Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Výběr budoucího povolání... Jazyk? Obor?

Zdravím všechny poradňáky :)

Mám docela zvláštní dotaz, ale budu rád, když se zde vyjádří co možná nejvíce lidí :)

Jsem na gymnáziu, za rok maturuji. Na počítači jsem pravidelně, zajímám se teď hodně o programming a hlavně algoritmizaci jako takovou. Zatím jsem se neusadil na žádném programovacím jazyku a vlastně ani ne na programování. Programování je pro mě spíše takový tvůrčí koníček, ale proč toho v budoucnu nevyužít? :)

Zatím jsem dělal jen v GameMakeru (GML), RpgMakeru (Ruby), skriptoval jsem v HTML, CSS (kaskády) a učím se podle knížky PHP a MySQL: názorný průvodce tvorbou dynamických webových stránek právě PHP s databázemi, protože jsem odjakživa chtěl někdy vytvořit nějakou menší hříčku na webu :)

Mám i knihu mistrovství v C++, kterou jsem si koupil na doporučení a nemůžu si ji vynachválit :) Je pěkně čitelná a taky dobře provedená, ale poslední dobou nemám moc čas (škola :) ), takže si to C++ nechávám do letních prázdnin, kdy chci tuto knížku přelouskat a základy C++ se naučit.

Teď k samotné otázce:

Co bych měl podle vás dělat? Jak jsem již psal, programuji, baví mě to, ale není to nutné. Hlavní pro mě je, že se zajímám o počítače. Samozřejmě jsem byl i v soutěžích jako je MS-OFFICE Wordproccessing a Prezentiáda, kde jsem byl i úspěšný, ale to je vedlejší.
Po gymnáziu (maturuji z matematiky, angličtiny, češtiny, informatiky) se chystám buďto na Palackého (přírodovědecká fakulta) do Olomouce nebo spíše na Báňskou, kde podle vícero zdrojů mají asi nejlépe zařízenou informatiku (hlavně tedy aplikovanou) v ČR.

Maturitu z IVT zvládnu, prohlédl jsem si 25 otázek a momentálně dokážu povykládat z patra o 21, zbylé 4 se doučím (jedná se o Delphi, ale to bude snadné, jak jsem se tak díval, jsou to jen základy).

Pokud programovat, tak v čem? Co je dnes na trhu žádané? Také kde? Bylo by fajn poblíž Ostravy nebo kdekoliv, avšak v Moravskoslezském kraji. Sice jsem doteď vyvíjel převážně hry, ale v Česku není herní průmysl nějak extra rozvinutý. Učím se i Německy a v GER je to už lepší :) Proto bych se klidně zaměřil na programy, díval jsem se, a momentálně se docela shání vývojáři analytických aplikací s GUI a automatickými grafy apod... hlavně pro statistiky a projektanty. Je na to potřeba co jsem koukal C++, takže s C++ asi nešlápnu vedle nikdy. Stejně jako je v Mistrovství v C++ psáno "Kdo neskáče neumí C++. Kdo umí, může si při hledání práce vyskakovat"...

Vím, že asi docela předbíhám (čeká mě ještě 5 let VŠ), ale přesto bych se už chtěl nějak zaměřit, čím dřív tím líp a o obecném programování toho vím POMĚRNĚ dost (ale je mi jasné, že obecné programování se nedá nikdy úplně zvládnout, stále je co se učit a to, co se momentálně učím / umím ani zdaleka nepředstavuje snad ani zlomek toho, s čím se denně profi programátoři denně setkávají).

Každopádně budu rád za jakoukoliv radu a moc se omlouvám, že je to tak dlouhé...
Přeji pěkný večer :)

Předmět Autor Datum
Snaha dobrá, ale to nestačí. Programování není o nějakém programovacím jazyku, ale o schopnosti ana…
touchwood 15.02.2012 20:37
touchwood
jak krásně si protiřečíš: nechci mít v hlavě tunu syntaktických formalit a pak čtu: Jinak oceňuji…
AZOR 15.02.2012 20:42
AZOR
To zní poměrně komplikovaně. Doteď jsem žil v přesvědčení, že práce programátora funguje tak, že je…
href 15.02.2012 20:52
href
Funguje to tak, ze jsou v tymu lide, ktery provadi analyzu a navrh reseni - ta zajimavejsi prace. Pa…
Jan Fiala 16.02.2012 07:48
Jan Fiala
Nejprve se rozhodni jestli chceš peníze nebo si hrát - Mimo to, že se chceš profilovat existuje něja…
AZOR 15.02.2012 20:49
AZOR
Četl jsem jednu krásnou větu, že v IT je pužitelných cca 50% znalostí o rok později, To se mi moc n…
rh 15.02.2012 20:55
rh
Slajdy ke školení Oracle Database 10g: Administration Workshop II, Student Guide strana 22: sg.png…
AZOR 15.02.2012 21:05
AZOR
Děkuji za odpověď :) Tak programátorština je tvůrčí činnost a není to také nic "jen tak"... hodně l…
href 15.02.2012 21:03
href
Je tezko radit, co bude v IT letet za 5 let, kazdopadne poradim jednu vec: zvladnout perfektne angli…
rh 15.02.2012 21:02
rh
To chápu :) Proto jsem se obrátil na Vás. Nemusíte mi věštit z věštecké koule, jen mi napovědět přib…
href 15.02.2012 21:05
href
Hádal bych, že "programování" je teď IN a asi bude na trhu práce přebytek absolventů bez praxe. IMHO…
Yarda 16.02.2012 06:58
Yarda
Tvůj odhad je špatný. Programátorů je velký nedostatek, firmy hledají klidně několik měsíců, než se…
Wikan 16.02.2012 18:57
Wikan
Souhlas, ted hledam praci - rozeslal jsem parkrat zivotopis a ted mam pocit, ze nedelam nic jineho n… poslední
AZOR 16.02.2012 20:05
AZOR
Nepracujem v IT, ale dovolím si taký všeobecnejší komentár. Venuj sa, v rámci Tvojho záujmu o IT to…
pilot 16.02.2012 10:35
pilot
Ahoj, průprava je to docela slušná. Z toho, co jsi uvedl ti může být užitečné: PHP + MySQL - tvorb…
Caesar 16.02.2012 12:54
Caesar
prosím mody o smazání posledních dvou odkazů na testy vhodnosti povolání. Je to podmíněno zasláním p…
Redsnake 16.02.2012 19:15
Redsnake

Snaha dobrá, ale to nestačí.

Programování není o nějakém programovacím jazyku, ale o schopnosti analyzovat a algoritmizovat úlohy a optimalizovat je. K tomu je potřeba zejména matematika, a to v ne malé míře. Mně programování samo o sobě nebaví, nechci mít v hlavě tunu syntaktických formalit, baví mě spíše analýza a algoritmizace (navíc toto je to, co se cení, programátor může dnes být (a bývá) obyčejný lepič a ladič kódu). V neposlední řadě je to pak komplexní znalost problematiky, jíž se daná úloha týká (aneb např. účto napíšeš až tehdy, kdy budeš rozumět účetnictví).

Jinak oceňuji tvůj písemný projev, je to na dnešní bídu velmi dobře sepsané a hlavně bez hrubek.

jak krásně si protiřečíš:

nechci mít v hlavě tunu syntaktických formalit

a pak čtu:

Jinak oceňuji tvůj písemný projev, je to na dnešní bídu velmi dobře sepsané a hlavně bez hrubek.

já taki nechcy mýt v hlavjě tunu syntaktických formalyt

To zní poměrně komplikovaně.
Doteď jsem žil v přesvědčení, že práce programátora funguje tak, že je například oddělení, takový subtým, který se stará například o vykreslování grafiky. Mají za úkol se tedy postarat o všechnu geometrii ve hře, vykreslování 3D (např. vlastní engine a propojení s knihovnami), apod... v tom by bylo obsaženo samozřejmě řešení klasických problémů jako shadery, antialiasing, apod...

Taktéž jsem měl jaksi propojené to, že programátor nejen analyzuje, jak daný problém vyřešit, ale že ho zároveň přepisuje do "strojového kódu", takže se vlastně právě programátor dorozumívá s počítačem.

Podle toho co čtu je programátor jen "řešitel hádanky" a vytváří plán, který pak někdo přepíše do počítačové řeči.

Jinak, četl jsem kdysi menší práci, ve které se zdůrazňovala také psychická vytíženost programátorů. Mnoho různých detailů, těch "syntaktických formalit", různých hračiček a vychytávek, které se mezi programátory tradují a hlavně - týmová spolupráce. Dá se říct, že programátor (a hlavně vedoucí programátor) musí být tak trochu i psycholog, aby s ostatními vydržel spolupracovat a práce neupadala do stereotypu (čímž by ztrácela i na kvalitě).

Každopádně mockrát děkuji za odpověď :)

Nejprve se rozhodni jestli chceš peníze nebo si hrát -
Mimo to, že se chceš profilovat existuje nějaké cenové ohodnocení daného programátora dle konkrétního jazyka (PHP, MYSQL - málo peněz) a (Siebel/Java EE - více) a po té bych se díval do dané kategorie. Jenak cim mene placeny clovek je, tim mene rozsahly (typicky) jazyk je a jeho dokumentace a také typicky je to i tím zábavnější - například nejzábavnější programování mikročipu a PLC není zrovna dobře placená práce - ale podstatně zábavěnjší (alespon z mého pohledu) než JavaEE/xml/hibernate..

Narozdíl od nich víš 5 let (popřemýšlej nad druhou částí vejšky dálkově) dopředu a jsi ochoten něco dělat - takže mimo jiné bylo by fajn popřemýšlet že během školi uděláš něco většího - aby jsi měl pak lepší a rychlejší šanci najít práci a nebyl rankován pouze jako absoluvent.

Četl jsem jednu krásnou větu, že v IT je pužitelných cca 50% znalostí o rok později, jak moc dynamický je odvětví, tedy imho to C++ a Javu bych asi resil - to by nemelo chcipnout ani za 5 let, vyhnul bych se asi Delphi.

Slajdy ke školení Oracle Database 10g: Administration Workshop II, Student Guide strana 22:

sg.png - druha věta pod červeným oddělovačem.

Nerikam ze s tim souhlasim, nicmene je to hezka veta. V programovani asi ne, ale z pohledu celho IT ? Kdo vi, co vis dneska o SSD (vyrobce, rychlosti) bude za rok k nicemu naprosto cele, vykonove benchmarky top karet jsou taky za rok naprosto nepouzitelne. Tedy v nekterejch castech IT by se dalo souhlasit.

Děkuji za odpověď :)

Tak programátorština je tvůrčí činnost a není to také nic "jen tak"... hodně lidí v mém okolí si myslí, že se programátor jen naučí jakoby cizí jazyk a pak si vytvoří třeba GTA:SA... neuvědomují si, co všechno se za tím skrývá a že jeden člověk nezvládne nic, maximálně vedoucí programátor jako koordinátor oddílu nebo člověk, který podá základ (nápad) a ostatní podle něj pracují.
Tím chci říct, že i přesto, že programování je trošku mé hobby a vytvořit si vlastní hru byl můj sen už odmalička (to bylo radosti, když jsem vytvořil první hříčku pomoci LIB knihoven v GM se statickými obrázky a 3 levely :-) ), tak to určitě nebudu brát v práci jako "hraní"... je to především práce, kde je určité zadání a člověk se musí přizpůsobit (tedy alespoň podle mě)... určitě bych do toho nešel, kdybych neočekával alespoň slušné platové ohodnocení. V dnešní době je konkurence stále větší a větší, ale myslím, že i teď na poli programátora se dá slušně uchytit, vzhledem k době, kdy se IT stále dynamicky rozvíjí...

C tu byl už kolem 1970 nebo tak nějak a během své existence prošel jen "pár" změnami a byla přidáno objektivní programování (C++), takže jestli to tak půjde dál, C++ bude sázka na jistotu. Jenže dnes už samotné C++ nestačí a to je hlavně důvod, proč jsem položil tuto otázku, čemu se věnovat i vedle C++.

Ale nikdo nemůže tušit, co bude zítra... třeba se objeví nový revoluční jazyk a C++ jako takové ze dne na den ztratí význam... Třeba začne třetí světová a významu nabude robotika a strojní inženýrství... to by taky znamenalo průlom, ale to už je spíše pro filozofické debaty (a to budeme brát až v oktávě :-D ).

A dálkové studium? Netuším, zda bude něco takového možné. Vedle školy budu muset pracovat a takováto místa, kde studenti zároveň získávají praxi jsou absolutně obsazená a lukrativní. Takový optimista nebudu a budu hledat jinou cestu. Budu si muset vydělávat na ubytování a také školné, kterému se bohužel má generace už nevyhne. Vedlejší větší projekt je fajn nápad, ale to bych se musel asi zaměřit už dříve a teď už bych měl dopilovávat své znalosti a začít na tom projektu pracovat... já neumím dá se říct nic... je to bohužel tak. Ale jak už tady na poradně několikrát padlo, naučit se syntaxi jazyka je otázkou maximálně měsíce.

To chápu :) Proto jsem se obrátil na Vás. Nemusíte mi věštit z věštecké koule, jen mi napovědět přibližně, kterým směrem se mám ubírat.
Počítám, že budete určitě zkušenější a máte větší rozhled, než-li já, student gymnázia v septimě :)

Angličtina mi nikdy nedělala problém, učím se ještě německy, kde jsem bohužel jen "průměrný".

Hádal bych, že "programování" je teď IN a asi bude na trhu práce přebytek absolventů bez praxe. IMHO není každé programování tvůrčí, někdo musí třeba naprogramovat jednočip co má řídit světelný displej na veřejném záchodku, aby na něm správně běhaly reklamy. Zkus se poohlédnout i po nějakém jiném oboru kde bys mohl využít i svůj zájem o programování.

Souhlas, ted hledam praci - rozeslal jsem parkrat zivotopis a ted mam pocit, ze nedelam nic jineho nez chodim na pohovory. Uz zacinam chodit s trikama s lebkama, rika se ze by se mela vzit treba i kosile - ale fakt je ze programatori jsou treba a tak uz to HR tolik nehorti - stesti pro mne, mam dve polokosile a kamoska mi zamitla teorii ze to dohromady dává jednu plnou košili ;)

Nepracujem v IT, ale dovolím si taký všeobecnejší komentár.

Venuj sa, v rámci Tvojho záujmu o IT tomu, čím budeš užitočný pre ostatných. Uznávam, že to znie zvláštne, ale podľa mňa je to dôležité. Ak budeš užitočný, nikdy nebudeš mať problém s prácou. Dovolím si upozorniť, že užitočnosť nespočíva len v odbornosti. Z vlastnej skúsenosti Ti môžem potvrdiť, že v pracovnej oblasti sú vysoko cenené vlastnosti ako spoľahlivosť, dodržiavanie dohôd a "taká obyčajná" pracovitosť. Súdiac podľa Tvojho úvodného príspevku ale s týmto nebudeš mať problém, pretože pôsobíš ako múdry mladý muž, ktorý si uvedomuje, že má pred sebou dlhú cestu.

Ak už budeš v pozícii, kde budeš riadiť ľudí, tam je zase extrémne dôležité, aby si sa nestratil v operatíve na úkor celkového prehľadu a na úkor dodržania stanoveného cieľa. Zároveň treba mať stále na pamäti, že stanovený cieľ nie je možné považovať za dogmu. Treba ho brať ako orientačný bod, aby si ako "řídicí" vedel v každom okamihu posúdiť, kde sa Ty a Tvoji ľudia nachádzajú. Aby si prípadne vedel včas zaveliť, že "tudy cesta nevede".
Stáva sa, že ten najlepší odborník nemusí byť tým najlepším vedúcim pracovníkom.

Zámerne opomínam rôzne vzťahové záležitosti, t.j. budovanie kontaktov (hovorí sa tomu aj networking). Sú veľmi dôležité, ale neviem k tomu napísať všeobecný komentár.

V každom prípade, držím Ti palce a nech sa Ti darí.

Ahoj,

průprava je to docela slušná. Z toho, co jsi uvedl ti může být užitečné:

PHP + MySQL - tvorba webu a databázových systémů
Gamemaker - není vůbec špatný, může ti dát objektové myšlení, ale pouze pokud ho používáš správným způsobem (tzn. ne ikonky a ne matlání kódu jak tě napadne)
Do C++ bych se určitě taky pustil.

Dost žádané bude přesně to pokročilé programování, o kterém mluvíš - C++, Java. To ti žádný kodér nebo webmaster neudělá. Můžeš se také zkusit přestěhovat do Prahy nebo do toho Německa. Ale to v případě, že chceš být fakt ten čistě programátor.

V IT je spousta jiných profesí, třeba analytik IS/IT - ten moc nezaměřuje na programování (prakticky vůbec by ho neměl řešit), spíše jde třeba o to zkoumat a analyzovat, co se ve firmě děje a jak by se to dalo s pomocí IT vylepšit - navrhnout nějaký systém, databázi, jejich propojení...

A už několikrát tu byla zmíněna algoritmizace - jeden velmi chytrý člověk mi řekl, jak se programování za posledních 20 let změnilo. Dnes už nejde o to vymýšlet geniální algoritmy a matematické funkce (protože obrovské množství už jich je vymyšlených a napsaných). Jde spíše o to naučit se pracovat produktivně a efektivně; naučit se pracovat s velkým množstvím dat a naučit se pracovat v týmu a pro zákazníka. Tím chci říct, že třeba takový ČVUT může být lepší průpravou než MFF UK.

A ještě zajímavé testy, které můžou odhalit, v čem bys mohl být dobrý:
mbti-test.cz (ten je méně detailní)
vyber-povolani.cz (ten je podrobnější)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru