Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhruzky vyhazovem/prevedenim na "jinou" pozici - kuriozni os. duvod zamestnavatele

Dobry den,

obracim se na Vas s zadosti o nazor, pripadne podobnou zkusenost na pracovni situaci nize popsanou.

Ja a muj pritel pracujeme ve stejne firme (A), na dvou ruznych oddelenich. Prestoze je vedeni firmy, rekneme, sverazne, nikomu nas vztah nevadil a vse bylo temer dva roky v pohode. Nyni pritel odchazi do jine firmy (B), ktera je primym konkurentem, ja zustavam. Krom toho, ze je B konkurent A, jsou si i dlouholetymi soky a neprateli. Kdyz o odchodu pritele A zjistila, nas spolecny nadrizeny zkusil priteli nabinout vice penez, at zustane, nebo se pry budou muset rozloucit se mnou. B je primym konkurentem A a to by pry se mnou v A a zaroven ve vztahu s pritelem nefungovalo. Pritel odmitl. Dnes nadrizeny mluvil se mnou, pry jsme ja a pritel A dotlacili do teto situace, a pokud pritel odejde, budou to muset nejak resit, nemuzou riskovat, ze se budeme doma bavit o praci. Padla zminka o zmene oddeleni, na kterem bych pracovala.

Vim, ze vyhodit me nemuzou. K prevedeni na jine oddeleni - nazev pozice, misto, i oficialni popis pozice jsou stejne, tudiz aplikovatelne na moji pozici. Ale vsichni vi, ze prace obou oddelenich je trochu jina, penize mensi, provoz jinak specificky. Smlouva je bohuzel velmi obecna a zamestnavatel bude argumentovat, ze nic vlastne nemeni. Ale vydelky oddeleni, od kterych se odviji pohybliva slozka mzdy (bohuzel taky ve smlouve nepopsana), beh oddeleni, typ komunikace, konkretni ukony i prostredky prace jsou jine, prace na obou oddelenich je prezentovana odlisne, vnitrni predpisy se zpravidla vymezuji k obema oddelenim zvlast.

Vedeni se obava, ze budu (pry ac nevedomky) donaset informace B skrze pritele. Formulku o mlcenlivosti ve smlouve mam, integritu vuci firme taky, A se vsak obava uniku informaci, stretu zajmu.
I kdyz mohou byt jejich obavy pochopitelne, forma jejich projekce mi neprijde prijatelna. Vetsina lidi odchazi ke konkurenci, pokud muze, a konkurenci ma kazdy. Pokud si A nevazila zamestnance natolik, aby se nemusel poohlizet po praci u B, ma ted prece A smulu a vylivat si to na partnerce odchazejiciho zamestnance je diskriminace, nebo ne?
Setkali jste se s necim podobnym? Mam sanci se branit prevedeni na jine oddeleni, i kdyz zamestnavatel 100% rekne, ze tim smlouvu neporusuje?

Moc Vam dekuji za jakykoliv prinosny nazor, radu.
Dekuji.

XaY

Předmět Autor Datum
Obavám zaměstnavatele vcelku rozumím a nabídka převedení do jiného oddělení mi přijde vcelku přijate…
Wikan 07.04.2014 22:13
Wikan
Trochu mi unika, co je na tom ke mne fer. Jako zamestnanec je konkurence meho zamestnavatele i moji…
XaY 07.04.2014 22:34
XaY
Souhlasím s Wikanem, tenhle přístup mi nepřijde nijak špatný. Nevím, jaký je obor podnikání, ale v n…
rokator 08.04.2014 06:20
rokator
Dekuji za oba nazory. Pokud by slo o malou firmu, co ma nejake know-how, obavy by byly pochopitelne.…
XaY 08.04.2014 08:38
XaY
Pokud tvůj problém mohu srovnávat s tím co jsem prožil osobně nebo znám z doslechu ve firmě ve které…
Yarda 08.04.2014 09:53
Yarda
No, a co se jeho šéfové mají co zajímat o to, kde pracuje jeho přítelkyně/manželka? To by byla poněk…
JR_Ewing 08.04.2014 10:06
JR_Ewing
Však nikdo nikoho nepostihuje, ten převod je jenom preventivní záležitost.
Wikan 08.04.2014 11:32
Wikan
Firma A sleduje styky všech zaměstnanců s jejich kamarády, známými a příbuznými a rovněž ví, kde tyt…
qdj 08.04.2014 10:23
qdj
Ne, že bych s tebou nesouhlasil, ale jsi duše prostá, civilizací dosud nedotčená. Nebo máš štěstí, ž…
Yarda 08.04.2014 10:46
Yarda
Záleží na tom, co přesně máte sjednáno v pracovní smlouvě. To by totiž zaměstnavatel mohl měnit pouz… poslední
ivzez 12.04.2014 00:28
ivzez

Trochu mi unika, co je na tom ke mne fer. Jako zamestnanec je konkurence meho zamestnavatele i moji konkurenci, takze nemam zapotrebi podnikat cokoli proti. To, ze donaseni muze fungovat na jinych urovnich vztahu je stejna potencialni hrozba. Preventivne trestat zamestnance, jen protoze je s nekym ve vztahu, nemuze byt opravnene.

Souhlasím s Wikanem, tenhle přístup mi nepřijde nijak špatný. Nevím, jaký je obor podnikání, ale v některých případech odchod člověka ke konkurenci může původní firmu i položit...

Jestli se chtějí trochu bránit, tak ti nabídli jinou práci. Ty máš tři možnosti:

1) budeš souhlasit s převodem na jinou pozici
2) budeš trvat na současné pozici - vedení to naštve, půjdou po tobě a nějaké to porušení se vždy najde > vyhazov
3) odejdi také ke konkurenci a máš po starostech

Dekuji za oba nazory.
Pokud by slo o malou firmu, co ma nejake know-how, obavy by byly pochopitelne. Ale pravne je to prijatelne? Firmu tohle nepolozi, jsme jen jejich zrnko, a vsechny firmy v oboru maji stejne pracovni postupy, takze o know-how nemuze byt rec.
Ocenim i nejaky pravne podlozeny komentar. Dekuji.

Pokud tvůj problém mohu srovnávat s tím co jsem prožil osobně nebo znám z doslechu ve firmě ve které jsem měl to potěšení až do důchodu být zaměstnán, tvůj šéf je čestný a seriózní. Mýlíš se, když si myslíš, že tě nemůže vyhodit - může a snadno. A ještě tě může očernit, že pak budeš mít problém najít jiné zaměstnání.
Takže pokud to pro tebe není z nějakého důvodu nepřijatelné, tomu převedení bych se nebránil.
BTW: Nemohl by tě přítel časem dostat do firmy, kde teď pracuje on? Mimo jiné i proto, že jeho šéfy by časem mohlo něco podobného taky napadnout.

Firma A sleduje styky všech zaměstnanců s jejich kamarády, známými a příbuznými a rovněž ví, kde tyto osoby působí? Pokud ne, proč toto činí u vás? Absolutně nesouhlasím s tím, že se váš nadřízený chová fér, chová se totiž jako hovado a do osobních vztahů zaměstnanců mu z právního hlediska vůbec nic není. Řekněte mu, že jste se s přítelem rozešla a tečka (ať to nemusíte řešit nějak složitě).

Záleží na tom, co přesně máte sjednáno v pracovní smlouvě.
To by totiž zaměstnavatel mohl měnit pouze s Vaším souhlasem.

Nabízí-li Vám zaměstnavatel sjednaný druh práce v místě,
sjednaném v pracovní smlouvě jako místo výkonu práce,
pak opravdu nic neporušuje.

Vaše odmítnutí může být posuzováno jako neplnění pracovních
povinností a vést k ukončení zaměstnání bez nároku na odstupné
(v horším případě i bez nároku na podporu).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru