Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vypnutí externího disku v režimu spánku?

Nazdar, všiml jsem si, že když přepnu notebook s připojeným exterákem do režimu spánku, tak disk jede dál? Nechápu jaký to má význam, kromě toho že do žere energii, mohu na to zapomenout? Jde do vypnout?

OS: Windows 7 a také linux.

Podotázka: "Bezpečné vyjmutí" rovněž nevypne zařízení? Jakém příkazem to mohu udělat?
Na linuxu bezpečné vyjmutí není, je tam pouze unmount a od toho vypnutí také nečekám, ale taky se zeptám jak na to. Důvod, proč mě to zajímá, je že se mi nelíbí, jak po vytažení USB disku (v SATA<->USB boxu) disk jakoby skřípne a tudíž se jedná mám podežření na nečekané vypnutí.

Předmět Autor Datum
To, že se točí disk, znamená jenom to, že je pod napětím a s nějakým softwarovým (ne)připojením do s…
Pytlík 16.06.2013 17:34
Pytlík
podívej se do návodu svého tajného notebuku. třeba tam píšou, které usb porty jsou po vypnutí pod na… poslední
lední brtník 16.06.2013 18:42
lední brtník

To, že se točí disk, znamená jenom to, že je pod napětím a s nějakým softwarovým (ne)připojením do systému to víceméně nesouvisí. Je to letitá záležitost, že po vypnutí zůstávají USB porty pod napětím. U desktopových desek to někdy jde vypnout vhodným nastavením BIOSu (nebo jumperem na desce), u jiných zase ne. Např. mám v práci desku, která po připojení k síti neposílá do USB žádné napětí a po zapnutí pro změnu posílá napětí stále (i po vypnutí), dokud nevytáhnu šňůru ze zásuvky.
Notebooky jsem tolik nezkoumal, ale dost pochybuji, že by se to dalo v BIOSu nastavit (možná jak kde). V každém případě ale počítej s tím, že i kdyby se podařilo tohle nastavit, tak se napětí na portu každopádně vypne až s vypnutím notebooku, ne hned po "bezpečném odpojení".

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru