Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vytápění bytu - plyn

Dobrý den,

bydlíme s kamarád krátce v bytě s vysokými stropy (3,80m) o rozloze 140m2 (4+1). Byt je vytápěn plynem. V jedné místnosti ale ,,záhadně‘‘ uniká teplo. V kuchyni kvůli úspoře je topení vypnuté a stále se tam drží 20 stupňů (podle termostatu, který je zde umístěn). Ve vedlejší místnosti teplota sotva přeleze přes 20 stupňů, i když se zde topí. Okna jsou zde stejně velká jako ve zmíněné kuchyni, dokonce jsou zde i závěsy. Radidátor není umístěn pod okny, ale na zdi kolmo k oknům. Radiátor topí správně, ale teplo stále uniká. Ve vedlejší místnosti, totožné s onou problémovou,nejsou závěsy a teplota tam je v pořádku. Na zemi jsou parkety a po obvodu většinou chybí lišty.

Prosím o radu, jak nejlépe vše izolovat a efektivně topit, případně jak docílit, aby teplo hned z radiátoru neutíkalo oknem ven.

Děkuji předem za rady

Předmět Autor Datum
Zkusit se svíčkou, jestli někde nefouká, třeba kolem oken nebo škvírou mezi podlahou a zdmi? Proč my…
Yarda 19.12.2011 12:12
Yarda
Děkuji za odpověď. Soudím podle jeho teploty a podle tlaku v kotli. V bezprostřední blízkosti radiá…
Ondřej B 19.12.2011 14:22
Ondřej B
No myslím, že problém by mohl být v umístění radiátoru ve studené místností. Rádiátory se dávají pod…
Matyas xl 20.12.2011 15:54
Matyas xl
A ještě k té výšce stropu, zbytečně se vytápí prostor, kde není teplo potřeba. Pokud je byt váš a ne…
Matyas xl 20.12.2011 16:01
Matyas xl
Radiátor je u oken, ale ne přímo pod nimi. A hlavně tu je jeden a okna jsou dvě. Před okny jsou závě…
Ondřej B 20.12.2011 21:13
Ondřej B
Budeme brát v uvahu to, že radiátor je dostatečně dimenzovaný na objem místosti. Takže okna jsou těs…
Matyas xl 20.12.2011 21:37
Matyas xl
Jestli je dostatečně dimenzovaný na objem místnost, to těžko říct. Ale nevěřil bych tomu. Ona jsou d…
Ondřej B 20.12.2011 22:04
Ondřej B
Sáhněte (změřte) jak je radiátor teplý a jestli je teplý všude nebo jen někde (zavzdušněný) a zkuste…
Yarda 21.12.2011 07:09
Yarda
Na dotyk je radiátor teplý všude stejně. Dřív jsem ho zkoušel odvzdušňovat a zavzdušněn nebyl. Byl p… poslední
Ondřej B 22.12.2011 17:59
Ondřej B

Zkusit se svíčkou, jestli někde nefouká, třeba kolem oken nebo škvírou mezi podlahou a zdmi? Proč myslíte, že radiátor topí správně? Třeba je poddimenzovaný. Jaká teplota je ve vytápěné místnosti těsně pod stropem. Co je na tou vytápěnou místností?

No myslím, že problém by mohl být v umístění radiátoru ve studené místností. Rádiátory se dávají pod okno z toho důvodu, že okny utíká nejvíce tepla, tím vzniká proudění a toho se využívá k šíření tepla po celé místnosti. Jestli máte nějaký stolní ventilátor co se používá v létě když je vedro, zkuste ho dát před topení - jen na zkoušku. Tím vznikne proudění vzduchu a teplo by se mělo dostat všude po místnosti.

A ještě k té výšce stropu, zbytečně se vytápí prostor, kde není teplo potřeba. Pokud je byt váš a nevyužíváte celou výšku místnosti, tak bych do budoucna uvažoval o snížení stropu cca 1m. Záleží ale na vás, je to jen můj názor.

Radiátor je u oken, ale ne přímo pod nimi. A hlavně tu je jeden a okna jsou dvě. Před okny jsou závěsy, které končí asi 40cm nad podlahou, myslíte, že je to kontraproduktivní z hlediska proudění vzduchu, když je radiátor na kolmé zdi?

Jinak na snížení stropů nejsou finance - jsme studenti a byt máme v pronájmu.

Díky za odpověď

Budeme brát v uvahu to, že radiátor je dostatečně dimenzovaný na objem místosti. Takže okna jsou těsná? Netáhne nima? Zkusil bych tu svíčku.Jaká tam je hlavice - termostatická nebo klasický ventil? U termostatické hlavice může být někdy častečně nebo i úplně zarostlá jehla. Potom může být nedostatečný průtok teplé vody a i když se zdá , že radiátor hřeje , tak je v podstatě přiškrcený a nejede na plný výkon.

Jestli je dostatečně dimenzovaný na objem místnost, to těžko říct. Ale nevěřil bych tomu. Ona jsou dvojitá a těsnění je jen na vnitřních křídlech (v kuchyni jsou i na vnějších a okny táhne o poznání méně, zítra jdu koupit těsnění).. Na radiátoru je klasický ventil.

Věřím, že těsněním se to alespoň trochu zlepší, nicméně těžko říci, jestli to bude stačit.

Sáhněte (změřte) jak je radiátor teplý a jestli je teplý všude nebo jen někde (zavzdušněný) a zkuste radiátor ofukovat ventilátorem - měla by se zvýšit účinnost vytápění. A vůbec - dejte sem fotku jak to v pokoji vypadá. Jeden radiátor na dvě okna se mi zdá málo.

Na dotyk je radiátor teplý všude stejně. Dřív jsem ho zkoušel odvzdušňovat a zavzdušněn nebyl. Byl problém v tlaku v celé otopné soustavě, který jsme taky zvýšili na hodnotu uvedenou v návodu ke kotli. Ten ventilátor vyzkouším. Na straně do ulice jsou 3 místnosti - 2 pokoje a kuchyň, v každé po dvou oknech a jednom radiátoru. Například v kuchyni je radiátor ‚‚zadělán‘‘ do takové té klasické schránky (po stranách a nahoře desky, vepředu mřížka) a také je u oken. V kuchyni je z úspor radiátor vypnutý, protože se tam teplota drží, nejde pod 20, jako tomu je v problémovém pokoji. A když je v kuchyni zaplý třeba jen na minimum, tak je tam hned 23 stupňů, což v problémovém pokoji trvá mnohem déle.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru