Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytvoření podlahy na stropě tvořeném stájovou klenbou

Dobrý den,

chystám se, nejspíše příští rok, rekonstruovat na chalupě strop, tvořený stájovou klenbou a chtěl bych se zeptat, jaký byste mi doporučili postup.
Situace je následující. Strop se nachází nad nevytápěnou částí chalupy (dílna, sklad), nad ní je pak půda s velkou výškou do hřebene střechy, kde skladuji prkna a jiné řezivo - hranici asi 1,5m3 (pro rekonstrukci objektu - venku není místo) a chtěl bych zde zbudovat malou hobby truhlářskou dílnu (žádné těžké stacionární stroje). Klenby stropu jsou kladeny do klasických kolejnic, osová vzdálenost asi 1,1m délka něco přes 5m celkem cca 30m2. Na klenbách shora je pouze jakýsi tenký 1cm potěr z malty. Jinak se strop zdá být v dobrém stavu, žádné větší praskliny vespod, občas malá povrchová koroze spodních pásnic (jsou zabíleny vápnem).

Uvažoval jsem, buď:

a) Klenby zarovnat betonovou mazaninou (možná nějakým lehčeným betonem) a položit obyč. šedou dlažbu kameninu. Sice na první pohled to vypadá nesmyslně, protože by se zvýšilo zatížení stropu, ale nabetonovaná část by mohla spolupůsobit jako spřažená deska a únosnost stropu by se naopak mohla zvýšit.

b) Jít cestou podstatně menší pracnosti a zarovnat klenby nějakým zásypem (keramzit?) a na to položit OSB desky. Snad by to mohlo na dané využití stačit.

Nebo jiné řešení? Prosím jen nenavrhujte zbourání a komplet přestavbu, na takové řešení namám prostředky, chuť ani čas :-)

Díky za každý názor, či podnět.

Pavel

Předmět Autor Datum
B-je dobrý nápad,vyjde levně a je lehký.Tomu betonu bych nevěřil.
Des 18.11.2011 14:38
Des
Souhlas, experiment s 3cm potěrem je zhůvěřilost. A dávaly se vyřazené kolejnice, takže držet alkali…
kejki 20.11.2011 23:40
kejki
Ano 3cm potěr, ale jako pevná pochozí vrstva až na tom vyrovnávacím lehčeném betonu z Liaporu. Proč… poslední
PavelHK 22.11.2011 13:46
PavelHK
přesně tohle jsem řešil minulý rok, nakonec to vyšlo tak, že vršek klenby byl prolitý cementem, aby…
Jenda.k 18.11.2011 15:24
Jenda.k
Děkuji za odpovědi, když jsem nad tím ještě přemýšlel, zdá se mi jako celkem dobré řešení použít na…
PavelHK 18.11.2011 15:59
PavelHK
ja bych to srovnal ekostyrenbetonem pak nato teprve dal OSB desky. je to lehky a nestojito velke pra…
betonnt 20.11.2011 13:54
betonnt

přesně tohle jsem řešil minulý rok, nakonec to vyšlo tak, že vršek klenby byl prolitý cementem, aby se zatáhly spáry. Následně prostor mei klenbamy vyplněný lehčeným betonem ( polystyrenová drť + beton), když bylo vyrovnáno přišlo nařadu někde podlahové topení někde samotný polystyren a na to cca 5cm betonu s kari sítí a nakonec dlažba. Klenby drží bez problémů.
Neberte tohle jako návod ale jen jako inspiraci.U nás se to takto udělalo.

Děkuji za odpovědi, když jsem nad tím ještě přemýšlel, zdá se mi jako celkem dobré řešení použít na vyrovnání kleneb Liapor 4/8 zpevněný cementovým mlékem (zmíněno na stránkách výrobce). Vznikne zřejmě směs podobná lehčenému mezerovitému betonu, kterou vyrobím na místě (tím odpadá nutnost dopravy betonu do patra). Zateplení dělat nebudu, tak dám navrch jako pochozí vrstvu jen cca 3cm slupku cementového potěru. Nevím, jestli v tomto případě (když podlaha neleží na polystyrenu) je nutné vyztužovat, řekl bych že ne. Takto to možná ponechám, případně dám navrch kameninovou dlažbu. To prolití spar cementem je dobrý nápad.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru