Avatar uživatele
morantika

Co přesně mám udělat,chci-li se rozvést,kolik to stojí a musí to ten druhý předem vědět? Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Deli, Mapel před 4491 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Damiana

Tak o vyzvedávání žádosti o rozvod jsem nikdy neslyšela, ta se musí sepsat, nejlépe s advokátem. Vy jste Žalobce, druhá osoba je Žalovaná. Hlavička je Žádost o rozvod manželství. Píše se tam: Já, Žalobce jméno, narození r.č., č. OP, adresa – žádám o rozvod manželství s Žalovanou ( zase údaje) z těchto důvodů. Pak vypíšete proč jste se k tomuto kroku rozhodl. Dobré je doplnit o nepřekonatelné rozdíly, odpor, to, že spolu již déle než půl roku nežijete ve společné domácnosti nebo intimně. Zkrátka záleží na vaší úctě nebo zášti k partnerovi a potamžo ke svazku manželskému, jak moc mu toho naložíte na záda. Součastí žádosti (přilohy) je i návrh na majetkové vyrovnání obou účastníků a dohoda o péči o nezletilé děti. Soud bude nejprve řešit děti, pak majetek – to jsou všechno okolnosti, které rozvod protahují. Nejrychlejší je rozvod bezdětného manžleství s hotovou dohodou o majetkovém vypořádání, pak vás většinou rozvedou na první stání.
Ne, váš partner nemusí dopředu vědět o vašem záměru, bude pochopitelně obeslán. Lépe je ale se dohodnout dopředu – nejen z morálního hlediska, ten druhý by také mohl za trest rozvod záměrně protahovat. Připravte se ale také na to, že partner po vás má právo vyžadovat výživné až po dobu tří let i po rozvodu, pokud o to požádá a nárok bude shledán oprávněným, musíte mu zajistit stejnou životní úroveň jakou máte vy! Ale je to samozřejmě i naopak.
Jak se říká, dovnitř snadno, ven to jde hůř.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
venkovan

Je to nutný?
V četných případech rozvod je je blbost dvou lidí se domluvit, zkrotit své emoce a respektovat toho druhého. A ve prospěch toho druhého se někdy uskromnit.
není neobvyklé, že lidi po rozvodu v druhém partnerském vztahu se brzy dostanou do podobné situace.
Tím nechci tvrdit, že někdy rozvod není nejmoudřejší řešení pro danou situaci.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Mapel

  1. Podat žádost k soudu (vyzvednout si tam tiskopis, nebo ho mají i na sociálním odboru) a zaplatit soudní poplatek (v minulosti byl 5.000.-).
  2. Druhý partner o tom nemusí vědět. Dozví se to od soudu dopisem.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hykam

Sepíšete si žalobu a podáte ji k soudu, ovšem před podáním musíte mít ještě vyřešený majetek a případně péči o děti pokud spolu máte. Doporučuji zajít za nějakým právníkem. Pomůže vám žalobu sepsat tak aby byla po právní stránce správně, pokud se na majetku dohodnete, sepíšete smlouvu, jak si majetek rozdělíte a oba podepíšete (ověřené podpisy) a nemáte děti, ani k soudu nemusíte (jak kde) a soud rozhodne bez vás.
Tím jsem Vám v podstatě odpověděl i na otázku, jestli to ten druhý musí vědět předem, ano dozví se to kvůli tomu rozdělení majetku. Bez toho vás nerozvedou.

To Venkovan: v mnohých případech je to lepší řešení než se trápit v nefungujícím vztahu kde chybí láska tolerance.
Jsem rozvedený, děti mám ve vlastní péči. Je to trochu honička, ale cítím se po psychické stránce lépe. Dlouho jsem to odkládal kvůli dětem, ale i na nich se to projevilo kladně. Jsou veselejší a ve škole se také zlepšili.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ondra07

Souhlasím s „Mapel“. Ten druhý to bude muset ale podepsat a bude lepší, když se na tom oba dva domluví předem a ne, že to ten druhý zjistí až v dopise. :) Nevím, jak to máte vy …

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Deli

Rozváděla jsem se v r. 2005.
Šla jsem na soud, napřed jsem tam sepsala žádost na opatrovnický soud ohledně stanovení péče a alimentů na dceru. Zdarma mi to tam sepsala jejich pracovnice. Na majetku jsme se domluvili, sepsali jsme dohodu. Proběhl opatrovnický soud s přítomností sociální pracovnice (předtím mne navštívila doma). Na 1.stání jsme se dohodli.
Pak jsem podala žádost o rozvod, formulář + svůj popis na 1 A4 o tom, proč žádám o rozvod. Zaplatila jsem 1000 Kč. Exmanžel o tom věděl, stejně mu to však poslali, takže netřeba partnera informovat, pokud se třeba bojíte předčasných scén…
Na první stání nás rozvedli.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek