Avatar uživatele
Frogman

Víte, proč staré filmy je možné sledovat ve 4k kvalitě, přestože v té době nebyly 4k kamery?

Přijde mi to jako fakt super věc. Holt ne nadarmo se říká, že staré věci jsou mnohdy kvalitnější. :)

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, e1232851@trb, Kepler před 2238 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

V odkazu najdete odpověď na podobnou otázku.

"Staré filmy ve 4K rozlišení? "

"Starší výpravné filmy se natáčely na kvalitní filmový materiál o šírce 70mm s vysokou jemností zrna, který měl rozlišení detailů na vysoké úrovni, takže 4K se z nich dá udělat úplně v pohodě. Stačí jen původní film znovu kvalitně zdigitalizovat (naskenovat) a je to. Takže paradoxně starší filmy točené na klasický filmový materiál mají vyšší zdrojovou kvalitu, než novější filmy, které byly jako první točené už přímo digitálně :

Rozlišení analogového kinofilmu se udávalo teoreticky až 20 megapixelů. Takže jde jen o to mít původní filmový materiál v dobré kvalitě, kvalitně ho naskenovat a kompletně vyčistit od analogových artefaktů (škrábance ap)" atd.
https://www.zi­ve.cz/poradna/sta­re-filmy-ve-4k-rozliseni/sc-20-cq-607741/default­.aspx?consultan­swers=1
......

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Ale kdeže. Nikdy to nemá kvalitu 4K. jedná se o takzvaný upscaling (přepočítání). Záleží na kvalitě algoritmu nicméně do 4 K to má daleko. Na př. když z jednoho bodu vzniknou čtyři, zvýší se rozlišení, nicméně kvalita informace se zhorší.
https://www.go­ogle.cz/url?sa=t&rct=j­&q=&esrc=s&sou­rce=web&cd=3&cad=rja&u­act=8&ved=0ahU­KEwjJg_qjhJvZAh­XB0qQKHZCCDD4QFggy­MAI&url=http%3A%2F­%2Fforum.avma­nia.e15.cz%2Fvi­ewtopic.php%3Ft%3D1­155125&usg=AOv­Vaw2klc7CClnY9Bm2vzd-qmap

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
e1232851@trb

Hele nevím přesně technickou terminologii, ale myslím že se počítačově dopočítávají nové pixely s barevností jaká je v okolí stávajících pixelů nebo s barevností jakou mají stávající pixely a tím, že přibudou nové pixely se může zvětšit rozlišení.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Jo, je to fajn věc. Ale stejně tak mě fascinuje, jak udělají z černobílého snímku barevný. Do nejdelší smrti nepochopím, jak ty barvy přiřazují. Někdy je to logické (třeba vlajka), ale jak poznají, že ten svetr, co má na sobě nějaká baba v davu, má být červený?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Jen pro zajímavost doplním že možná vůbec nejsofistikovanější algoritmus upscalingu je dnes pohánění neuronovou sítí. Ta se trénovala na všech možných fotografiích dohledaných po internetu, vždy stejným způsobem došlo ke zmenšení rozlišení na 1/4 pak se neuronová síť standardním způsobem učila vypočítat původní podobu obrázku a učení skončilo až podobnost dosáhla určité míry přijatelné shody s originálem. Totéž se pak opakovalo pro miliony dalších fotografíí, a výsledkem je tento nástroj který vám umí zvýšit rozlišení čehokoliv na čtyřnásobný počet pixelů a chybějící informaci umí pomoci neuronové sítě doplnit s neuvěřitelnou precizností (doplní klidně detailní texturu kůže, doplní stébla trávy, detaily které ve fotografii nebyly) to je ta nejvyšší upscalingová liga a pokud se někdy takovýto algoritmus podaří dostat do TV a hardwarově počátat 60 snímků 4k za sekundu, bude to skutečně pecka 🙂 … zkusit můžete na letsenhance.io

před 2237 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

mosoj: sice tomu prd rozumím, ale netýká se upscaling náhodou už digitálního snímku jako výchozího materiálu? Otázka se týká starých „analogových“ fil­mů.

před 2238 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

I kdyby to políčko kinofilmu mělo, tak jak píše annas, datovou hodnotu (nikoliv rozlišení) 20Mp a přeskenovalo se to beze ztráty o čemž pochybuji ( používají se většinou ztrátové formáty) tak dostanu obrázek velikosti 24× 36 mm!!!!!!!! ( novější jsou i větší formáty, myslím 50 mm). Nyní se to musí zvětšit na metrovou obrazovku a více, pak jsme s rozlišením kde ???? Parametr rozlišení vznikne až v okamžiku
fyzického zobrazení!!! A odvíjí se z výchozí datové hodnoty obrázku a výsledného rozměru obrázku a vyjadřuje se v DPI či PPI (počet bodů na palec) nikoliv Mp !!!

před 2238 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Motáte tu dohromady nesprávné pojmy…
"datovou hodnotu (nikoliv rozlišení) 20Mp a přeskenovalo se to beze ztráty o čemž pochybuji ( používají se většinou ztrátové formáty) tak dostanu obrázek velikosti 24× 36 mm!!!!!!!! " tohle je naprosti zcestné… Pokud zdrojový materiál bude odpovidat 20MPx a patřičně se oskanuje, bude to dost na 4k rozlišení (na to se ptal Frogman). Nějakej obrázek 24×36mm s tím nemá co dělat.

Pojem „rozlišení“ se primárně používá pro pixlovou velikost obrazu, nikoli pro hustotu obrazových bodů.

před 2237 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Práve preto výsledok nie je priama kópia, ale počitačovo upravený prepočet s doplnením.
Je to asi ako porovnávať obrázok s rozmerom axb vo formáte jpg s obrázkom rovnakého rozmeru vo formáte raw. Oba obrázky na prvý pohľad sú rovnaké ale pri zväčšení vidíme veľký rozdiel v kvalite zobrazenia.

před 2238 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek