Avatar uživatele
pizlicka

Vyplatí se pořídit solární panel do malého domku?

Pokud je domek 2pluskk,45metrů čtverečních-nepočítám chodbu,jsou v něm krbová kamna s výměníkem,která rozvádí po domě teplo prostřednictvím topení,do kterého ohřívá vodu přes elektrokotel,plyn zaveden není,vyplatí se pořídit solární panel,nebo co pořídit co by šetřilo elektřinu?nebo lze vymyslet něco levnějšího,než solarni panel?poradte prosím něco,jsem laik,děkuji.jak udělat domek uspornějsi na spotřebu energie.

Zajímavá 0 před 2632 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Nelze takto odhadnut. Musel by to někdo spočítat. Podle mne by bylo asi vhodným a úsporným řešením solární panely v kombinaci s tepelným čerpadlem.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

předpokládám že nemáte na mysli fotovoltaické solární panely, ale špíše tepelné kolektory které jen ohřívají vodu, ano ty ekonomický smysl mají určitě. Pokud pro ně máte prostor na jižní straně střechy či domu určitě o nich vážně uvažujte. Dotace totiž značně snižují náklady na jejich pořízení a úspory jsou orzhodně proti plynovému ohřevu velmi patrné. Samozřejmě plynový ohřev musí zůstat v záloze přo případy zvlášť nepříznivého počasí, ale statisticky tepelné kolektory ohřev vody velmi zlevňuijí.

Něco úplně jiného jsou fotovoltaické panely, ty mají za úkol nabíjet baterie a energii lze následně využívat pro méně náročné spotřebiče (tedy určitě ne pro rychlovarnou konvici nebo želičku 🙂 ) I toto má ekonomický smysl ale je to mnohem složitější k instalaci a mnohem méně firem to umí udělat dobře.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Nejsem si zcela jist, jestli dobře rozumím tvému popisu řešení, ale topení elektrokotlem je asi ta nejdražší varianta. Proto bych použil solární panely alespoň pro přípravu teplé užitkové vody v bojleru. To by nemuselo vyjít moc draho a mimo topnou sezónu bys elektrokotel vůbec nemusela zapínat.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Bydlení a zahrada