Avatar uživatele
krftwrk

Vychova psu

Segra chodi prvnim rokem na SS obor kynologie a na psech co ma na starosti aplikuje podle me docela drasticke vychovne metody, pry je to normalni.

Napr. pokud se pes, ktereho ma pujceneho od kamarada (obycejny pes, zadny vodici, zachranarsky atd) podiva na stranu, tak ho zacne zaskrcovat obojkem (pry kvuli tomu aby se pes soustredil). Segra se obhajuje, ze toto je pry zcela bezny postup jak trenovat napr vodiciho psa. Nevim zda je to pravda, ale aby se na obycneho psa kladli takoveto naroky jako ,,budes koukat primo'' se mi zdaji dosti prehnane. Co si o tom myslite vy ?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3687 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
www

Já bych řekl, že sestra cosi ve škole pochytila, ale zatím ještě příliš nezvládá jisté hranice.
Záleží totiž na mnoha aspektech (stáří psa, pes můj/vypůjčený na procházce, konkrétní situace ap.)
Zkušenost
Více a fundovaně ti řekne asi jen zkušený praktik, uživatel Ontola. Vyčkej proto a nespoléhej na rady ‚všeznalců‘, je jich tu plno !

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Metody, které okoukala sestra a uplatňuje je, se blíží metodě „parfors“, kterou uplatňovali svého času svazarmovci a myslivci. Nehledě na to, že moderní výcvikové metody už jsou dávno jinde, používání škrtícího (stahovacího) obojku je dnes zákonem zakázáno, tak tato metoda výcviku je dávno překonaná
a v současnosti nevhodná…a hlavně zbytečná.
Pes, který je veden jiným způsobem ochotně pracuje s radostí, chutí a bez donucovacích pomůcek je radostí i pro psovoda.
Pes není nástrojem, ale partnerem.
Není problém zdeptat ovčouna, který mívá cca 35 kg a poddajnou oddanou povahu a ochotu spolupracovat. Moloss o hmotnosti 80kg a výš s naprosto jiným charakterem by na takové metody výcviku nepřistoupil a došlo by pravděpodobně ke konfrontaci.V ta­kovém případě nevím, kam by výchovné metody tvojí sestry vedly. Asi k zápisu v černé kronice a k opětné kritice „bojových“ psů.
Doplňuji:
Zjednat si autoritu a respekt u psa lze i jinými prostředky než donucovacími. Chce to ovšem určitý stupeň znalostí a praxe nebo „talentu“ na straně výcvikáře nebo chovatele.
S empatií, láskou a důsledností určitě dosáhneme lepších výsledků. Jakýkoliv pes jakéhokoliv plemene se ovšem dá snadno pod tlakem „pokazit“ a některá silná plemena mohou být nebezpečná. Základem dobře vycvičeného psa je dobrá socializace v útlém věku a kvalitní výchova. To jsou pilíře, na kterých se dá budovat výcvik i bez tvrdých metod.

Upravil/a: anonym

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?beer Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Všichni psi jsou „obyčejní“ – pokud jde o výchovu…
Vodící, záchranářští… (lavinoví, norníci, stavěči, hlídači, ovčáci…) jsou jen ´nadmíru´ vycvičení k využití nějaké zvláštní schopnosti/do­vednosti. Ale ve vyjmenovaných případech se jedná o ´vyšší level´ (resp. hodně vysoký level).
„zaskrcovat“ – co to znamená? – ´donutí´ psa vnímat pána a nebo jej oběsí? – pes, by měl primárně sledovat pána (pokud zrovna nemá nějaký úkol vykonávat samostatně). Pán, který musí neustále sledovat svého psa (nedejbože, aby jej snad ´poslouchal´), je nevhodný pán (velmi eufemisticky řečeno).
Na druhou stranu pán musí i vyhovět potřebám svého psa…
😉
___
Varianta, že „ségra“ takto vychovává půjčené psy, může být hodnocena jako záslužná činnost, ale i jako holý nesmysl – na jak dlouho a za jakým účelem „půjčené“?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Pokud má pes dělat to, co se po něm chce, tak se musí naučit bedlivě sledovat svého pána, aby okamžitě reagoval i na pánovi pohyby. Termín zaškrcovat neni zcela jasný. Pokud jen přiškubne, tak to pes cítí, ale nijak mu to neškodí. Pokud pes přestává dýchat, tak už je to opravdu drastické.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek