Avatar uživatele
Drap

Ví někdo, jak zněla Tutanchamonova kletba?

A v čem všem spočívala?
Ve vyhledavači se mi nepodařilo najít uspokojivou odpověď

Upravil/a: Drap

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, briketka10, gagaga před 2764 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

1. V Knize všeobecné nevědomosti z r. 2006, jejímiž autory jsou John LLoyd a John Mitchinson, je napsané:

"Vymysleli si ji novináři.

Příběh o „faraonově kletbě“, která postihne každého, kdo vkročí do Tutanchamonovy hrobky objevené Howardem Carterem r. 1922, je dílem káhirského zpravodaje britského deníku Daily Express (později přetištěným i v listech Daily Mail a New York Times).
V článku se píše o nápisu, který říká: „Kdo vstoupí do této posvátné hrobky, toho brzy navštíví křídla smrti.“

Žádný takový nápis neexistuje. Nejbližší ekvivalent se nachází nad svatyní boha Anubise a stojí v něm: „To já dbám o to, aby tuto tajnou komoru nezasypal písek. Já jsem ochráncem zesnulých.“

Již během příprav na Carterovu expedici zasel sir Arthur Conan Doyle (známý též tím, že věřil na víly) mezi novináři zrnka báchorky o „strašné kletbě“. Když Carterův ochránce lord Caernavon zemřel několik týdnů po otevření hrobky na následky kousnutí infikovaným moskytem, prohlásila Marie Corelliová, autorka senzačních bestsellerů a jakýsi Dan Brown své doby, že ho předem varovala, co se stane, když hrob rozpečetí.

Ve skutečnosti oba jen opakovali pověru starou sotva sto let, kterou rozšířila mladá anglická spisovatelka Jane Loudon Webbová. Její nesmírně populární román The Mummy (Mumie, 1828) poprvé přišel s myšlenkou prokletého hrobu, v němž oživne mumie, aby potrestala své znesvětitele.

Toto téma si pak našlo cestu do nejrůznějších pozdějších příběhů (dokonce i Louisa May Alcottová, autorka Malých žen, napsala příběh o „mumii“), ale jeho velká chvíle přišla až s vypuknutím „tutanchamonské horečky“.

V žádném staroegyptském hrobě se nenašla kletba. Důkladné šetření, zveřejněné roku 2002 v britském lékařském časopise, (British Medical Journal), ukázalo, že pouze šest z 26 údajných obětí Tutanchamonovy „kletby“ zemřelo v prvním desetiletí po otevření hrobky, přičemž sám Howard Carter, nepochybně prvořadý terč, žil ještě sedmnáct let.

Legenda se však úporně drží. Dokonce ještě v roce 1970, kdy se v západních zemích konala putovní výstava artefaktů z hrobky, si policista střežící výstavu v San Francisku stěžoval, že kvůli „kletbě mumie“ utrpěl mírnou mrtvici.

Když byla v roce 2005 Tutanchamonova mumie podrobena vyšetření počítačovým tomografem, ukázalo se, že to byl devatenáctiletý, 170 cm vysoký, hubený chlapec se směšným předkusem. Nebyl obětí vraždy rukou svého bratra, jak se dříve předpokládalo, ale zemřel patrně na následky infekce v koleni."

2. " Tutanchamon zemřel na kolenou a posmrtně ho uvařili

Vědcům se podařilo konečně odhalit tajemství smrti faraona Tutanchamona, jehož zlatá posmrtná maska je jednou z ikon starověké kultury na Nilu. Pokročilé modelování podle serveru Independent dokazuje, že mladičký panovník doplatil na rychlou jízdu s koňským spřežením.atd."

http://www.national-geographic.cz/clan­ky/tutanchamon-zemrel-na-kolenou-a-posmrtne-ho-uvarili.html#­.V_pr0sllGlc

3. Kletba Tutanchamona: Temné poselství starověku
http://rf-hobby.cz/?cla­nek=kletba-tutanchamona-temne-poselstvi-staroveku

Protože jsem čerpala z knihy od anglických autorů, zajímalo mě, zda najdu podobnou informaci na netu.

Na stránce Curse of Tutankhamun's tomb – Ancient Egypt Online – Starověký Egypt je stejná informace jako v bodu 1, tedy v knize.

http://www.an­cientegyptonli­ne.co.uk/tutcur­se.html

Dokonce i dnes je kletba populární a existuje řada internetových stránek a knih, které vymyšlenou informaci berou jako fakt.

Upravil/a: annas

3 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?redy, vagra, briketka10 Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
marci1

Faraonova kletba údajně zabila každého, kdo do posvátné hrobky vstoupil.
Nález Tutanchamonovy hrobky byl obestřen faraonovou kletbou. Během prací na hrobce totiž zemřelo několik lidí, prvním z nich byl právě lord Carnarvon, který práce financoval. Zrodila se tak legenda o faraonově kletbě, která prý zahubí každého, kdo do hrobky vstoupí. Podle pozdější „inventury“ faraonových údajných obětí to ale nebylo tak horké. Z 58 lidí jich během 12 let zemřelo osm. Sám Carter se dožil 66 let a lékař, který prováděl faraonovu pitvu, zemřel v 75 letech. Vědci nicméně soudí, že na některá úmrtí skutečně faraon vliv mít mohl. Příčinou onemocnění totiž mohly být spory plísní, které se v Tutanchamonově hrobce rozmnožily.

Zdroj: http://www.ces­katelevize.cz/ct24/ar­chiv/1136816-faraonova-kletba-udajne-zabila-kazdeho-kdo-do-hrobky-vstoupil

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Pixma

Stačilo by zadat otázku do vyhledávače…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek