Avatar uživatele
Drap

Víte, že dnes se mimo jiné slaví na počest sv. Jiří Mez. den skautů? Kdo vás je či byl skautem nebo sympatizantem?

Na sv. Jiří proto, že Jiří je patronem skautů.

Upravil/a: annas

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, kapka, johana 56, tatanka, briketka10, gagaga před 2925 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

To jsem nevěděla, neměla jsem se skauty nic společné. Ale můj bratr ano, takže vím, o co šlo.

„Sv. Jiří se stal pro svou odvahu, čestnost a vysoce mravní jednání patronem skautů, skautského bratrství, na celém světě. Každoročně si právě na jeho svátek připomínají čeští skauti toto bratrství na nádvoří Pražského hradu u jeho sochy na třetím nádvoří Pražského hradu v těsné blízkosti Svatovítské katedrály.“

Jiří byl dobrým vojákem, a proto byl povyšován. Po svých dvacetinách obdržel titul Tribuna a následně se stal rytířem, byl umístěn v Nikomédii jako člen osobní stráže římského císaře Diokleciána.

Legenda vypráví, že se postavil drakovi, osvobodil princeznu. Drak byl pro něho ztělesněním zla, proto Jiří přísahal Bohu, že bude proti zlu bojovat.
Více v odkazu

http://krejci­.bigbloger.li­dovky.cz/c/79570/­Dnes-je-svatek-patrona-skautu-zceleho-sveta.html

Nejen skauti, ale i křesťané mu vzdávají úctu jako mučedníkovi, který „silou víry v Krista přemohl všechny svody světa a zvítězil nad šelmou zla, lsti a přetvářky.“

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
kapka

Manžel býval mnoho let skautský vedoucí, ja tedy diky němu prožila mezi skauty hodně hezkých chvil, v klubovně i na výpravách s rovery, hrali jsme hry nebo je připravovali pro děti, umeli jsme se skvěle zabavit. Poradali jsme country baly. Ja sama ve skautu nejsem.
Pak byla asi sedm let ve skautu dcera, vzpomíná na to jako na nejlepší čas, ma z te doby nejvíce zážitků. A i když dnes už se skautingu nevěnuje, pořád má na čem stavět v budoucím životě.
Povazuji skauting za super věc a pro děti skvělou výchovu do života. Bohužel se dost často setkávám s názory, že je to něco nemoderního, zvláštního. To mě dost mrzí. Setkávám se i s názory, které skautig primo haní, přitom se vůbec nezakládají na realitě.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Gerda

Ano. Je také krojový den, kdy skauti celý den chodí na veřejnosti v kroji nebo aleposň šátku. Samozřejmě je to dobrovolné, a proto jich na ulicích tolik nepotkáte.

Ano, jsem skautka.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek