Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vypadávají jističe

Pěkný den všem.

Mám takovýto problém. V dílně po zapnutí malé jednofázové cirkulárky s motorem 1 600 W mi někdy vypadne jistič 16A B, zároveň vypadne další jistič 20A B a nakonc vypadne hlavní domovní jistiš 25A B. To samozřejmě všechno najednou. Nemohu se dopátrat, kde je chyba. Navíc někdy to jističe vyhodí a někdy ne. Pilu nijak nepřetěžuji, kotouč celkem ostry, nedusí se a přesto někdy vypadne. Navíc v domě žádný "větší" spotřebič není zapnutý.
Pochopil bych, že vyhodí první jištění, tj 16A B, ale proč vyhazuje další dva?
Nemá někdo s tímto problémem zkušenosti? Poraďte, pokud někdo ví, kde muže být problém.
Dík.

Předmět Autor Datum
Na motor by to chtělo jistič D.
cejna 04.10.2013 17:21
cejna
Ale nie 1600W. Take maly motor urcite nema dovod vyhadzovat hlavny istic. Problem bude niekde inde.…
Matfej 04.10.2013 17:24
Matfej
Když zapnu cirkulárku 3f 2,2 kW, tak to nevyhazuje. Ale jednou jsem zapnul ruční vibrační brusku 80W…
faaic 04.10.2013 17:32
faaic
Je v tom niekde skrat. Volny vodic sa dotyka kostry, alebo v kabli je poskodene miesto, apod. Vsetky…
MM.. 04.10.2013 17:35
MM..
No ale hlavní jistič 25A, který teď má charakteristiku B, mi asi nepovolí vyměnit za D. Mimochodem,…
faaic 04.10.2013 17:27
faaic
Veru tak, nedovoli. Ale som presvedceny o tom, ze motor 1600W sa musi rozbehnut aj na Bcku 25A pokia…
Matfej 04.10.2013 17:44
Matfej
Je divné, že vyhodilo všechny tči jističe, když jsem zapl malý spotřebič 80W, který měl na vypínači…
faaic 04.10.2013 18:03
faaic
Neni to divne. Staci si uvedomit jak funguje istic a jaky je narast prudu v case pri skrate
MM.. 04.10.2013 18:18
MM..
No, ak je skutocne tvrdy skrat, tak istice maju tendenciu vypinat za rovnaky cas. Je to dane velmi p…
Matfej 04.10.2013 18:22
Matfej
Tu su tie charakteristiky: novch021113 Ta strma cast charakteriostiky je pre skraty a je pomerne dos…
Matfej 04.10.2013 18:27
Matfej
Dík za vysvětlení. Musím pohledat. Ještě mne napadá, že vezmu cirkulárku a zkusím ji zapnout u souse…
faaic 04.10.2013 18:40
faaic
Ja by som mu to prelozil do ludstiny: Cim lepsie vedenie (=mensia impedancia) tym skor vypnu pri skr…
MM.. 04.10.2013 18:42
MM..
Mám tomu rozumět tak, že mám nové, kvalitní vedení a proto mi to vyhazuje všechny tři jističe? Tak ž…
faaic 04.10.2013 18:49
faaic
Keby si mal blbe vedenie tak by vypol len prvy pripadne druhy. Alebo naopak tym ze je tam velka vzdi…
MM.. 04.10.2013 18:55
MM..
jj, zkusím prohlédnout ten cingulár. Případně poptám nějakého elektriáře, ať to proměří, jest-li tře…
faaic 04.10.2013 19:19
faaic
A u tej charakteristiky je pre skraty ne strma cast ale ta vodorovna vpravo dole, kde sa to vsetko d…
MM.. 04.10.2013 18:45
MM..
Sorry, samozrejme :) poslední
Matfej 04.10.2013 19:35
Matfej

Ale nie 1600W. Take maly motor urcite nema dovod vyhadzovat hlavny istic. Problem bude niekde inde. Ak sa istice vypnu naraz, niekde pravdepodobne bude tvrdy skrat. Namas naprikald nejaky "nacaty" kabel ? Ked za ten opbvod zapojis iny spotrebic podobneho vykonu (rychlovarna kanvica, zvaracka atd.) tak to nevyhadzuje ?

Když zapnu cirkulárku 3f 2,2 kW, tak to nevyhazuje. Ale jednou jsem zapnul ruční vibrační brusku 80W a rovněž to vyhodilo všechny 3 jističe. Byl v ni ale zlktat, tak to bych chápal, že to vyhodí první jištění těch 16A B, ale proč vyhodí další 20A B i 25A B? Zatím se mi to stlo jen u těch dvou strojů. Ale jiné stroje jednofázové i 3fázové to nedělají. Jisté riziko ještě může být, že třeba někdo v domě zane indukční desku, nebo třeba jiný "větší" spotřebič, ale to uhlídat nejde. Dívné je, že to vyhazuje najednou všechny 3. Instalačka je nová a odbornou firmou. Tam problém nebude.

Veru tak, nedovoli.
Ale som presvedceny o tom, ze motor 1600W sa musi rozbehnut aj na Bcku 25A pokial je motor v poriadku, nezaseknuty, nema zlu izolaciu, skraty atd. atd. Naprikld moze mat medzizavitovy skrat. Nehreje sa ten motor ? Alebo nebezi nejak nepravidelne ?
Dufam len,ze elektroinstalacia je skutocne urobena profikmi a neukaze sa nakonec, ze je chyba v nej.
Keby ze chranic vyhadzovalo, tak to je vadna izolacia (ak nie je vadne zapojenie zasuviek) , ale takto tazko s urcitostou tvrdit.

Je divné, že vyhodilo všechny tči jističe, když jsem zapl malý spotřebič 80W, který měl na vypínači zkrat. To, že vyhodí jistíč bylo jasné, ale proč všechny? Dát tam z charakt. D by nepomohlo, jedině jako hlavní, ale to eletrárna nedovolí. Instalačka je skutečně v pořádku. Je úplně nová a profi. Tak jsem v koncích. jedině mne napadá, že skutečně někdo v domě zapne indukci, nebo myčka, pračka nebo něco podobného, ale na dotaz maminy vždy slyším, "Já jsem nic nezapínala". No asi má pravdu, ale pračka třeba některý spotřebič zapín, výpína podle potřeby. Musím se na to zaměřit a uvidím.
teď mne napadá, že i kdyby někdo v domě zapl silnější spotřebič, tak chápu, že třeba 25A neudrží, ale 20A jistí jenom dílnu a tam neběží nic jenom ta cirkulárka. Jištěno je to tak, že zásuvka je jištěná 16A B, pak ještě 20A B. Žádný jiný spotřebič tam neběží. pak už to je napojené na další rovody a jištěno 25A B. Tak že při zkratu na cirkuláre by měl vypadnout 16A a 20A. 25A by měl vydržet. Pokud by někdo zapl silnější spotřebič, tak to nedává smysl. Jest-li ovšem ten zkratový proud nejde jako by zpět a vyhodí to i tu 20A.
No je to nějaké divné. :-(

No, ak je skutocne tvrdy skrat, tak istice maju tendenciu vypinat za rovnaky cas. Je to dane velmi podobnymi vypinacimi charakteristikamu v oblasti skratovej. Nadprudova oblast je uz vyrazne odlisna pre kazdy typ a hodnotu istica.Skratova je viac menej rovnaka. Teda, je kus odlisna, ale v ramci roznych tolerancii sa mozu prekryvat. Cize teoria je taka, ze nemalo by to vyhadzovat, ale v praxi je to prave koli tomuto casto tak, ze vypne. Niektori vyrobcovia udavaju parameter, ktorym charakterisuju aka energia je potrebna na zhodnenie istica pri skrate. Zabudol som jak sa ten parameter vola, ale v katalogoch sa to da najst. Pravda je ale taka, ze zvacsa sa tento parameter neriesi a istice sa vyberaju vsetky s rovnakym parametrom, pretoze ani vyrobca nevyraba nejake rozdielne. Mozno ma par, ale velmi sa to neriesi, neviem ani ja jak to je presnejsie, bolo by dobre pozriet katalogove listy. MOzno iny vyrobca ma menej citlivy istic, alebo viac citlivy, tazko povedat, najlepsie pomerat.
Ale taketo vypinanie zaradom sa stava skutocne len pri hodne tvrdych skratoch a aj to by sa nemalo stavat vzdy. Je to skor o nahode alebo ak to robi permanentne tak niekde je problem.

Tu su tie charakteristiky: novch021113 Ta strma cast charakteriostiky je pre skraty a je pomerne dost strma a tym padom podobna pre rozne hodnoty isticov. 16 A 20A a 25A maju podobny cas vypnutia pre skraty. A cim vacsi skratovy prud dany impedanciou slucky, tym su tie casi blizsie pri sebe a teda je velka sanca ze vypnu naraz. Plus k tomu ak sa zapocita nejaka tolerancia, tak pri skrate vie len boh a dvaja inzinieri zo ZSSR ci vypnu naraz alebo nie :D
Ale ja by som neriesil ze ci vypinaju vsetke naraz alebo nie. Ries skor, preco to vobec vyhadzuje. Ak to poriesis, tak sa nestane aby vyhodilo. Teraz tam mas zrejme niekde fest tvrdy skrat.

Dík za vysvětlení. Musím pohledat. Ještě mne napadá, že vezmu cirkulárku a zkusím ji zapnout u souseda. Akorát nevím, jest-li ho mám předem upozornit, bo by mi mohl zatnout sekeru do zad, jak mu to vyhodí celý barák. Ono to je totíž dost problém. Kde jsou nějaké spotřebiče, kde je nastavený čas a nemá to paměť (mikrovlnka, tepelné čepadlo, kavovary a podobný kuchyňský riad), tak musím všechny hodiny nastavovat znova. A to je dost o nervy. staří, že je musím přestavovat při nesmyslné změně času na jar a jeseň :-)

Mám tomu rozumět tak, že mám nové, kvalitní vedení a proto mi to vyhazuje všechny tři jističe? Tak že na starém a nekvalitním vedení by to třeba nevyhazovalo? To se mi nějak nezdá. A ještě vzdálenost stroje od jističů. Cirkuláka je vzdálená asi 50-70m od prvního 16A jističe. Pak už je to v domě blízko sebe. Ale to asi nebude mít nějaký vliv na to vypínání?

Keby si mal blbe vedenie tak by vypol len prvy pripadne druhy. Alebo naopak tym ze je tam velka vzdialenost istic - zariadenie, a mala vzdialenost medzi isticmi, tak aj preto mozu vypinat vsetky 3 naraz. Takze neni to tak jednoznacne. Neries 3 naraz (to je nepodstatne), ries skor to zariadenie ze kde ma skrat (a ze v nom je skrat je nabeton iste)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru