Avatar uživatele
zjentek

Co přesně znamená, že slivovice řetízkuje?

Nějaké řetízky v pálence.

W pedii píší toto:
řetízkuje (vytváří drobné praménky kondenzujícího alkoholu stékající zpět do sklenice).
Co je to za větu? Mám to chápat tak, že slivka po sklenici vzlíná nad svou hladinu a časem se hladina nějak ustálí a nebo jak?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? ratava, chachar1922, da ny před 2981 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Samotný slivovice při nalévání vytváří řetízky.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
cochee

Tak si to zkus, nemusí to být nutně „slivka.“ Dělají to i whisky a koňaky aj. Ne, nevzlíná, opravdu se udělají na skle nad hladinou nějaká kondenzační centra a na nich se sráží lihové páry zpět na kapalné skupenství.
Drap svou odpovědí nevysvětlil nic. Já jsem si ještě donedávna myslel, že „řetízky“ ve slivovici jsou drobné bublinky spojené jedna za druhou do řady na hladině.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

https://lh3.go­ogleuserconten­t.com/-i6C0GELU7rQ/U­vESlprqaPI/AA­AAAAAABDE/MBgBqmz_C­6c/w252-h253-p/20140204_16­5024.jpg

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ratava

Ono to bude asi souviset s různým povrchovým napětím, nejde o řetízky bublinek ze dna sklínky jako ve víně, ale o podobný/ stejný princip související s viskozitou vína, kdy vyšší obsah alkoholu ve víně a různorodé PN způsobuje tzv. Marangoniho efekt…

třeba to nějaký znalec fyziky vysvětlí lépe…

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Marangoniho_e­fekt
https://answer­s.yahoo.com/qu­estion/index?qid=2006­0922170256AAA­AQ9J

doplnění:
zde http://www.re­finedvices.com/fo­rums/viewtopic­.php?f=1&t=237 se o tom hezky povídá…

…i o těch tolik populárních „bublinkách“: Another manifestation of the Marangoni effect is „beading“, the formation of stable bubbles in bottles of strong liquor when they are vigorously shaken. This occurs only in liquor that contains more than 46% alcohol. (Dalším projevem Marangoniho efektu je „korálkování/ operlení/ obroubení“, vznik stabilních bublin v lahvích silného likéru, když je silně otřesena. K tomu dochází pouze v alkoholu, který obsahuje více než 46 % alkoholu…)

Upravil/a: ratava

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
zjentek

Drape, díky, moc jsi mi pomohl ;o

před 2981 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek