Avatar uživatele
Drap

Víte, jaké maso na co použít? Z čeho děláte třeba hovězí vývar?

Chodím k řezníkovi velmi málo. Téměř vždy mne však překvapí, že snad většina mladších hospodyněk, netuší které maso se na co hodí. Občas si nechají poradit od řezníka, ale v mnoha řeznictvích to ani personál dost dobře neví. Je to zarážející kam se posouváme.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, johana 56, ivzez, wendyX před 2191 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Kupuji různé druhy masa, podle toho, co vařím. – polévkové, gulášové, na pečení, dušení atd. – vepřové, krůtí, kuřecí u soukromníka. Myslím si, že rozlišení masa je důležité především u hovězího.

Občas vařím vývar z hovězího žebra či oháňky . Do vývaru přidávám červenou řepu a další zeleninu, smetanu atd., takže jde o boršč, z kližky guláš atd. Podle receptu D. Patrasové jsem vyzkoušela připravit líčka na víně – cena jako běžné maso.

Pro zajímavost něco k hovězímu masu
.
V neděli 29. 4. 2018 večer jsem v ČRo poslouchala pořad Pochoutky, který moderoval Patrik Rozehnal. Mimo jiné hovořil s jedním šéfkuchařem na téma hovězí maso.

Ten říkal, že některé hospodyně neumí hovězí maso kupovat, občas je neumí řezníci nabídnout – potvrzení toho, co je v otázce.

Říkal, že je třeba spotřebovat z hovězího masa vše – „od hlavy po oháňku“.

Nikdy jsem neslyšela, ale dověděla jsem, že to souvisí s britským šéfkuchařem Hendersonem, který napsal na přelomu století. stejnojmennou knihu. Podle něho je třeba mít respekt k jatečným zvířatům, zužitkovat všechno, co jde, nic nevyhazovat a samozřejmě na různé pokrmy využít i správné druhy masa.

Jím maso, ale jeho spotřebu omezuji, nebo přidávám hodně zeleniny.
Hovězí maso vychvalované i zatracované …
 .

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Na hovězí vývar se hodí směs morková kost nebo žebro + hovězí přední + kořenová zelenina (případně i bez ní). Platí, že čím kvalitnější hovězí, tím horší vývar a naopak. Že mladé hospodyňky neví jaké maso se hodí, na tom není nic divného. I mně trvalo léta, než jsem se to naučil. Někoho naučí maminka, někoho život a záliba ve vaření.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

U něčeho vím, něco vybírám jen podle vzhledu a nechám se překvapit jestli jsem se trefil 😉 a zatím to většinou vyšlo. Ale já zas taky nejdu do žádných specialit a ty notoricky známé druhy už vcelku znám i já.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Ano, vím které maso kdy použít. Hovězí vývar dělám z pupku, žebra nebo z hrudí.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek