Avatar uživatele
Cascada

Vymontuji-li ventilátor v koupelně přeruším tím provoz ostatních ventilátorů v paneláku?

Bydlím na sídlišti v Praze ve 12-cti poschoďovém paneláku, začátkem roku jsem rekonstruoval svépomocí bytové jádro. Kabel od starého ventilátoru je nepoužívaný schovaný ve stoupačkách, je na něm napětí, ale nechci nic zkratovat a tak jsou všechny dráty zaizolovány, možná je to špatně a měl bych je propojit. Údajně jsou potíže s funkčností ventilátorů v bytech, jde o 30 let starý panelák, ale potíže byli i před rekonstrukcí, zřejmě i někdo přede mnou něco přerušil. Dá se to vůbec přerušit, jak to funguje, jak je to zapojené? Proud je určitě ze společných prostor, neboť když vychodím hlavní jistič je tam stále. Nový ventilátor mám zapojený na okruh v bytě, ale jak se to dělalo před 30 lety?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3240 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Před 30 lety byl jeden ventilátor na střeše pro všechny byty. Takže tlačítka spouštění musela být propojena. Víc poradit nejde, nikdo nic neví ale odpovídá vesele.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hlada

Je to tak jak píše mosoj. Je to ovládání časového spínače ventilátoru na sřeše. Kabel vede stoupačkamu a v každém bytě je krabice ACIDUR, kde je odbočka na ovládací tlačítko. Černý je fáze, jištěný zpravidla 2A, tlačítko spíná hnědý, který spouští časový spínač. Nekde bývá do tlačítka přivedený z/ž, který rozsvěcí doutnavku. Není ochranný.
Jestli někdo měl na toto ovládání zapojený ventilátor, tak to bylo špatně. Pro správnou funkci je důležité, aby nebylo přerušené průběžné vedení v kabicích.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
cukrar

Domnívám se, že ten proud v kabelu je od Vás, nebo je snad ze společných prostor?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Na ostatní ventilátory v paneláku to vliv nemá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Awe

Taktéž si myslím že je to blbost…Ventilátor by měl být stejně napojený jako například osvětlení. Takže bude mít svůj obvod přímo v bytě.Není důvod proč by to mělo být propojené

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Cascada

Ještě spínač byl takový že měl světélko co pořád svítilo a po stisknutí se vracel do původní polohy.

před 3240 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek