Avatar uživatele
suaeda

Vzpomene si někdo, že před 48 lety k nám vlítli Rusáci?

Moc pamětníků mezi námi již není, ale první dny tenkrát nebyly moc pěkné. Rozhlas vysílal průběžné zpravodajství až do doby než byl obsazen. Lidé se tenkrát obávali války. Naštěstí válka nebyla, ale po této okupaci nastalo u nás několik let období temna, které se uvolnilo až v osmdesátých letech. Dnes po letech se k nám valí velké množství Rusů a chovají se tady jako by jim to tady patřilo. Kdo jste z Prahy, nebo velkých měst tak to vidíte sami.
Je pravda, že nás přijeli osvobodit spřátelené armády více států, ale všechny to měly direktivně nařízené. Naštěstí to tenkrát nebylo tak strašné jako v r. 1956 v Maďarsku.

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, anonym, hanny 2, Drap před 2807 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
fcoop

„Moc pamětníků mezi námi již není“........­.......to jako že už vymřeli?
To asi ne.
Byla to prostě regulérní okupace......­.......... se vším všudy.
Byl to šok..........­......atd....­.............­...........ale byla to „jen“ okupace.
To horší přišlo až pak.
Ta komunistická normalizace.
Ta měla ve svých důsledcích daleko horší dopad.
To,co se dělo – to už prováděli Češi Čechům.
Samozřejmě,že našim komunistům špitali Ivani do oušek,ale hlavní aktivita – jak jinak – byla Made in ČSSR.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ten který je

Pamatuji si to,ale mluvit pouze o Rusech není moc objektivní.Oni zde byli i Ukrajinci,Bě­lorusové,Kaza­ši,Tádžici a další kromě Rumunů.Co se týká toho kdo se sem valí,tak mám pocit že se sem v současné době valí spíše Ukrajinci.Budme trochu nestranní.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Každý rok si vzpomenu, tady na západě jich byly mraky;)

Vojáci mají všude vše direktivně (někde se hlásí i dobrovolně), ti obyčejní kluci ani nevěděli kde jsou a proč… proč po regulovčíkovi hází dav kameny.....
Kromě Rumunů sem „vlítli“ všicbni, Poláci, Maďaři, Němci, Bulhaři…
Přišli nám „pomoci“ uhájit socialismus , před případným ohrožením = vpádem USA armády..(V což někteří zdejší snílkové doufali. Nebyl však vhodný čas… „Socialismus s lidskou tváří“ se Dubčekovi nezdařil, tehdy nešlo některým politikům ani tak o budoucnost v kapitalismu­.....). Ta nedorazila, přestože měli u hranic vojenské cvičení…
Respektovali poválečné rozdělení světa. V Německu byla jen hrstka amíků, proti spojeneckým vojskům Varšavské smlouvy a snadno by ještě přišly další posily…
Západ se zachoval stejně jako v minulosti nebo k Maďarsku r. 1956
"Jaký však byl postoj Západu? Přestože americký ministr zahraničí a militantní antikomunista v jedné osobě J.F. Dulles sliboval politiku zatlačování a osvobozování, zůstalo pouze u proklamací. Prezident Eisenhower nehodlal zasáhnout do maďarských událostí, neboť hrozila možnost vypuknutí konfliktu se Sovětským svazem. Velká Británie a Francie byly zaměstnány současnou Suezskou krizí a aktivitu nevyvíjely.

USA a země Západu dokonce ani nevyužily možnost spojit obě události v jedno hlasování na půdě OSN. Jediné, co bylo nakonec podniknuto, bylo hlasování Valného shromáždění OSN, které odsouhlasilo požadavek na stažení sovětských vojsk. Bylo však prázdným gestem."
http://studena­.valka.cz/madar­sko_1956.htm

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Ano, vzpomínám.Bylo mi 15 let a od Harrachova z polských hranic jezdili tanky.
A viděl jsem je i v noci 20. srpna, otec přišel z odpolední směny domů, vzbudil mně a říkal ať se jdu s ním podívat na projíždějící tanky.Už v noci bylo u silnice hromada lidí a bavili se, proč jezdí a co jsou zač.A ráno v šest hodin jsme se to dozvěděli z rádia.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Vzpomenu si na to každý rok. Bylo mi tehdy 14 zpráva mě tehdy s taťkou zastihla v zahraničí. Bylo to velmi dramatické, týden jsme se nemohli dostat domů a pro mně to tehdy bylo velké trauma, úžas, nic jsem nechápal

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Pamatuji, velice přesně. Na 21.8, ale i na následující dny a měsíce. Pravdou je, že tak jak je během dneška popisována tehdejší situace v mediích, tak to tedy nepoznávám

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Proč bych si na to nevzpoměl. Bylo mně 22 let.
Téměř celý národ byl proti . Nosili jsme trikolory. Lidé diskutovali s vojáky. Někteří vojáci ani nevěděli kde a proč tu jsou ! Na to, že to okupace se vším všudy opravdu byla a na to co si lidé dovolili vůči vojákům , bylo naštěstí minimálně mrtvých !!

Západu to bylo naprosto fuk. Bylo to domluvené a západem odkejvané stejně jako rozdělení Evropy na konci II. sv. války !!! Prostě tak to bylo rozdělené a my jsme patřili na východ. Doba tenkrát k velké změně ještě nedozrála.
Je zajímavé , že tanky Varšavské smlouvy se hrnuly do Čech k západní hranici a za čárou nevyhlásili ani pohotovost.

Dneska by se z toho podělali!

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hapiky

Vpád vojsk V.S. potvrdil jen to, že nás bývalý SSSR v druhé sv. válce nepřišel jen tzv.osvobodit, ale zabrat a podmanit. Kdyby chtěl SSSR pouze porazit Německo, stačilo by přejít přes Polsko. SSSR šlo přinejvíce jen a jen o „sféry vlivu“.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Patřím do generace o níž autenticky vypovídá film Rebelové. Události a naděje související s pražským jarem jsem prožíval velmi intenzivně. Tím hlubší pak byla hrůza a pocity nejen z 21. srpna 1968, ale též kvůli krvavým událostem roku 1969. I dnes se mi těžko popisuje atmosféra v autobuse, kterým jsem právě cestoval do práce když rozhlas oznámil, že se k nám valí vojska pěti tzv. spřátelených armád, ale hlavně jsem se nesmířil s řáděním dělníků z lidových milicí v Brně při prvním výročí srpnové anexe. V době tzv. normalizace jsem pak byl označen za oportunistu a s tímto kainovým znamením dvacet let žily i obě naše děti. Proto prosím o pochopení, pokud pobouřeně reaguji na neustálé žvásty zdejších obdivovatelů starých pořádků. Nemohu si pomoci, ale přes snahu o jakési usmíření se mně z nich i po létech dělá zle od žaludku, a byť povaha mírná, jsem ve specifických případech přípraven v duchu repliky „za hubu, přes hubu“ použít násilí. Vždy připraven a stále ještě v dobré kondici.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

Diskuze k této otázce byla zrušena administrátorem.