Avatar uživatele
Miroslavst

Co přesně znamená slovo etiketa?

Co přesně znamená toto slovo? Já to nevím jistě, ale je vidět, že ještě nevymřelo.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? anonym, panenka, aramah, iceT před 4878 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Zeptáme se špačka.Pardon Špačka?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
janek66

Etiketa,to jsou vlastně takové zásady slušného chování.A u nás je nejznámější "propagátor"pan Špaček.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
panenka

Etiketa původně znamená papírový lístek nebo štítek s nějakou informací, například etiketa na lahvičce s léky, která popisuje obsah. Stejně se označovaly i lístky se jmény, jimiž se u francouzského královského dvora určovalo místo u stolu, kam se má host posadit. Tento význam se pak rozšířil na pravidla zdvořilosti a dobrého společenského chování vůbec. I v tomto rozšířeném významu však etiketa znamená pravidla spíše zdvořilostní, jejichž porušení sice společnost odmítá, ale netrestá a vlastně ani neodsuzuje. Kdo porušil etiketu, je nevychovaný a nezdvořilý, nemusí však být mravně špatný.

Etiketa je součástí společenského mravu, nikoli morálky a etiky. Její pravidla jsou původně nepsaná a někdy není jasné, proč se určité chování předepisuje nebo naopak zakazuje. Většinou však zpříjemňují vzájemný styk (například zákaz mlaskat při jídle) a často vyjadřují jistou zdrženlivost a respekt k ostatním, k ženám a starším (například přednost u stolu, ve dveřích). Dodržováním etikety dává člověk najevo, že ví „co se sluší“ a že tedy do daného prostředí patří. Předchází tím konfliktům a zároveň se brání nežádoucí důvěrnosti.

Nechtěl jsi Mirku vědět co je to etika?

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/E­tiketa

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hanulka11

Etiketa nás učí hlavně -jak se mají lidé k sobě chovat,jak mají stolovat v rodině, ve společnosti . Jak se vhodně oblékat prostě zásady slušného chování a vystupování a mnoho dalšího.

Slovo etiketa vzniklo ze starofranouzského „estiguer“

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek