Avatar uživatele
anonym

Víte o někom, koho za komunismu zavřeli do vězení, protože nechtěl pracovat?

Na jak dlouho šel do vězení ten kdo nepracoval? Kolik měsíců to muselo být? Jaký byl rozdíl třeba mezi měsícem/půl rokem/rokem, třemi a pěti lety? Oni pravidelně všechny lidi kontrolovali zda mají práci nebo co?

Není mi to jasné, ale díky následujícímu úryvku nezávidím nikomu kdo v té době žil.

Nezaměstnanost v socialismu. Tak to mi zatím ještě nikdo neuvěřil, byla jsem nezaměstnaná 2,5 roku. V době, kdy byla uzákoněna pracovní povinnost a nepracující byli zavíráni do vězení za příživnictví. Kdo by také věřil tomu, že si soudruzi sami nezaměstnané „vytvářeli“? Ještě tak u disidentů se to dá dnes pochopit, ale u člověka, který tehdy ani nevěděl, co to disident je?

Když po mě chtěl v r. 1988 kádrovák vědět, kde jsem v té době pracovala, protože mu chyběl zápis v mém osobním listě, a já jsem mu řekla o své nezaměstnanosti, seřval mě, odebral mi osobní ohodnocení a poslal mě na ideologické školení. Dneska se na mě každý podívá opovržlivě jako na blázna nebo lháře. Raději už to ani nikde nevyprávím. Ale přesně takhle se chovají staří lidé, když se jich někdo zeptá na dobu nacismu. Těžko se někomu vymlouvají mediálně šířené názory.

(Mimochodem, dokázal by vůbec někdo vysvětlit rozporuplné trestání lidí v socialismu dělnickou prací? To jsem nikdy nedokázala pochopit. Čest práci, ta práce – matka pokroku, vláda dělnické třídy a na druhou stranu nejobvyklejším trestem bylo přeřazení odborníků na dělnickou práci. Jaký to mělo vlastně smysl? Ač jsem sama takovým trestem prošla, nikdy jsem jeho smysl nepochopila.)

Zdroj: http://blisty­.cz/art/28390­.html

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2874 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Ano znám. Znám dokonce několik takových případů. Na poprve to byly většinou tresty 2–3 měsíce. Nezaměstnaný byl člověk tak dlouho, než na něho přišli. A netrvalo to nikdy dlouho. Spousta lidí se práci vyhýbali různými způsoby

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Osobně jsem nikoho takového neznala, ale v okolí na sídlišti, kde jsme bydleli bylo pár takových případů.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
GM

Ano, znala jsem. Něco málo si odseděl a pak ho šoupli do dolů.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek