Avatar uživatele
Lucky Strike

Vyplatí se jezdit načerno pražskou MHD?

Tato otázka je směřována na lidi, kteří se pohybují často po Praze v MHD. Myslíte si, že se vyplatí jezdit na černo?

V našem městě není moc pracovních příležitostí, takže hledám štěstí v Praze. Jenže „výlet“ za pohovory se docela prodraží, a pro mě jako momentálně nezaměstnanou je to velký problém. Jednak člověk většinou těch pohovorů musí oběhnout několik aby se někde chytnul, navíc i když práci najdu, denní dojíždění také nebude levná záležitost a první měsíc než mi přijde výplata, bude asi drsný.

Meziměstským autobusem bych si načerno určitě jet netroufla. To snad ani nejde. Ale dávat za metro 24 Kč, když jedu třeba jen 2 stanice? Až si najdu práci tak si samozřejmě předplatím jízdé, vyjde to pak snad i o něco levněji a hlavně budu si ty cesty moci hradit z výplaty. Jenže do té doby mi cesty za pohovory hradí rodiče, kteří na tom s penězi sami nejsou nijak slavně.

Vážně přemýšlím, zda se nevyplatí platit si zatím jen meziměstský spoj a v MHD po Praze prostě jezdit načerno. Zatím jsem to riskla jen třikrát, když jsem jela jen malou vzdálenost.

Co byste dělali na mém místě? Riskli byste to a jezdili načerno?
Popřípadě můžete mi poradit nějaké taktiky? Slyšela jsem že existuje nějaká aplikace pro mobilní telefony, která hlásí, kde je revizor. Je spolehlivá? Prosím zkušené černé pasažéry o tipy a rady. Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? jirkajirka před 4060 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
fcoop

Rozhodně ano,ale nesměj tě odchytit.

Vážně – Je to ruská ruleta.Největší riziko je v Metru – na přestupech. Tam jsou celkem spolehlivě,hlav­ně,když končí a začíná měsíc. V busu,nebo v tramvaji jsem je neviděl minim. půl roku.Ale spolehni se na to............kdysi mě odchytili na kraji Prahy,v zakopaný týdletý,tam jsem to nečekal a DOKONCE jsem si sednul.
Člověk musí být stále ve střehu,typovat a tipovat nastupující. Málokdy chodí jen jeden,takže hlídáš oba konce.Nebude to ženská,někdo malej a hubenej,někdo vysloveně starej. V Metru by měli nosit uniformu,ale hádej se…
Jsou to většinou takoví týpci – něco jako taxikáři. Podobný „ksichty“.
A víceméně sportovně,prakticky oblečení. Botasky – v lakýrkách se špatně utíká.
Bundu s více kapsama,někdy mívají malou tašku přes rameno.
Dají se většinou poznat. A pak záleží na momentální situaci,duchap­řítomnosti a štěstí. Jsou i různé fígle – ale oni je znají taky.
To je těžký – když má někdo nervy, tak se to asi vyplatí.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?annas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Led_

Pokiaľ šetríte na peniazoch, tak nešetrite na zdraví a tie dve zástavky prejdite pešo.
Keď ide o viac jázd než 4 počas 24 hodín oplatí sa 24hodinový lístok (aspoň ja tak robím, keď prídem do Prahy a nemusím pozerať na počet zástavok a hodinky).

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Určitě bych to neriskoval. Aplikace sice existuje, ale hlášení se tam objeví většinou až revizor někoho vybere a spolehat se na i určitě nedá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lukas.zmizik

No já nevím, kolik je pokuta, ale když budu počítat pro jednoduchost 1000 Kč a jízdenku na metro 25 Kč, pak se to vyplatí v případě že by tě po dobu 1000/25 = 40 a více jízd nikdo nechytil… v což nedoufám…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JájsemRaibek

No já někde četl, že existuje pojištění proti těmto pokutám.
Jde spíš o to, že nějaká skupinka lidí se domluví a platí do společného fondu dejme tomu 100 měsíčně. Pokud tohoto „pojištěného“ chytí, po předložení stvrzenky se to z té kasy zaplatí.
No asi to maj spočítaný a vyplatí se jim to.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
FOX.IK

Ja si take mysim, ze se to vyplati, ale clovek musi byt ve strehu. JA se v nich zacala orientovat az tak po 3 letetch v Praze ale stejne me nekkdy prekvapili. Jednou nastoupili jakysi hlucni typci do autubusu a hlasite se tam smali a povidali si a jen co se rozjel autobus uz to kasirovali

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek