Avatar uživatele
anonym

Vyučuje se či platí se někde za slovenštinu v ČR? Má to nějaký potenciál, či to je všeobecně vnímáno jako zbytečnost?

Platí ve smyslu např. jazykového kurzu atd. Učit se to pravděpodobně nikde nebude z důvodů, které popisuji níže.
Pro mě jsou například slovenské titulky k filmu nepoužitelné, protože tam spoustě slov vůbec nerozumím, ale nikomu se to nechce překládat do češtiny, protože je tu nepsané pravidlo, že jsem byli Československo, tak musíme umět/rozumnět i slovensky.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, johana 56 před 2715 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Existuje internetová stránka Mnohojazyčný portál na učení se slovenštiny.

http://slovake­.eu/cs

Patříte zřejmě ke generaci, která v Tv či rozhlase slovenštinu slyší málo.
My starší jsem slovenštinu slyšeli ve zprávách či filmových i divadelních představeních pravidelně. Ráda jsem sledovala pondělní divadelní představení ze slovenských divadel.

Rovněž v určitých institucích pracovali Slováci, nebo po vojně zůstali u nás. Někteří se naučili perfektně česky, u jiných je i po letech poznat, že se u nás nenarodili.

Učitelé, kteří chtěli učit v české škole, museli složit zkoušky z češtiny, i když působili spíš v odborných předmětech. Názvosloví biologie je rozdílné.

Dnes musí Slovák mluvit hodně pomalu. Také záleží na tom, z které oblasti Slovenska pochází.

Rozumím slovensky, sice některé slovo je naprosto rozdílné, odhadnu podle kontextu nebo se podívám do slovníku. Navíc máme na Slovensku rodinu, takže si slova občas oživím.

V TV, nejen u pořadů českých, ale i slovenských, je někdy opravdu špatně rozumět, ale zřejmě to bude ozvučením. Také záleží na barvě hlasu.

Ve škole se slovenština probírala v rámci vývoje jazyka, slovenské literatuře bylo věnování víc hodin, četly se ukázky atd.

U maturity jsem si vytáhla otázku slovenská literatura. K tomu i rozbor textu.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
dudu

Též o slovenštině platí, že kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem. Díky kabelovce mám možnost sledovat osm slovenských televizních kanálů. Slovenští spisovatelé byli součástí maturitních otázek mojí generace a kvůli bídě na komunistickém knižním trhu jsem rád využíval některá slovenská knižní vydání – např. román Čachtická paní ap.
Dnes díky tomu většinou ani nezaregistruji, pokud určitý program sleduji v jazyce našich sousedů.
Jestliže najdeš sílu načas opustit svůj PC, vydej se za poznáním Slovenska a věz, že je co shlédnout. Poznáš sousedy a osvojíš si jazyk. A věz, že slovenština z úst tamních lepých děvčat tě zaujme, ba okouzlí!!

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dubraro

Existují kurzy, kde se slovenština vyučuje. Placené, prezenční i online kurzy na internetu. Vzhledem ke značné příbuznosti pro porozumění stačí například sledovat slovenskou televizi a občas si neznámé slovo najít.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek