u zákošů daleko větší příšernosti?

To zazivam bezne, mnoho usb tiskaren funguje jen s kratkymi kably do 1,5 m a kvalitnima tlustyma - povazuju to za vlastnost.
Zkusil bych ji kratounkym usb kablikem pripojit na sit pres prevodnik usb-ethernet.

Uz jsem zazil i mobil nokia, ktery pocitac nepoznal pres 2m usb kablik. Pres dvaceticentimetrovy (original pribaleny) funguje bezvadne.

vyčistil bych USB konektor tiskárny isopropylem a napružil jeho kontakty. Je taky možné, že uhnila RoHS pájka (za tohle bych střílel) co ho drží na desce nebo nějaký kond poblíž. LJ1022 je přec jen už starší kousek a z doby, kdy HP vyrábělo už jen spotřební parodie na tiskárny..

Konečně slovo do pranice. Sice mě napadlo, že by mohl být štekr poněkud indisponován (zoxidovaný), netroufl jsem si ale v navoněné pracovně použít kontox (jediná věc, která sežere sulfidy a oxidy, isáč v tomto případě "pouze leští") - smrdí to týden jak podebraná pata. Jak pravím výše, tiskačka je relikt z dávných dob, nicméně na stávajícím stroji sloužila rok bez ztráty kytičky.

Jakožto bývalý majitel LJ1020 potvrzuji, že HP by za tento pekelný stroj a jeho odvozeniny zasloužilo sto kokotov do riti a hrdzavu kotvu do chrbta, minimálně co se USB připojení týče.

Opravdu je velmi citlivá na zvolený USB kabel - hlavně musí být co nejkratší (už s dvoumetrovým byly potíže) a co nejkvalitnější. Internet je těchto zkušeností plný, tys negooglil? :-p

Krom co nejkratšího kabelu je také doporučeno zakázat ve vlastnostech tiskárny obousměrnou komunikaci, samozřejmě nepřipojovat přes USB hub (je-li to možné, tak vyloučit i rozbočovače na základní desce). Hodně lidem pomohl extra řadič USB do PCI. Já musel krom toho extra řadiče pohlídat všechno uvedené, abych docílil plné spolehlivosti s 1.5m kabelem.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru