Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Vypraná flashka...:-(

Zdravím,
podařilo se mi vyprat flashku v automatce (zapomenutá v kapse kalhot), už je kompletně vyschlá a voňává, ten řemínek po působení aviváže je krásně hebký...:)) Chci se zeptat, protože mám strach to připojit k pecku, jestli by to nemohlo být nějak ve vnitř zkratlé a neposlalo mi to PC do háje zeleného. Takže otázka zní: Myslíte si, že je bezpečné připojit vyschnutou, vypranou flashku k PC?

Díky!
MaSo

Předmět Autor Datum
Je to tvoje riziko. Kdysi, v době záplav, se i vytopené, posléze propláchnuté a vysušené počítače za…
Pytlík 18.06.2007 14:17
Pytlík
stejně dopadlou průhlednou flashku jsem nechal den sušit na slunku, rožnil jsem ji z obou stran, ať…
lední brtník 18.06.2007 14:19
lední brtník
Flashka jede, díky za dodání odvahy. :-):beer:
MaSo 18.06.2007 14:39
MaSo
se mi taky povedlo.. a taky funguje.. dodnes :) pritom takova no-name ...
MKc 18.06.2007 17:57
MKc
Pokud bys měl strach o odpálení portu v PC, tak bych doporučil ji připojit přes externí USB hub, v p…
Prasak 18.06.2007 17:53
Prasak
Pokud by to tedy byl "aktivní" HUB - s vlastním napájením (adaptérem)
Tudor 18.06.2007 23:31
Tudor
Vypranou flašku nemám, ale tenhle tejden jsem sušil dva umytý noutbůky a ani jeden nefunguje. Vypran…
Tudor 18.06.2007 23:29
Tudor
Majitelé zapnutých přístrojů pod vodou mají většinou smůlu. I když já zachránil spousty nacucaných m…
Rce 19.06.2007 02:34
Rce
souhlasim.. muj IBM thinkpad T42 dostal napit 3dl slazene matonky.. prvni co slo ven byla baterka, p…
JR_Ewing 19.06.2007 06:45
JR_Ewing
jj. Mám stejný postup. Bohužel mi většinou lidi donesou "maroda" až když už je prolitej třeba den dv…
touchwood 19.06.2007 07:11
touchwood
dík všem, rád jsem si počet... poslední
Noe 19.06.2007 17:48
Noe

Je to tvoje riziko. Kdysi, v době záplav, se i vytopené, posléze propláchnuté a vysušené počítače zapojovaly a já si myslím, že by to mohlo jít. Jenom bych doporučoval důkladné propláchnutí vlažnou čistou vodou od zbytků aviváže (o následném vysušení nemluvě), protože povlak aviváže, krom své určité lepkavosti, má též antistatické účinky a to by se flashce líbit nemuselo. Takže koupel v čisté vlažné vodě, potom, je-li tu možnost, koupel v lihu (váže na sebe vodu, potvrdí každý hospodský), vysušit a směle do toho. Nevěřím tomu, že by to mohlo odprásknout napájení (ostatně, to se dá odzkoušet, ne?)

Majitelé zapnutých přístrojů pod vodou mají většinou smůlu. I když já zachránil spousty nacucaných mobilů a dalších přístrojů včetně palmů a noťasů. Z deště, koupaliště, bazénu. A nejvíce mobilů a PDA, spadaných do záchoda z kapsičky u košile při zvedání prkýnka. Platí zásada. Co nejrychleji vyrvat baterie. Přístroj vylejt, spadl-li do něčeho obzvlášť nechutného (žumpa, prací roztoky, jar), tak co nejrychleji vymýt destilovanou (je izolant!) vodou. To protože různé čistící prostředky se chovají jako lučavka královská a rychle leptají vnitřnosti přístroje. Pak je nejlepší celek ponořit do isopropylalkoholu, v nouzi do lihu (denaturovaný ne, obsahuje zase vodivé sajrajty). Nelze-li z prostorových důvodů ponořit, pečlivě štětcem hojně nacucaným v isopropylu vymáčet vše, pozor na drobné dutiny, ty obzvlášť aby se odtamtud vytěsnila vlhkost. Pak vyfénovat nebo vyfoukat kompresorem do sucha. Většinou se tímto postupem zadaří.

souhlasim.. muj IBM thinkpad T42 dostal napit 3dl slazene matonky.. prvni co slo ven byla baterka, pak klavesnice ( jak jsem nasledne zjistil velmi chytre udelana a opatrena "vanickou" a odtokovym kanalkem, takze deska zustala pekne sucha ).. vymejt, po jedne klavesu osusit :-).. slape doted, jen sitovy konektor je asi trosku zalepeneny, neb obcas protestuje pri vlozeni sitoveho kabelu, ze tam jako nic nema.

jj. Mám stejný postup. Bohužel mi většinou lidi donesou "maroda" až když už je prolitej třeba den dva, a to už člověk může nad ním udělat jen velký kříž..

P.S.: nejbizarnější případ co jsem měl, byl mobil počůraný kočkou. Během tří dnů byl rezavý jako liška a o jeho záchranu jsem se ani nepokoušel...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru