Avatar uživatele
martindr

Vysvětlí mi někdo, co se může stát, když se nepodřadí ?

V autoškole mě vždy učili, že před křižovatkou, kruhovým objezdem, nebo v ostré zatáčce je nutné podřadit, zejména na dvojku. Ale co se stane, když se nepodřadí? A křizovatka se projede nízkou rychlostí na trojku nebo na vyšší stupeň? Všude jsem hledal, ale dozveděl jsem se pouze to, že to není dobré.

Zajímavá 0 před 2810 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

Motor poběží v příliš nízkých otáčkách. Bude mít nepravidelný chod, nízký výkon, případně se i úplně zastaví.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Když projedeš pomalý úsek na vyšší rychlostní stupeň, dostaneš se do nízkých otáček, motor není schopný zrychlovat (může se až „dusit“). Když tam dáš dvojku, motor bude v optimálních otáčkách a je schopen okamžitě akcelerovat. Vždy řadit tak, aby se pohyboval v oblasti nejvyššího točivého momentu motoru, tj. nejméně nad 2000 ot.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Obecně pokud jedeš na vyšší rychlostní stupeň než odpovídá rychlosti vozu, pak trpí motor, vůz, lidé v autě i okolí hlukem a vibracemi. Navíc je riziko že motor chcípne, což při jízdě může mít vliv i na bezpečnost. Nejbezpečnější – pokud už jedete – je samozřejmě plynulá jízda a zastavení vozu v nevhodném místě, nebo v situaci kdy to ostatní účastníci nečekají představuje riziko. Dále při vysokém rychlostním stupni a tedy nízkých otáčkách nebude motor v režimu kdy může poskytnout výkon. Tj. v případě potřeby zrychlit či udělat nějaký úhybný manévr budeš silně omezen.

Koukám, že jsem to popsal dost černě, neboj, on tě ten rámus brzo naučí řadit správně 😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
xxx3

záleží na konkrétním typu auta a také na tom, co se myslí tím „nízkou rychlostí“. Já kruhové objezdy i křižovatky často jezdím na trojku a myslím, že nejsem sám.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

  1. u spalovacích motorů s převodovkou motor při nepodřazení zdechne
  2. u automatické převodovky se automaticky sníží převodový stupeň (žádný problém se řazením)
  3. u elektromotorů (Tesla) žádná převodovka není, systém má jen jakoby jednu zařazenou rychlost a „plyn“ pokud se sundá noha z plynu, motor sám brzdí a navíc rekuperuje.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
kablik

měl bys autoškolu opakovat nebo at ti vrátí školné…

před 2810 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek