Avatar uživatele
anonym

Víte něco málo o činnostech krtičkáře, mečíře, pasíře, uzdaře, brníře, platnéře, rytce, lazebníka, šperkaře a dráteníka?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2868 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Některá znám – třeba dráteníka – vím od rodičů. V jejich době chodil dráteník po vesnicích a drátoval hliněné hrnce, jiná řemesla z historických děl.

"Krtičkář – Většinou vandrovník zabývající se chytáním krtků. Krtčí kůžky potom sušil a dodával kožešníkům.
Mečíř -– nožíř specialista na meče a kordy a ostatní ruční sečné zbraně.
Pasíř – – Řemeslník zhotovující ozdobné pásy pro ženy a muže. Na kožené, hedvábné, aksamitové a jiné pásy (řemeny) zhotovoval a připevňoval ozdoby z drahých i obvyklých kovů.
Sedlář – Kožedělnou výrobou se u nás odedávna zabývali řemenáři, uzdaři a sedláři. Tato tři řemesla se postupem času začala prolínat a v 16. a 17. století prováděli sedláři jak uzdařskou, tak řemenářskou práci.
Lucernář – platnéř specializovaný na výrobu různých luceren – domovních, kočárových i hřbitovních a rovněž je i prodával s potřebným příslušenstvím.
Lazebník -majitel lázně studené i teplé. Lázeň bývala majetkem obce a pronajímala ji lazebníkovi za plat do dědičného držení. V teplé lázni posedávali hosté v horkém vzduchu a páře na lavicích. V mycích lázních byli hosté usazeni v oválných dřevěných kádích naplněných vodou a zakrytých prkny, aby horkost lázně déle vydržela. Při koupání, ale většinou až po něm, bylo hostům podáváno jídlo a pití. Při vlastní lázni byly obyčejně mimo jiné místnosti ještě dvě zvláštní komory. Jedné se říkalo „zuvadlna“, kde se návštěvníci zouvali, svlékali a svěřovali k opatrování své klenoty a peníze. V druhé provozoval lazebník nebo barbíř holení, stříhání a rozmanitější drobné chirurgické operace a trhání zubů. K osazenstvu lázně patřil lazebník a tovaryši specializovaní na různé práce jako: holiči, zuvadlníci, puštědlci, topiči a vodáci…
atd. "
Další v odkazu
http://brtpic­hlavec.sweb.cz/ves/re­mesla/remesla2­.htm

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?fcoop Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ano něco málo vím o všech vyjmenovaných řemeslech

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek