Avatar uživatele
Klaproth

Víte, kdo je autorem následujícího výroku? Souhlasíte s ním?

„U politika platí nikoliv presumpce neviny, ale bohužel u něho platí PRESUMPCE VINY, takže je-li politik v jakémkoli podezření, byť by bylo sebepitomější, tak si myslím, že je jeho povinností rezignovat, pokud toto podezření někdo bere vážně."

Pravdu má annas, autorem výroku je M. Zeman.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 7Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Drap, gagaga, Lamalam, Kepler, hapiky před 2282 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Tato slova prohlásil Zeman v dubnu 1998 v debatním pořadu Pressklubu rádia Frekvence 1.

http://forum24­.cz/jak-zeman-razil-presumpci-viny-a-brojil-proti-stretu-zajmu-u-babise-to-neplati-2/

"Presumpce neviny je mj. uvedena v oddílu Právo na soudní a jinou právní ochranu, čl. 40 odst. 2, Listiny základních práv a svobod: „Každý, proti němuž je vedeno trestní řízení, je považován za nevinného, pokud pravomocným odsuzujícím rozsudkem soudu nebyla jeho vina vyslovena.“

Lze se setkat s názorem, že pro politiky platí naopak presumpce viny (např. výrok „Platí presumpce neviny. Pro běžného občana je posvátná a nedotknutelná. U politika ale platí presumpce viny proto, že politik má být prost jakýchkoliv podezření.“:

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Presumpce_ne­viny
--

Ano, souhlasím, pokud je obvinění poidložené. . Myslím si, že by mělo platit pro každého Padni, komu padni.

Neplatí náhodou, že " v politice jsou prospěšnější pevné nervy než pevný charakter"? Jan Sobotka

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Klaproth Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

S tím souhlasit nelze. Jednoduše proto že by bylo pro politické odpůrce až příliš snadné svého oponenta odstavit. Stačilo by vyslovit nějaké absurdní obvinění.

PRESUMPCE VINY je naprosto zvrácený předpoklad.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Podle všeho někdo pitomý.
Odpověď na druhou otázku si odvoď z té prvé.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Kdo je autorem nevím, ale odpovím jiným citátem od neznámého autora:
„U politika nikdy nevíš za koho kope. Jisté je jen že do tebe.“ A ještě doplním: hlavně kopou jeden do druhého.
Presumpce viny skutečně ve vyspělých demokraciích funguje. Jakmile se s nějakým politikem provalí nějaká aféra, většinou rezignuje, protože mu tak jako tak zůstane ošklivá nálepka, která znamená konec jeho kariéry. To jenom u nás mají politici hroší kůži a drží se svého koryta zuby nehty, zatímco by měli chodit raději kanálama. Takže pokud jde o podložené obvinění, s citátem souhlasím. Pokud by šlo o nepodložené obvinění, lehce jej vyvrátí a ještě ho to posílí.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
plebs

Nejsem koblihovej příznivec, ale 3,5 roku růžovky a svatí spolupracovali se spasitelem v klidu, žádná kritika, začnou se blížit volby a začne se kňourat, brečet, házet mrvu a.p.

Spasitel jede 27 let na hraně zákonů a kdo mu ty zákony předložil, modré, růžové, svaté, biomasové, topánkovo, uhelné, veverčí uljanové a další šikovné společenství.
Vemte si další kouzelníky, Ritig, Bém, Saša, Vlastička a řada dalších obviněny, ale důkazy nejsou, anebo krabic-hejtman je vinnen, není a.t.d.
Pokud se podaří šlechtě dotáhnout opět znovu k volbám, může se stát, že spasitel, získá u velké části flustrovaného národa, z důvodů za předvádění kouzel od hedvábného sametu i 52% hlasů a to poté možná budou člobrňáci člobrnět.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Emefej

Nevím, ale na základě tohoto videa https://www.y­outube.com/wat­ch?v=OhQwaK3nmss mám jisté podezření…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hapiky

Pamatuji si, že to bylo v nějaké televizní debatě, ale paměť mi už tak dobře neslouží abych si vzpomněl.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Muffz

O výroku jsem věděl, taky o tom, KDY byl vyřčen, což je neméně důležité. A nemyslím si, že by byl pravdivý, což někdo přeloží jako „špatný názor“ a někdo jako „obrovskou lež“. Lidé mění názory, samozřejmě by je neměli měnit každý týden, ale je to bezmála 20 let od doby, kdy tohle řekl, takže má autor právo zmoudřet a změnit názor.

Kdyby nebylo Babiše, tak o tomhle ani nevíme. Paradoxně Babiš jen využil tehdejších děr v zákonech, ale nejednal protiprávně, takže je jen otázka času, kdy se případ uzavře jako neopodstatněný. Pak bych dal Kalouskovi se Sobotkou zaplatit všechny výdaje spojené s touhle uměle vytvořenou předvolební kauzou.

před 2282 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

kdo je autorem nevim, ale uz ted jsem si jisty tim, ze si politicky souboj predstavuje jako „ted ukazu prstem na toho kdo ma zemrit a ten zazracne zmizi“

před 2302 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Casto se stihany politiky sam na chvili odsune ze sceny protoze, vi ze mu neprospeje pobyt pred kamerami v obdobi kdy celi obvineni a nemuze jeste rici „byl jsem shledan nevinnym“.
Sam pritom usiluje o to aby vec co nejrychleji skoncila u soudu a on se mohl obhajovat, dava tak jasne na jevo presvedceni o sve nevinne. Politik, ktery dba o svou povest sam zmizi ze sceny a vraci se v okamziku kdy muze obvineni rezolutne smest se stolu a ma v ruce i stanovisko soudu ve svuj prospech.
To vsak muzete udelat na politicke scene kde se v obdobi vasi nepritomnosti nerozjede proti vam ocernovaci kampan oponentu, a protoze stojite mimo nemuzete se ji tak ucinne branit.
Jinymi slovy to ze obvineny politik na nasi politicke scene hned neutika do ustrani je dano tim, ze ostatni politici nemaji absolutne zadnou cest a nebudou se zdrahat na nej po dobu nepritomnosti kydat hnuj ve velkem. Docasnym zmizenim ze sceny by si tak vubec nepomohl, spis naopak, nechal by zcela na svych oponentech vyklad slozite situace kterou prochazi.
Tento postup nemuzete vymahat automaticky, protoze jak vidite je to velmi dvousecna zbran a prilis snadno zneuzitelna ze strany vlivnych politickych oponentu.
V pripade pana Babise se velmi vzacne cela politicka scena mimo hnuti ANO shodla na tom, ze je nutne ho vsemi prostredky napadat a smest ho navzdy z politicke sceny.

Netvrdim ze nektera obvineni nemuzou byt opravnena, ale to v teto chvili proste nevime.
V atmosfere kdy prakticky kdokoliv mimo ANO kazdy den jen premysli jak sundat Babise a stanovisko k vyjednavani s nim je jednim z klicovych bodu
volebnich programu ostatnich politickych stran, v teto atmosfere mam tendenci spise neduverovat vselijakym vyslovenym obvinenim bez dukazů. Napadat a obviňovat je totiž příliš snadné a naší politické scéně se nikdo nezdrátá použít i velmi neférový styl boje.

před 2302 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek