Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr baterie do notebooku, zacházení

Zdravím,

vybírám novou baterii pro notebook (Acer Aspire 7730G), protože té původní se snížila kapacita pod 30%. Narazil jsem na 2 články: mají stejné rozměry, stejnou kapacitu (5200 mAh). Liší se napětím - 10,8 vs 14,8 voltů. Bude se výdrž notebooku lišit podle napětí baterie, kterou vyberu?

A měl bych ještě jeden dotaz: jak správně zacházet s Li-Ion baterií? Vím, že se na tom lidi nikdy neshodnou. Vzájemně se odkazují na to, že tohle platí pro Li-Pol, tohle pro Ni-Cd atd., že tahle rada ve skutečnosti baterii akorát poškodí apod. Notebook jsem nabíjel nepřetržitě (zapojím do napájení, zapnu notebook, jedu 8 hodin, vypnu notebook, vypojím z napájení) a skončil jsem tak, že odpojený nevydrží ani 5 minut prohlížení internetu. Když jsem přešel na Linux, Power Manager mi okamžitě sdělil, že baterie je vážně poškozená a nemá už ani 30% původní kapacity. Jak mám s baterií zacházet, aby přežila co nejvíc nabíjecích cyklů? Nepřetržité nabíjení asi škodí. Mám ji úplně vybíjet? Vybíjet jen dokud to nezačne vadit Power Manageru? Vybíjet do 50% a pak zapojit? A co nabíjení? Úplné, do 97%?

Předem díky za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Vydrz zavisi len od kapacity. Ak su obe vyslovene urcene pre ten konkretny typ notebooku (to je nutn…
MM.. 08.07.2010 23:29
MM..
Jaaaj sorry obe maju stejne 5200 mAh ale ja myslim kapacitu v mWh, takze to jedno neni. Ta 14,8V ma…
MM.. 08.07.2010 23:36
MM..
Este takto ked chces kvalitu tak radsej ber nieco na com je napisane made in japan, alebo nieco norm…
MM.. 08.07.2010 23:33
MM..
Díky všem za rady, 14,8V asi bude lepší výběr... K zacházení - OK, nenechávat baterii delší dobu úp…
zoufaly itunes user 09.07.2010 11:28
zoufaly itunes user
V tom pripade si mal smolu na kus alebo uz bola 2roky kdesi v sklade. poslední
MM.. 09.07.2010 13:00
MM..

Vydrz zavisi len od kapacity.
Ak su obe vyslovene urcene pre ten konkretny typ notebooku (to je nutne!) a ak fakt maju stejnu kapacitu, tak to je vpodstate jedno. Vyberaj tu ktore je lahsia (menej gramov :)

Zachadzat s tym treba tak ze vobec sa s tym nebudes zaoberat :) Ked mozes fungovat na nabijacku tak funguj na nabijacku. Nicomu to neskodi (baterka sa uz dalej nenabija ked je nabita). Nenechavaj baterku dlhsie uplne vybitu. To je cele. Kazda baterka po par rokoch zdochne, zivotnost maju tak 3-5rokov, aj keby len lezali v sklade po 3-5rokoch sa to moze rovno vyhodit.

Jaaaj sorry obe maju stejne 5200 mAh ale ja myslim kapacitu v mWh, takze to jedno neni. Ta 14,8V ma kapacitu o dost vyssiu, lebo
mWh = napatie * mAh
a kapacita (ulozitelna energia) je v tych mWh (alebo Wh ak to vydelis 1000)

Uz ani moc nevidim na monitor (mAh, mWh) asi by som mal uz vypnut PC :)

Este takto ked chces kvalitu tak radsej ber nieco na com je napisane made in japan, alebo nieco normalne a nie china a radsej nie nejake pochybne neviemskadetoje znacky.
Druha vec je pri kupe pozerat na datum vyroby (to je hodne dolezite ptz vid co som pisal vyssie, ked to niekde 2roky lezalo v sklade tak to za chvilu mozes rovno vyhodit)

P.S> a mozno sa treba aj vyhybat vystavovaniu extremnym teplotam (100stupnov v aute, -50stupnov na sibiri, apod :) Obcas to mozes vybit a nabit ale neni to nutne. Hlavne nenechavat to uplne vybite dlhsie, ptz to staci urobit raz a moze to zdochnut.

Díky všem za rady, 14,8V asi bude lepší výběr...

K zacházení - OK, nenechávat baterii delší dobu úplně vybitou, ale k radě MM: tak jsem postupoval doted a baterie úplně odešla za 1,5 roku. Přitom šlo o původní výrobek (ano, byla "Made in Japan").

Každopádně díky.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru