Avatar uživatele
Dochy

Víte o nějakém „modemu“ pro RC modely (2.4GHz)?

Standardně se používají hotové vysílače/přijímače, kde vysílač už je s pádlama a dalšíma prvkama (dle typu) a z přijímače typicky už lezou signály pro modelářská serva, regulátory pro motorky apod. O to ale nemám zájem. Rád bych modem, do kterého bych sám posílal na jedné straně data a na druhé je jen převzal, sám si je vyhodnocoval a dál řešil ovládání serv podle mých potřeb. Co od toho chci: zajištění přenosu dat, info o kvalitě přenosu, odpovídající dosah a shodu s aktuálními předpisy co se týče EMC, licencí pro vysílání apod.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? gecco před 2526 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
mzm

Zatím, co vím, tak většina protokolů je analogových a tam moc prostoru na kreativitu není. Takže asi budeš hledat něco digitálního. Otázka je jestli nebudeš znovu vynalézat kolo. :)

Můžu být zvědavý, co by se takovým způsobem mělo ovládat?

Upravil/a: mzm

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
gobls

Nevím, co je přesně požadováno, ani co ty vyráběné hračky umí, ale každopádně co jsem viděl bylo pod názvem „komunikační modul“ nebo anglicky například „single chip transceiver“.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mzm

Ještě mě napadlo, že by nebylo od věci vznést tento dotaz na nějakém rc fóru. Tam budou lidi zkušenější. Třeba http://rcmania.cz ..

před 2518 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Dík za odkaz, zkusím to projít, až bude chvilka 😉

před 2518 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Na 2.4GHz je téměř jistě digitální přenos. Analogový je v pásmech 27, 35 a 40MHz, používá se frekvenční modulace. Na 2.4MHz je podle mně natolik pokročilá metoda pro přenos, že přímý přenos analogové informace by byl jako škrábat se levou nohou za pravým uchem… Podle mně i mnohé vysílače pracují čistě digitálně (že ty dražší i místo potenciometrů mají na pádlech digitální snímače polohy) a až v příjímači se přijatá data převádějí na PWM modulaci pro serva (stejné připojení serv bez ohledu na použitý přijímač). Podle všeho jde o obousměrné spojení (i když asi asymetrické – v nabídkách souprav je poměrně často jako funkce navíc uvedena signalizace napětí přijímače a některé dovolují na straně přijímače připojit víc čidel)
A já zatím nemám noc konkrétního. Ale uvažuju… občas o autíčku, občas o nějaké 4 či 6 vrtulce… Ale chci mít svobodu pro to jaké funkce vysílači dám. A to jak dokážu zajistit přenos samozřejmě ovlivňuje co si můžu dovolit.

Možná jen takové fantazírování bez užitku, ale zatím je pro mně stopkou právě ten radiový přenos.

před 2526 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Jo a… Ano budu vynalézat kolo 😉 ale budu ho vynalézat já i s možností že bude vypadat tak trochu jako čtverec a při otáčení bude dělat ta-dam, ta-dam,… 😉

před 2526 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mzm

No jo, žil jsem trochu v bludu, že 2.4 je jen jinak modulovaný analogový signál. Teď se dívám, že jsem neměl pravdu. Třeba DSM jsou pakety 16-ti bajtů.....

S tím vynalézáním kola – v pohodě, třeba z toho vyleze něco zajímavého. :)

Někde jsem třeba četl, že (např ten 16-ti bytový paket) používal prvních n bytů na ovládání časově náročných serv a zbytek se přepínal na „milion“ různých věcí.

Možná by se dalo použít možnosti spojení přijímače s dalšími prvky přes s-bus, ten napojit na svůj jednočip a tam si řešit dodaná data po svém – tohle by mohla být cesta.

před 2524 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

  • „prvních n-bytů“ – jo to je rozumné, pokud se pořád dokola odesílá jeden stavový blok s omezenou velikostí… zařídit aby to nejkritičtější se odeslalo vždy (takže se informace přenese ihned, nebo při ztrátě bloku alespoň co nejdříve to půjde) a část se může využit vlastně jako multiplex… Jednou se to přenese, jen to možná bude později 😉

s-bus – Sice jen strana přijímače, ale byl by to jistý posun „od ničeho“. Otázka je, jestli lze někde dohledat specifikaci. Na stránkách futuby jsem po krátkém hledání našel jen marketingové kecy a seznam hotových modulů, které oni vyrábí.

před 2524 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Teď jsem narazil na vysílače s OpenTX, to by možná pro mně také mohlo být řešení (resp. řešit mé „touhy“ na straně vysílače – alespoň částečně). viz http://rcstudi­o.cz/cs/12-rc-soupravy

před 2524 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Samotnej vysílač stojí víc než většina běžných radiem řízených hraček, no ale… každej špás něco koštuje…

před 2524 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mzm

No, držím palce!

před 2520 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek