Avatar uživatele
Lurius

Vyvíjí se lidskost přirozeně s inteligencí, nebo je třeba se jí naučit?

Pokud člověk žil odříznutý od společnosti, jak rozdílně by se vyvíjela jeho lidskost?

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? marci1, hapiky, aliendrone před 2365 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Upřímně, nevím ani jak by se lidskost měla definovat. Je to pojem, který si lidé vymysleli sami pro sebe, jako projev soucitu, ochotě pomoci apod., takto je většinou chápáno. Jenže lidské chování zahrnuje i krutost a zvrácenost a toto už je kupodivu označováno jako nelidské. Tedy chová se jako zvíře. Už jste viděli zvíře chovat se krutě a zvráceně?
Normy lidského chování stanoví společnost, takže člověk od ní odříznutý by se choval podle své přirozenosti a povahy. Někdo „lidsky“, někdo „nelidsky“. Chyběla by ta společnost, která by mu řekla: tohle nedělej, to je špatné. Společnost by se ho snažila vychovávat, ale často se to míjí účinkem. Člověk vidí právě i ty příklady „nelidského“ chování všude kolem sebe. Je to marné, marné, marné.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

I lidskosti je potřeba se učit.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hapiky

Devastaci myšlení jsme prodělali v Česku dost dlouhou dobu. Rozdíl je patrný

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orestez

Byl by jako pavoukem, jako myší, jako cizopasníkem podle svého hladu. Bohužel dnes je každý jedinec přejedený a tak se svou inteligencí nemusí umět pochopit základní mezilidské vztahy, natož je pochopit. Lidskost se určitě nikdy nerodí s tou 3,5 kg hromádkou. Spousta schopností jsou v genech, u některých odrůd člověka jsou od přírody vypnuté. Aby se nepoužívaly zbytečné zkušenosti. Je lepší používat krátkodobější učení na vhodnou dobu, kdy se bude hodit. Málokdy, a to bylo lze vidět v TV, jak si žáček pamatuje vše. Může být člověkem, se schopností, kterou by stejně nikdy nespojil se svým možným lidstvím. Není nutné, aby někdo zůstal na některém z tisíci ostrůvků na Novém Zélandu. Čím by se ta přemýšlecí hromada masa měla stát? Ministrem pravdy, nebo tmavou Nečassovou? Vždy podle hladu. Jaký je návod v pdf na člověka? Jako třeba, že se nestrká do ohně, nebo že se k mrtvému zvířeti nejprve přičichne? Nebo že si vzpomene na zdejší kóma, že splňuje požadavky na částečnou uspokojující pravdu ten, který nic o člověku neví? Nebo řezník astronom? Znám lidi, kteří splňují vaše požadavky v otázce. Jsou to MÍ cigáni, moje rodina. To jen zbyteční vědci a vymysliteké na internetu a fórech kontrolujou co jak napíšu po pravdě. Těšte se: člověk není prase.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
orestez

Příspěvek smazán administrátorem.

před 2365 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek